Şirketler Arası Pazarlamada (B2B) Linkedln’in Önemi

Şirketlerin doğrudan, şirketlere satış yapması olarak adlandırılan B2B pazarlama; kendi içerisinde ayrı stratejilere ve dinamiklere sahiptir. 

Burada işin içine şirket kimliği, satın alma departmanları ve farklı fiyat teklifleri girer; böylece iş birliğinin gerçekleşmesi için en iyi koşullar aranır ve satış gerçekleşir.

Şirketler arası (B2B) pazarlama için dijital stratejileri incelediğimizde, son dönemde öne çıkan tek bir kanal görüyoruz: Linkedln! 

Bu zamana kadar; Facebook, Twitter, Instagram gibi kanallar da B2B pazarlama dinamiklerinde çok önemli yer tutarken, özellikle karar alıcıların LinkedIn’de yer alması ve aktif olmaları sebebiyle bu kanal B2B pazarlama aktiviteleri açısından oldukça cazip hale geldi.

Peki Linkedln, B2B pazarlama için neden bu kadar önemli ve istatistikler ne diyor? 

  • LinkedIn’de şu anda 30 milyondan fazla şirketve 15 milyon aktif iş ilanı var.
  • İşverenlerin %90'ından fazlası düzenli olarak LinkedIn kullanıyor.
  • 61 milyonLinkedIn kullanıcısı, kararları etkileyen kıdemli yönetici ve 40 milyon kişi karar verici pozisyonunda.
  • B2B pazarlamacıların %94'ü içerik dağıtmak için 1 numaralı kanal olarak Linkedln'i kullanıyor.
  • Pazarlama yöneticilerinin %91'i kaliteli içeriği bulmak için LinkedIn'i en iyi yer olarak listeliyor.
  • Kurumsal web sitelerine yapılan ziyaretlerin %64'ünden fazlası Linkedln üzerinden gerçekleşiyor. 
  • B2B pazarlamacılarının %92’si pazarlama planında Linkedln’e yer veriyorve %79'u Linkedln'i etkili bir müşteri kaynağıolarak görüyor. 

Linkedln’in karar verici konumundaki kitlesi ve üretilen kaliteli içerik, aslında B2B pazarlamacılar için en büyük önemi taşıyor. 

Bu noktada siz B2B pazarlama açısından Linkedln’de şirketinizi nasıl konumlandırabilir ve pazarlama faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz? 

5 adımda neler yapabileceğinize bakalım:

1) Web siteniz yenilikçi ve güncel olmalı 

İletişiminizi hangi kanaldan yaparsanız yapın günün sonunda karşı taraf web sitenizi ziyaret etmek isteyecek. O yüzden sizin güncel, kullanıcı dostu, mobil uyumlu ve işinizi kafa karıştırmadan anlatan bir web sitesine ihtiyacınız var. 

2) Linkedln şirket sayfanız profesyonel bir şekilde hazırlanmış ve aktif olmalı

B2B pazarlama için elinizdeki en değerli ve ücretsiz kanal Linkedln. O yüzden şirket sayfanıza önem göstermeli ve aktif bir şekilde yönetmelisiniz. 

Sayfadaki varlığınızı aktif şekilde sürdürdükçe hem ortak iş yaptığınız firmalar için görünürlüğünüz artacak hem de çalışanlarınızın katkısı ve desteği ile farklı firmalarla daha çok iletişime geçme imkanı bulacaksınız. 

Linkedln’de yeni bir şirket varlığı yaratmanın zaman alacağını unutmamalısınız. Bu noktada aceleci davranmamalı ve stratejiniz doğrultusunda adım adım hareket etmelisiniz. 

3) İçerik stratejinizi oluşturun; iş alanınızda özgün ve faydalı içerik üretmelisiniz

Linkedln’de B2B pazarlama deyince akla hemen satış odaklı reklamlar geliyor. Ama aslında görülmek istenen tam olarak bu değil. Faaliyet alanınızda özgün ve faydalı içerik üretmeniz ve bu şekilde dikkat çekmeniz bekleniyor.  

Şirket sayfalarınız ve markanız ile ilgili içeriklerin oranı %50, faaliyet gösterdiğiniz sektör ile ilgili içeriklerin oranı %25 ve kalan %25 de kurumsallıktan uzak daha insana dokunan sizin de ilgi duyduğunuz alanlardan oluşmalı.

Düzenli içerik paylaşmanız çok önemli. Haftada en az 2-3 kez içerik paylaşmaya özen göstermelisiniz. Önemli bir diğer nokta ise hangi frekansı seçerseniz seçin, buna sadık kalmalı ve düzenli olarak devam edip ağınızda alışkanlık oluşturmalısınız.

4) Şirket çalışanlarınız Linkedln’de şirket sayfanızı desteklemeli

Çalışanlarınızın Linkedln’i ve araçlarını tüm yönleri ile bilmesi ve şirket sayfanızı desteklemesi oldukça önemli. Markalı mesajlar, şirket sayfalarına kıyasla çalışanlar tarafından paylaşıldığında ortalama %561 kat daha fazla erişim, 8 kat daha fazla etkileşim sağlıyor. Bu yüzden çalışanlarınız, şirket içeriklerinize ilgi göstermeli ve kendi ağları ile paylaşarak faaliyetlerinize destek olmalılar.

5) LinkedIn influencerları ile iş birliği yapmalısınız

Influencer kavramı Linkedln için yeni yeni oluşan bir kavram. Buradaki influencer kavramının, Instagram’dan oldukça farklı olduğunu belirtmeliyiz. Daha önce LinkedIn’de Etkili Kişiler Aracılığıyla Pazarlama Yapmak İçin 5 İyi Sebep yazısında yer verdiğimiz gibi LinkedIn’de fikir liderleri üzerinden gerçekleştirilen pazarlama çalışmaları, özellikle firmalar arası (B2B) ürün ve hizmetlerin satışında büyük bir etki yaratabilir. Burada ana etkeni, güven ve kişilerin deneyimi oluşturuyor.

Tüm parametreler 2019 yılında da Linkedln’in yükselişini sürdüreceğini ve hem şirketler hem kişiler için önemini arttıracağını gösteriyor. Bu noktada stratejinizi sağlam oluşturur ve adımlarınızı hızlandırırsanız zaman kaybetmeden siz de harekete geçmiş olursunuz.

Gamze Nurluoğlu

Proje ve İçerik Koordinatörü

in: https://www.linkedin.com/in/gamzenurluoglu

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir