Son Yıllarda En Çok Dikkat Çeken 6 Irkçı Reklam

  • Son dönemde büyük markalara ait olan çok sayıda ırkçı reklamlarla karşılaştık.
  • Bu yazımızda Intel, H&M, PlayStation ve Nivea gibi büyük markaların yaptığı en dikkat çekici ırkçı reklamları sizler için derledik.
  • İlgili Yazı: Markalar, Irkçı Reklamları Kasten mi Yapıyorlar?

Son dönemde büyük markalara ait olan çok sayıda ırkçı reklamlarla karşılaştık. Üstelik bu reklamların bazılarındaki ırkçı ögeler o kadar barizdi ki, bu durum bazı kişilerin aklına "Acaba markalar, dikkat çekmek için kasıtlı olarak mı ırkçı reklamlar yapıyorlar?" sorusunu bile getirdi. Irkçı reklamlarıyla gündeme gelen markalar arasında İsveçli giyim markası H&M ve kişisel bakım ürünleri markası Nivea gibi birçok önemli marka yer alıyordu.

Dove

Kişisel bakım ürünleri üreten Dove'un geçtiğimiz yıl içerisinde Facebook’ta yaptığı reklam kampanyası, sosyal medyada bir anda infial yarattı. Reklam kampanyasında kullanılan ilk resimde, siyahi bir kadının üzerindeki tişörtünü çıkarttığı ve tişörtün altından beyaz tenli bir kadının çıktığı görülüyordu. Diğer resimde de beyaz kadının tişörtünü çıkarttığı ve onun tişörtünün altından da Asyalı bir kadının çıktığı görülüyordu. İşte bu durum, doğal olarak sosyal medyada, reklamla ilgili olarak ırkçılık tartışmalarının başlamasına neden oldu. Birçok insan, sosyal medyada markayı ırkçılık yapmakla suçladı. Bu tepkilerin ardından, bu Facebook reklamı Dove tarafından kısa bir süre içerisinde yayından kaldırıldı. Ve marka resmi Twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yaparak özür diledi.

Nivea

Aynı Dove gibi kişisel bakım ürünleri markası olan Nivea da geçtiğimiz yıl ırkçılık kokan bir reklamla gündeme geldi. İşin garip yanı, Nivea'nın bu reklamı, Dove'nun tepki çeken reklamından çok kısa bir süre sonra yayımlandı. Nijeryalı eski güzellik kraliçesi ve iş kadını Omowunmi Akinnesi'nin rol aldığı Nivea reklamında, "fark edilir derecede açık bir ten" sloganı ön plana çıkartılıyordu. Nijerya, Kamerun, Gana ve Senegal'de reklam panolarında Nivea'nın bu reklamına yer verilirken aynı zamanda bir televizyon reklamı da yayımlandı. Bu televizyon reklamında ise Omowunmi Akinnesi kremi mutlu mutlu sürerken izleyici de efekt yardımıyla sürülen bölgenin daha açık hale dönüştüğüne tanık oluyordu. Nivea'nın bu reklamı, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından ırkçı olarak değerlendirildi ve reklamın yayından kaldırılması istendi. Tüm bu tepkiler üzerine Nivea ise "Kampanya hiç kimsenin cilt bakımı ihtiyacı ve tercihlerini alçaltma ya da yüceltme anlamı taşımıyor." şeklinde bir açıklama ile söz konusu Natural Fairness ürün serisinin doğal içerikler ve UV filtresi içerdiğini ve de güneş kaynaklı melanin (koyu rekli pigment oluşumu) artışını azaltma amacı taşıdığını ifade etti.

H&M

2018'in hemen başında, İsveçli hazır giyim markasının internet sitesindeki bir görsel tartışmalara yol açtı. H&M'in internet sitesinde satışa sunulan ve siyahi bir çocuk manken tarafından sergilenen kıyafetin üzerinde "Ormandaki En Havalı Maymun" (Coolest Monkey in the Jungle) yazıyordu. Doğal olarak bu görsel, İsveçli şirketin ırkçılık suçlamalarına maruz kalmasına neden oldu. Bu olayın sosyal medyada büyük tepki toplamasının ardından, H&M söz konusu görsel bütün mecralardan kaldırdı. Bununla birlikte konuyla ilgili olarak marka adına açıklama yapan bir yetkili, bu görsel nedeniyle rencide olan herkesten özür dilediklerini ifade etti.

Popchips

Bir patates cipsi markası olan Popchips, ünlü aktör Ashton Kutcher'ın Raj isimli Hintli bir karakteri canlandırdığı bir YouTube videosu yayımladı. Ancak markanın bir parodi olarak nitelendirdiği bu reklam videosu, insanlarda olumsuz bir izlenim uyandırdı ve daha sonra marka, bu reklam videosunu yayından kaldırdı. Popchips CEO'su ise reklam videosunu yayından kaldırma nedenlerini şu şekilde açıkladı: "Bugün başlattığımız buluşma kampanyası parodisi hakkında çok fazla geri bildirim aldık ve görüşlerini paylaşmak için zaman ayıran herkese minnettarız. Ekibimiz birkaç kahkaha sağlamayı amaçlayan çeşitli karakterler içeren neşeli bir parodi oluşturmak için çok yoğun çalıştı. Kimseyi incitmek niyetinde değildik. Tüm sorumluluğu üstleniyorum ve kırdığımız herkesten özür diliyorum."

PlayStation

Sony'nin video oyun konsolu markası PlayStation, 2004 yılında PlayStation Portable -ya da kısaca PSP- adında bir taşınabilir video oyun konsolu çıkarttı. PlayStation Portable için yapılan açık hava reklamlarından biri ise birçok kişinin PlayStation markasına tepki göstermesine neden oldu. PlayStation Portable'ın beyaz renginin tanıtımı için hazırlanan ve reklam panolarında sergilenen reklamda, "Beyaz geliyor." ifadesinin yanı sıra, beyaz bir kadının, kendisinden daha kısa siyahi bir kadını acımasız bir şekilde çenesinden tuttuğu görülüyordu. Bu tepkilerin ardından Sony, aslında reklamda zıtlığı vurgulamak istediklerini söyleyerek kendini savundu.

Intel

Teknoloji şirketi Intel'in Core 2 Duo işlemci serisinin tanıtmak için seneler önce paylaştığı reklamda, beyaz bir adamın yanında eğilmiş altı kaslı siyahi koşucu yer alıyordu ve "Çalışanlarınızın Gücünü En Üst Düzeye Çıkartın" ifadesi ön plana çıkartılmıştı. Doğal olarak reklamdaki bu bariz "kölelik" vurgusu, büyük bir öfkeye neden oldu. İşin ilginç yanı, Intel aslında reklamın ırkçı, duyarsız ve küçük düşürücü olduğunu farketti ve yayımlanmadan önce reklamı askıya almaya çalıştı. Fakat Intel'in bütün bu çabalarına rağmen, bu reklam afişleri bir şekilde basıldı.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir