Sosyal Medya'da Bireysel Kimlik ve Paylaşım Etkileri

Bugün hemen hepimiz sosyal medyadaki paylaşım hareketliliğinin içinde yaşar konumda hayatımızı devam ettiriyoruz. Her gün yüzlerce içerik inceliyor, pekçoğunu da kendi paylaşımlarımızla bir başkasının incelemelerine ekliyoruz.

İçerisinde bulunduğumuz durum öyle bir hal aldı ki; artık insanların neredeyse tüm hareketlerini sosyal medya üzerinde takip eder, durumlarına her an katılır bir konuma sahip olduk. Hatta insanlar artık her gün sosyal medya üzerinden yeni bir paylaşım dili ve paylaşım davranışı oluşturuyor.

Normal hayatın paraleli olarak devamını sürdüren bu paylaşım davranışları da aslında rastgele var olur konular değil. Sosyal medya kullanıcılarının %85’i haftada en az birkaç kez, %68’i ise hemen her gün sosyal medya platformunda var olduklarını belirtiyor.

Buradan hareketle; farklı görüşlerde, farklı davranış ve statülerde 1000’den fazla kişiyle sürdürülmüş bir araştırma, insanların sosyal medya davranışlarını detaylıca şu şekilde gözler önüne seriyor:

Kimlik Yönleri

Çalışma sosyal bilimciler tarafından tanımlanan,bireysel kimlikleri oluşturan beş geniş yön üzerine odaklanıyor.

Kişisel Kimlik - değerler, hedefler ve duygular ile ilgili İlişkisel - kişisel ilişkiler, bağlılık ve yakın dostluklar Sosyal - popülerite, tepkiler ve fiziksel görünüm Topluluk - ırk, din vb. Yüzeysel - yaş, cinsiyet vb. konular

Katılımcılar için en önemli olan etkenlerin başında ilişkisel ve kişisel kimlik etmenleri yer alıyor. Yani sosyal medya paylaşımlarımızın ana nedenlerinin başında kişisel ilişkilerimizi düzeltmek ve duygularımızı yansıtma isteğimiz yer alıyor.

chart_4

Özellikle 40 – 65 yaş aralığındaki kesim için sosyal medyada paylaşım yapmalarının ana sebebi %84 oranında kişisel ilişkileri düzenlemek olarak yer alıyor.

Gençler için ise durum çoğunlukla kişisel kimlik üzerine odaklanmış konumda; gençlerin %63’ü hayalleri, hedefleri ve mesleki yakınlaşma için sosyal medyada paylaşımda bulunuyor.

Erkekler sosyal medyada yarattıkları sosyal kimliğe kadınlardan daha çok önem veriyor. Erkeklerin %41’i; kadınların ise %37’si sosyal medyayı popüler olmak ve aldıkları tepkiler için kullanıyor.

chart_2

Sosyal medyada iletişim halinde bulunduğumuz insanların yaş cinsiyet ve maddi durumlarını da hiç önemsemiyor değiliz aslında. Sosyal medya kullanıcılarının %30’u yaş ve cinsiyet faktörüne göre; %31’ i ise maddi konumuna göre sosyal çevresini oluşturmak istiyor.

Irk ve din gibi değerler ise sosyal alanda çok da fazla önemsenmiyor. Fakat yine de %10’dan daha düşük bir kesim bunu çok önemsediğinin altını çiziyor.

chart_3

Sosyal medyada paylaştığımız ya da paylaşıldığını gördüğümüz içerikleri tekrar paylaşmayı da çok seviyoruz. Özellikle Baby Boomers yaş gurubu (41 – 65) sosyal medyada benzer paylaşım yapmayı çok seviyor. Kadınların %89’u erkeklerin ise %87’si özgün içerik yerine benzer içerik paylaşımını tercih ettiklerini belirtiyorlar.

chart_1

Sonuç Olarak;

Ağır bilgi içereren spesifik paylaşımlar sosyal medyada çok sevilmezken insanlar genellikle daha eğlenceli, özellikle sosyal medya ile ilgili bilgi alabilecekleri paylaşımları tercih ediyorlar.

Sosyal medyadaki paylaşımların özellikle kişilerin motivasyonları üzerine çok yüksek fayda sağladığı gözlemleniyor. Fakat insanlar sosyal medyada da olsa yine kendilerine benzer kişilerle paylaşım alışverişine girmek istiyorlar. Yani sosyal medyada da bir statü kurmak istiyorlar.

Toplumda oluşturduğumuz kimlik ne ise insanların sosyal medya da oluşturmaya çalıştığı şey oldukça benzer. Kimliğin normal yaşantısına oranı her zaman çok paralel olmasa da kişiler sosyal medyada görünmek istedikleri gibi göründüklerinde mutlu olduklarını belirtiyorlar.

Gördüğünüz üzere normal yaşantıdaki insan davranışları her ne ise bugün sosyal medyanın da bir davranış şekli ve statüsü mevcut. Elbette doğrudan kişisel bazlı değişen birçok faktör olmasına rağmen sosyal ağlarda birçok ‘Sosyal İnsan’ var artık.

Hiç düşündünüz mü? Peki ya siz nasıl bir ‘Sosyal İnsan’sınız?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir