Sinemadaki Reklam ve Fragman Sürelerine Kısıtlama Geldi

Hatırlarsanız sinemalardaki aşırı uzun reklam sürelerinin 10 dakikaya düşeceğine dair söylentileri 2018'in sonunda sizlerle paylaşmıştık.

Sinema salonu işletmecileri ile film yapımcıları arasındaki "iki ayrı bilet satışı" tartışmasını bitirmeye yönelik hazırlanan düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçti.

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 

Yeni düzenlemeye göre, sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak.

Sinema salonu işletmecileri bilet promosyonu yapacaksa yapımcılarla sözleşme imzalayacak. 

Bazı sinema salonlarının "bilet fiyatlarından yapımcılara daha az pay verebilmek amacıyla" izleyicilere "sinema bileti" ve "patlamış mısır" olarak iki ayrı fatura kestiği ortaya çıkmış, yapımcılar buna tepki göstermişti. 

Anlaşmazlık nedeniyle bazı yapımcılar filmlerini gösterime sokmama kararı almıştı. 

Anadolu Ajansı yeni düzenlemenin "milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlar nitelikte olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını" amaçladığını belirtti. 

Reklam ve fragman sürelerine düzenleme 

Yeni yasayla sinema salonlarındaki film gösterimlerinde reklam ve fragman sürelerine de sınırlama getirildi. 

Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak.

Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

Yeni komisyon oluşturulacak 

Düzenlemeye göre dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu oluşturulacak.

Komisyon; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Sinema Genel Müdürü, Tanıtma Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü, ilgili alan meslek birlikleri tarafından önerilen sektör temsilcileri arasından bakanlık tarafından belirlenecek iki üye, film yapımcıları, dağıtımcıları ve yayıncı kurum veya kuruluş temsilcileri arasından bakanlıkça belirlenecek iki üye olmak üzere 8 üyeden oluşacak. 

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetleri destekleyebilecek, düzenleyebilecek, ödüller verebilecek. Uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım ile bunlara ilişkin tanıtım faaliyetlerini destekleyebilecek.

Bakanlık, kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilecek, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına maddi destek sağlayabilecek.

Kaynak: BBC Türkçe

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir