Sosyal Medya Hesaplarınız Olmasa Bile Saklanacak Hiçbir Yer Yok

  • Vermont Üniversitesin’de sosyal medyadaki gizliliğimizi inceleyen bir araştırma yapıldı.
  • Araştırma için 14.000 Twitter kullanıcısı tarafından yapılan 30 milyon genel gönderideki veriler incelendi.
  • Yapılan araştırmada sosyal medya hesaplarımızı çok az kullanıyor olsak bile sosyal medyada gizliliğimizin çevremizde vakit geçirdiğimiz insanlar tarafından kontrol edildiği iddia ediliyor.
  • Daha da ilginci, araştırmacıların Twitter hesabını kapatmış veya hiç Twitter'a katılmamış kullanıcıların dahi davranışlarının tahmin edilebilir olduğunu savunması.
  • Bu araştırma bizlere, kişisel gizlilik konusunda bireysel seçimler yapıp yapmadığımızı sorgulatıyor.
  • İlgili yazı: Twitter “Beğen” Butonunu Kaldıracağını Duyurdu

Yeni yapılan araştırmaya göre size vereceğimiz bazı korkutucu haberler var. Vermont Üniversitesi’de bir araştırma yapıldı. Araştırmanının ana konusu ise sosyal medyanın üzerimizdeki gücü.

Araştırma sonuçlarına göre iddia edilen; sosyal medyadan uzak durup gizliliğimizi korumaya çalışsak da pamuklara sarıp sarmaladığımız gizliliğimizin aslında risk altında olduğu.

Bilim adamları bu gerçeği tespit etmeden önce boş durmamış, 14.000 Twitter kullanıcısı tarafından yapılan 30 milyon genel gönderideki verileri kullanarak, tweet’lerdeki içerikleri incelemiş. Şaşırtıcı sonuç da şu; çevrenizdeki 8-9 arkadaşınızın bir konu hakkındaki tweet içeriğini biliyor olmak, sizin nasıl bir içeriği paylaşabileceğinizi tahmin etmeye yetiyor. Dolayısıyla sizin davranışlarınız hakkında tahmin yapabiliyor olması ve de bu tahminin sosyal medya platformunuza ulaşmadan yapılabiliyor olması itiraf edelim biraz korkutucu.

Vermont Üniversitesi’de yapılan araştırmanın bulgularını, aslında biraz da pasif içiciliğe benzetebiliriz. Yapılan araştırma, sosyal medya hesaplarımız aktif olmasa veya onları çok az kullanıyor olsak da sosyal medyada gizliliğimizin çevremizde vakit geçirdiğimiz insanlar tarafından kontrol edildiğini savunuyor.

Daha da ilginci, yapılan araştırmanın Twitter hesabını kapatmış veya Twitter'a hiç katılmamış kullanıcıların davranışlarının da tahmin edebiliyor olduğunu iddaa etmesi. Örneğin, siz Twitter’da aktif olmasanız da, arkadaşlarınız Twitter'da ise, sizin de gelecekteki bir platformda nasıl davranacağınıza dair verileri yüzde 95 tahmini doğruluk oranında tespit edebiliyor.

Makalenin başyazarı olan Matematikçi James Bagrow, sosyal ağa kaydolmadan etraflıca düşünmemiz gerektiğini savunuyor. Ayrıca bir sosyal ağa kaydolmak genel olarak bildiğimizden daha fazla sorumluluk taşıdığını belirtip sözlerine şöyle devam ediyor, “Siz Facebook ya da Twitter gibi bir platforma kaydolduğunuzda, yalnız bilgilerinizi bıraktığınızı sanıyorsunuz ama doğrusu platforma arkadaşlarınızın bilgisini de bırakıyor olmanız!"

Çalışmanın bir diğer yazarı Avustralya'da Adelaide Üniversitesi'nde uygulamalı matematik dersi veren Lewis Mitchell ise, “Bir sosyal ağda saklanacak yer yok” diyor.

Günümüzde genel bakış açısı ise, kullanıcılar eğer yararlarına bir hizmeti ücretsiz kullanabiliyorsa bunun karşılığında, kişisel verilerini paylaşarak, gizlilikten vazgeçebileceği yönünde. Aslında gizlilik daha büyük bir sorun ve bireylerin bilgilerinin yayılma şeklinin sosyal medyada kontrol edilemiyor.

Kişisel bilgiler ve hakkımızda yapılabilecek tahminler arasında, arkadaşlarımız ve çalıştığımız şirketle aramızdaki ilişki, politik görüşümüz, hiç kimseyi ilgilendirmese de cinsel tercihimiz veya dini inancımız, alışveriş alışkanlıklarımız, hangi sıklıkta tatile çıktığımız, hangi etkinliklere katıldığımız vb. başlılardaki tahminler bulunabilir.

Çalışma, çevrenizdeki kişiler sosyal bir ağda olduğu sürece (Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, vb.) ve siz hiç bir sosyal medya sitesine katılmamış olsanız bile çevrenizdekilerin verilerini kullanarak sizin nasıl davranacağınızı %95 potansiyel tahmini doğruluk oranında hesaplanabileceğinin mümkün olduğunu iddia ediyor. İyi haber şu ki, bir sosyal ağın ne kadar tahminde bulunabileceğine dair yine de bir matematiksel bir üst sınır var.


Vermont Üniversitesi’de yapılan araştırmanın bulguları bizlere, kişisel gizlilik konusunda bireysel seçimler yapıp yapmadığımızı sorgulatır nitelikte.

Çalışma hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz,  bu linke tıklayarak Nature Human Behavior sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynaklar: Digital Trends,GEEK.COM.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir