Sosyal Medya Kampanyaları ve Psikoloji

Günümüzde hemen hemen tüm markalar sosyal medya araçlarını kullanarak birçok kampanya düzenliyor.  Bazı markalar başarıyı tam isabet ettirip adından sıkça söz ettirirken bazıları ise, bir görünüp kayboluyor. Peki bu başarı ve başarısızlığın ardında kalan görünmeyen nedenler neler? Sosyal medya kampanyalarında psikolojinin etkisi nasıl?

Sosyal medya yalnızca like, repin yada  retweet değildir. Hedef kitleyle anlamlı, uzun vadede ve güçlü ilişkiler inşa etmektir. Bunun içinde tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi markamızı bir kişi gibi görerek sosyal medyadaki takipçilerimizle psikolojik etmenleri göz önünde bulundurarak etkileşimlerde bulunmalıyız. İşte; sosyal medyada takipçilerinizle güçlü ilişkiler kurup, bunu devam ettirmek için kullanacağınız 5 geçerli psikolojik taktik;

  • Markanın etkileşimleri üzerinden insanlarla iletişime geçmek

Her marka insanların aklında bir resim çizer. Kişiliklerini gösterir. Bir marka başarılı olduğu zaman, tüketiciler de markanın kişiliğiyle kendilerini tanımlar.

Bu noktada psikoloji nasıl etkilidir?

Robert Cialdini, İknanın Altı İlkesinde der ki;  insanlar onlara benzer insanlardan satın alırlar.Bu durumda markanızı gerçek bir kişi gibi görmek ve kullanıcılarla birebir iletişime geçmek, sosyal medya hesaplarınızda markanızın kişiliğini yansıtmak, marka kişiliğinizle çağrışım yapması için markanın sosyal medya hesaplarında sabit bir görsel kullanmak gerekir.

  • İnandırıcı hikaye kullanarak harekete geçirmek

Sosyal medya kampanyalarında kullanılan, “bir like eşittir bir hediye” eşleştirmesinden vazgeçerek işe başlamak gerek. Onları bu davranışa yöneltmek için gerçek bir harekete geçirici davranışa ihtiyacımız vardır. Bunun içinde kampanya temelini inandırıcı bir hikayeye dayandırmamız gerekir. Küçük başlangıçlarla büyük başarıları getirmek buradan geçiyor.

Peki psikoloji burada nasıl çalışıyor?

Roy Baumeister ve Mark Leary’nın yapmış olduğu bir araştırmada insanların kendilerine benzer insanlara karşı güçlü bir duygusal bağa sahip oldukları görünüyor. Hikayemizi ya da gerçekten ikna edebilecek değerli bir sebebi onlarla paylaşmak, sokak sokak dolaşıp ürün veya hizmet satmaktan daha etkilidir. Onların hikayelerini öğrenmek, karşılıklı hikaye alışverişinde bulunmak gerekir.

sosyal-medya-ve-kisilik-analizi

  • Eğlendirmek ve katılım için yüreklendirmek

Çoğu pazarlamacının sosyal medya üzerindeki etkileşimlerde unuttuğu bir şey vardır;  eğlenceli ol, kampanyanla eğlence getir! Kendi kişisel sosyal medya hesaplarınızı ya da arkadaşlarınızın genellikle paylaşımda bulunduğu içerikleri düşünürseniz,  göreceksiniz ki hiç biri bir şirketin finansal değerlerini içeren paylaşımlarda bulunmuyor ve bulunmuyorsunuz. Çoğunlukla eğlenceli komik içerikler paylaşılıyor.

Bu durumda psikoloji nasıl işliyor?

Ipsos tarafından yapılan bir araştırmada;  insanlar %43 oranında sosyal medyada eğlenceli şeyleri , %61 oranında ise ilginç içerikleri paylaştıkları görülüyor.  Psychology Today'ın raporlarında eğlence ve mizahın insanları bir araya getirmek için yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

  • Nostalji ile Güçlendirmek

İnsanlar eski anılarına geri dönüp bakmaktan hoşlanırlar. İyi bir marka etkileşimi yaratmak için insanların mutlu oldukları geride siyah beyaz bıraktıkları anıları canlandırmak, onları harekete geçirmek gerekir. Nostalji, fanlarımızla toplumsal, ailesel ve kişisel ilişkiler kurmak için etkili bir duygudur.

Nostalji ve psikoloji

Nostalji, sosyal bağlılık, katılım ve hızlı paylaşımlarda güçlü psikolojik bir tetikleyicidir. Tüketiciler, tüketimlerini nostaljiyle bağdaştırdıkları zaman, reklamı yapılan ürünlerden daha yüksek satın alma gösterebilirler.

  • Satıştan paylaşıma; zihniyet değiştirmek

İnsanlar genellikle kendilerini ilgilendiren konuları dinlemeyi ya da kendileri hakkında konuşulan konulara dahil olmayı severler. Sosyal medyada da markalar için aynı temel geçerlidir. Amacımız ürünümüzü daha fazla satmak olabilir fakat ısrarla bir konu üzerinde durmak, olduğun yerde durmakla aynı şeydir.

Burada psikoloji nasıl çalışıyor?

Sosyal medya üzerinde markamız hakkında konuşmak yerine, hedefimiz fanlarımızın genel ilgilerini paylaşmak olmalıdır. Bu, marka ve takipçileri arasında bağlılık, ilgi ve dönüşüm elde etmek için harika bir yoldur.

Kısaca özetlemek gerekirse; sosyal medya kampanyalarında psikolojik durumları göz önünde bulundurmak gerekir. Sosyal medya pazarlamacılarının hedefi de güvenilir, arkadaşça ve saydam ilişkiler kurarak etkileşimlerde bulunmak olmalıdır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir