Spor Endüstrisinde Yeni Trendler

Nielsen bünyesinde faaliyet gösteren ‘Nielsen Sports’, spor endüstrisinin yeni dönem trendleri ve dinamikleri hakkında hazırlamış olduğu raporu. İlgili raporun bazı önemli konu başlıklarını aşağıda okuyacaksınız.

1. Çin’in Liderliğindeki Yeni Bir Sportif Güç Dengesi

Spor ekseninde ortaya çıkan Asya gibi yeni pazarlar spora üst seviyede yatırımlarda bulunmaya başladılar. Önümüzdeki üç Olimpiyat Oyunlar’ı Asya’da düzenlenecek. Rusya ve Katar, Dünya Kupası’nın gelecekteki ev sahipleri. Meksika spora ve spor etkinliklerine yoğun yatırımlarda bulunuyor. Türkiye, Tayland ve Endonezya gibi pazarlar sıkıntılı bir yapıda olsalar da büyüme potansiyelleri yüksek. Çin ise ortaya çıkan bu yeni spor endüstri pazarının liderliğini ele geçirmiş durumda. Çin hükümetinin 2025’e kadar hedefi sporun tüm alanlarında $813 milyarlık bir ekonomi yaratmak. Çin hükümetinin yanında Ali Baba ve Wanda Group gibi ünlü Çinli firmaların da spora üst düzey yatırımları mevcut. Ali Baba Olimpiyat Komitesi’yle uzun süreli bir sponsorluk anlaşması imzalarken, Wanda Group ise FIFA ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Ortaya çıkan bu yeni pazarları iyi analiz etmek ve tecrübeli spor pazarlarından yeni pazaralara bilgi sermayesi geçişleri bu pazarlarla ilgili yeni fırsatlar sunuyor.

2. Online Olan Herkes İçeriğin ve İletişimin Kontrolünü Sağlayabilir

Spor odaklı içeriğin oluşturulması ve yayılması demokratikleşti, artık tekel değil. Toplumun en üst seviyesinden en alt seviyesine kadar herkes dijital mecralarda yayıncı olabiliyor. Bu durum içeriğin her zamankinden daha fazla önem kazanmasına yol açıyor aynı zamanda.

Firmalardan spor markalarına, kulüplerden sporculara kadar sporun tüm paydaşları içeriğe ve içeriğin yayınlanmasına büyük yatırım yapmaya başladı. Sporcu bazında içerik yatırımlarına en önemli örnekler; Lebron James’in ‘Interrupted’, Derek Jeters’ın ise ‘The Players’ Tribune’ yatırımları. Video odaklı içeriğin baskın olduğu bir dönemde ‘Arsenal Fan Tv’, ‘Redmen Tv’, ‘Ball Street Network’ gibi Youtube üzerinden yayın yapan alternatif taraftar kanalları başarılı çalışmalar için güzel örnekler.

Bu alanda oluşturulacak özgün ve kaliteli içerikler taraftarlarla yoğun bir etkileşim kurma potansiyeli barındırıyor.

3. Spor ve Eğlencenin Büyük Birleşimi

Stadyumlar taraftarlarla en yoğun temasın sağlandığı ve markaların taraftarlara birinci elden kompakt bir deneyim sunabileceği özel alanlar kategorisinde. Bu yüzden spor markaları, müsabakaların yapıldığı alanlarda taraftarları eğlendirme yoluyla yoğun bir etkileşim sağlama çabasındalar. Müsabaka öncesi düzenlenen konserler, stadyum çevresine kurulan taraftar eğlence noktaları ve sporcuların daha ulaşılabilir olmasının sağlanması bu tür çalışmaların en güncel örnekleri.

Spor etkinliklerini bir festival gibi konumlandırmak, müzik etkinlikleri ve ünlü katılımın sağlanması işe yarıyor. Spor ve eğlencenin birlikte sunulacağı bir füzyon çeşitli yatırım potansiyelleri sunuyor yatırımcılara.

4. Mobil Üzerinden Yeni Gelir Kaynakları

Facebook, Twitter ve Instagram’ın sunmuş olduğu ‘stories’ ve ‘live’ gibi özellikler mobil kullanıcılarını müsabaka esnasında potansiyel bir içerik üreticisi konumuna getiriyor. Aynı zamanda, mobil teknonoloji markaların tüketicilere her zaman ve her yerde temas edebilmesi açısından önemli bir olanak sunmaktadır. Mobil cihazlar üzerinden spor içeriği tüketimi de artış gösteriyor. NBC gibi medya kuruluşları bu yoğun tüketimden istifade edebilmek için Rio 2016 Olimpiyat Oyunlar’ında Buzzfeed ve Snapchat gibi mobil odaklı firmalarla işbirliği yaptı.

Mobil kullanıcılarının spor tüketimi yatırımcılar ve markalar için büyük fırsatlar barındırıyor. Yeni taraftar edinme, taraftarla etkileşime girme ve taraftarlara ‘VR’, ‘360 video’ gibi yeni teknolojilerle deneyim yaşatma gibi unsurlar mobil uygulamalara yapılacak yatırımlar için güncel örnekler.

5. Global Bir Güç Olarak E-Spor

E-spor henüz olgunluk aşamasında olsa da, şu andaki potansiyeliyle bile büyük bir güç halini almış durumda. E-spor, markalar ve spor kuruluşları için genç kitlelere ulaşma açısından büyük önem arz ediyor. Samsung gibi markalardan, The Philadelphia 76ers gibi basketbol takımlarına ve birçok Avrupa futbol takımına kadar pek çok spor kuruluşu ve markanın e-spor takımı var artık. E-sporun en büyük portalı olarak bilinen ‘Twitch’ üzerinden ayda ortalama 1m yayıncı canlı online oyun paylaşımında bulunuyor. Bu gösterimlerin aylık ortalama görüntülemesi ise 100m.

Gelecek fırsatı olarak e-spor, ‘Z jenerasyonu’ olarak tanımlanan genç kuşağın spor odaklı tüketimi için açık bir kapı ve büyük bir potansiyel.

E-spor hakkında daha fazla bilgi almak için "Türkiye'de E-Spor Pazarı Ne Durumda?" başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir