Sosyal Medya Yönetimi Açısından Işık Tutacak Hillary ve Trump Rekabeti Analizi

Bilirsiniz, teknoloji, medya ve mecraların kullanımı bize genellikle batıdan birkaç yıl sonra gelir. Obama'nın sürpriz başkanlık seçiminin arkasındaki sosyal medya kampanyasının etkisi her zaman vaka olarak anlatılır. Türkiye'de siyasetçiler de sosyal medyanın gerçek ve önemli bir mecra olduğunu Obama'dan sonra değil, Gezi Olayları'ndan sonra anladı. Ama hala yanlış anlaşılan ve rastgele giden bir stratejisizlik söz konusu.

Bu analizin amacı içerik olarak olmasa da metot olarak Türkiye'de de seçim kampanyalarını ileride bu yolla görecek olmamız. Akıllı birileri bu kanalları ülkemizde kendi kampanyasına uyarlayacaktır. TRT1 'e davet edilmediği için sitem eden siyasetçilerin aslında halkın karşısına çıkmak için kendi oluşturabileceği bir kanalı daha var.

Ama şu anda "Bulut diye bir şey var, yüklüyorsunuz o orada kayıtlı kalıyor ve bilgiler birbirine karışmıyor. Bu teknoloji garip bir şey çok da şey etmemek lazım" noktasındayız. Bir de hemen her partinin trol destekçilerinin olduğunu eklemek lazım.

8 Kasım'da gerçekleşecek Amerikan Başkanlık Seçimleri'nin iki büyük rakibi Hillary Clinton ve Donald J. Trump seçmenler aracılığıyla 323 milyon Amerikan vatandaşının karşısına çıkıyor.

Stratejik Açıdan Kampanya Yönetimi:

TRUMP:

"Make America Great Again" kampanyasında Trump, agresif ve güçlü diliyle dikkati daha çok üstünde toplamış durumda. Başkanlık seçimlerinde serbest olan karşılıklı atışma ve mizahın sınırlarını zorluyor. En çok etkileşim alan içerikleri de Hillary Clinton'ın açıklarına yaptığı serbest vuruş hicivleri. Kampanyanın adından da anlaşılacağı gibi Trump, üstünde gördüğü Hillary'yi alaşağı edip yerine geçmek istiyor. Ama aslında Hillary'nin kendisinin üstünde olduğunu kabul etmek anlamına geliyor bu.

Ekran Resmi 2016-08-03 17.40.20

Pazar lideri markaların pazarı büyütme çabası göstermesi ve ona rakip markaların liderin açıklarını bulması gibi bir yol bu da. Ayrıca Trump marka kimliğini ulaşılmaz ve agresif bir lider olarak çizmiş.

Ekran Resmi 2016-08-03 17.34.06Ekran Resmi 2016-08-03 17.33.02

Web sitesinin ana sayfasında solda "bağış" butonu karşınıza çıkıyor. Kampanyanın büyümesi için 10, 35, 50 ve 100 doları hemen bağışlayabiliyor destekçileri. Aynı zamanda yukarıda "250 dolar bağışla" yazan dikkat çekici bir buton var.

Ekran Resmi 2016-08-03 17.47.43

Web sitesinde seçimin asıl ürünü olan seçim vaatleri ve yeni projeler ikinci planda kalmış. Onun yerine basında yer alan haberleri, mülakat ve röportajları daha ön planda.

Yine kampanyaya ekonomik destek amaçlı online market sekmesinde propoganda materyalleri destekçilere satılıyor, T-shirt, poster, flyer gibi kampanyanın görsel kurumsal kimliğine uygun birçok ürün...

Ekran Resmi 2016-08-03 17.55.56

Bu arada mitingler açık alanlarda, meydanlarda değil; convention center, kapalı spor salonu gibi alanlarda gerçekleşiyor. İki başkan adayının da web sitesinde miting takvimi var ve katılmak isteyenler bilet rezervasyonu yapıyor.

Sosyal ve ana akım medyada rakamların Trump'ı önde göstermesinin sebebini onun başkan adayı olarak marka kimliğine, marka diline ve argümanlarına değil; dünyadaki gelişmelerin onu haklı çıkarmasına bağlıyorum. IŞİD terörü ve terörle mücadele, göçmen politikası ve sağlık politikası var olan bir şeylerin kaldırılması yönünde. Aslında başkanların vitrini olan vaatleri yeni bir şey inşa etme üzerine kurulu oluyor.

Ekran Resmi 2016-08-03 18.01.34

Trump'ın seçim kampanyasını gerçekleştiren ekibi buradan görebilirsiniz. Sosyal medya direktörü ise:Dan Scavino

CLINTON:

Hillary for America adlı kampanyanın sloganı "Stronger Together". Kampanyasında Hillary Clinton genellikle vaatlerini ve projelerini anlatıyor. Gündemle ilgili fikirlerini çok güncel olarak paylaşıyor. YouTube kanalındaki "Quick Questions" bölümünde de özel hayatıyla ilgili samimi röportajlar veriyor.

Türkiye'de de liderler gündemle ilgili değerlendirmelerini sadece tweet atmakla kalmayıp, böyle bir yola gidebilirler. Ama Trump'ın hicivlerine ve çakmalarına karşı sessiz kalmıyor.

Ekran Resmi 2016-08-04 19.19.21

Görsel kurumsal kimliği daha derli toplu. Ayrıca LinkedIn, Pinterest, Medium gibi sosyal medya hesaplarıyla da seçmene ulaşıyor. LinkedIn önemli çünkü Amerika'da önce halk seçmenleri seçiyor, seçmenler de başkan adayına oy veriyor. Bu kişilerin LinkedIn'de olması büyük olasılık. Örnek olarak bu mecrada "Cumhuriyetçileri oy verirken rahatsız edecek 5 şey" gibi yönü kendisine çevirmeye çalışan içerikler yayınlıyor. Pinterest'te de destekçilerinin paylaştığı içerikler yer alıyor. Video, kıyaslamalı infografik gibi prodüksiyonlarla aslında daha çok paylaşılabilir ve seçmeni yakalayan içeriği mevcut.

Ekran Resmi 2016-08-04 19.52.53

Marka olarak Clinton, samimi ve ulaşılabilir bir lider çizgisinde. Çekinmeden dişlerini göstererek gülümseyen, insanlarla eşit bir biçimde sarılırken yayınlanması bunu gösteriyor.

İçeriklerinde LGBT kitlesine, göçmenlere, sağlık politikasından şikayetçi olanlara ve bunun gibi birçok kitleye ulaşıyor.

Aslında bu kampanyanın derli toplu oluşu, yakın zamanda kaybettiğimiz Erol Olçok'un Türk siyaset reklamcılığına kattığı kampanyaların sosyal medyadaki hali gibi düşünebiliriz.

Kişisel Facebook hesabı takipçi sayısı olarak Trump'ın altında olsa da Hillary For AmericaHillary for South Carolina gibi yerel veya destekleyen onaylı hesapları da mevcut.

Yani seçim döneminde Türkiye'de de Ankara için MHP, Bursa için CHP veya Balıkesir için Ak Parti gibi sayfaların açılıp tüm iller özelinde yönetilmesi o ille ilgili projelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

Web sitesinde bağış ve shop sekmeleri yer alsa da Trump'ın sitesindeki kadar ön planda değil. Ne diyorum biliyor musunuz, keşke bu propoganda materyalleri Türkiye'de de en azından maliyetine satılsa. Bu sayede hem vergilerimiz böyle bir alanda israf olmaz hem de seçim dönemlerinde 3-4 ay yerlerde parti bayrağı kirliliği yaşamamış oluruz.

Ekran Resmi 2016-08-04 15.14.20

Bir diğer konu da blog içerikleri. Web sitesine bağlı yer alan blog içeriklerinde mitinglerden izlenim fotoğrafları, destekçilerin de içinde bulunduğu paylaşımlar yer alıyor. Ayrıca Trump'la yer alan infografik ve kıyaslamalar da burada. Biz kampanya ve propoganda mecrası olarak blog kullanan bir toplum değiliz.

Seçim kampanyası Droga5, VB&P gibi birden fazla ajansla yürütülmekle beraber dijital iletişimin başında çok genç bir isim var: Katie Dowd

İki lider de sosyal medya hesaplarını geleneksel medyadan daha gayriresmi kullanıyor. Trump'ın uçakta kolayla KFC menü yerken paylaştığı fotoğrafı, Clinton'un torununu kucaklarken paylaştığı fotoğrafı bunlara birer örnek. Bunu Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı döneminde gezintiye çıkarken yapardı. Beğeniliyordu da. Siyaset sivilleşiyordu.

Rakamlarla Sosyal Medya Kampanyaları:

Amerika toplam nüfusunun %62'si, internet kullanıcılarının da %72'si Facebook kullanıcısı. (Yetişkinler)

Hillary Clinton'ın Facebook'taki hayran sayısı: 5 milyon 300 bin+

Donald Trump'ın Facebook'taki hayran sayısı: 10 milyon 700 bin+

Ekran Resmi 2016-08-03 17.42.17

Hillary Clinton'ın 1 günde Facebook'ta yayınladığı içerik sayısı: 9-10

Donald Trump'ın 1 günde Facebook'ta yayınladığı içerik sayısı: 10-12

 

Hillary Clinton'ın son 1 haftada takipçileri tarafından aldığı etkileşim yüzdesi: %4.7 (+-2)

Donald Trump'ın son 1 haftada takipçileri tarafından aldığı etkileşim yüzdesi: %0.7(+-2)

 

Hillary Clinton'ın Twitter takipçi sayısı ve son 1 haftada etkileşim yüzdesi: 8.11 milyon takipçi, %0,08 içerik etkileşimi (+-1)

Donald Trump'ın Twitter takipçi sayısı ve son 1 haftada etkileşim yüzdesi: 10.6 milyon takipçi, %2 içerik etkileşimi (+-1)

 

Hillary Clinton'ın YouTube abone sayısı: 63.819 (İçerikleri daha güncel ve sık yayınlanıyor)

Donald Trump'ın YouTube abone sayısı: 45.189

 

Hillary Clinton'ın LinkedIn Takipçi Sayısı (Halkın seçtiği seçmenler oy vereceği için önemli): 461 bin +

Donald Trump'ın web sitesinde yayınlanmış official LinkedIn hesabı yok.

Ekran Resmi 2016-08-03 18.11.19

Google'da "Donald Trump" aramasında çıkan sonuç sayısı: 407 milyon (yaklaşık)

Ekran Resmi 2016-08-03 18.11.31

Google'da "Hillary Clinton" aramasında çıkan sonuç sayısı: 248 milyon (yaklaşık)

 

Hillary Clinton'ın Pinterest takipçi sayısı: 10.600+

Donald Trump'ın web sitesinde yayınlanmış official Pinterest hesabı yok.

 

Hillary Clinton'ın Medium takipçi sayısı: 142.000+

Donald Trump'ın web sitesinde yayınlanmış official Medium hesabı yok.

 

Clinton Snapchat kullanıyor.

IMG_35491

Trump kullanmıyor.

Sonuç:

Trump agresif ve güçlü. Ama projelerinden çok itirazlarını paylaşıyor. Sosyal medyayı 5 yıl önceki gibi kullanıyor ki sosyal medyada 5 yıl çok uzun bir zaman. Ama onu önde yapan şey dünyadaki gelişmelerin onu haklı çıkarması.

Clinton sayıca daha az destek, etkileşim ve ön seçim oyu alsa bile sosyal medyada daha yenilikçi. Her yerde. Projelerini yerelleştirebilmiş. Hedef kitlelere göre ayrı ayrı içerikleri var.

Sosyal medyada iki aday da daha sivil. Onları tatil fotoğraflarıyla da görebilirsiniz.

Ama biliyoruz ki sosyal medya seçim sonuçlarında tek etken değil, pazarlamanın sadece bir parçası. Liderlerin geçmişi, dünyadaki gelişmeler, ana akım medya gibi birçok etken söz konusu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir