Sıklıkla Yapılan 5 Google Adwords Hatası

Dijital pazarlama denilince akla ilk gelen araçlardan biri olan Google Adwords, web sitenize ziyaretçi çekmenin yanısıra doğrudan satış kanalı oluşturması ile biliniyor. Doğru ve güncel bir şekilde yönetilen adwords kampanyaları şirketlerin dijital pazarlamadan geri dönüş oranlarını arttıracaktır. Bu yazımda şirketlerin Adwords kampanyalarında geri dönüş oranlarını ciddi şekilde etkileyebilecek,  sıklıkla yaptığı 5 hatayı incelemeye çalıştım.

1-Anahtar Kelimeleri Doğru Gruplamama

Adwords reklamlarında anahtar kelimelerin belirlenmesinin akabinde yapılması gereken iş anahtar kelimeleri doğru bir şekilde gruplayarak kampanyaları oluşturmaktır. Örneğin, Apple gibi çok fazla ürün çeşidi olan bir firma için reklam verdiğinizi düşünelim. Doğru anahtar kelimeler yine doğru sözcüklerle reklamınızı anlatmalı.

[caption id="attachment_42126" align="aligncenter" width="530"]Apple adwords reklam örneği Adwords reklamlarınızda anahtar kelimeleriniz doğru kampanyalarla gruplanmalı[/caption]

2-Anahtar Kelime Eşleşmesini Doğru Kullanmama

Adwords 3 türlü kelime eşleşme türü sunar. Bunlar ;

  • Geniş Eşleme: Anahtar kelimelerinizde ki kelimeler farklı sırada da olsa yapılan aramalarda yer aldığınızda reklamınız gösterilir.
  • Sıralı Eşleme: Anahtar kelimeniz(" ") işaretleri arasında yer alır. Google Adwords işaretler arasındaki kelimeleri değişmez ve parçalanmaz tek bir kelime gibi algılar. Yapılan aramalarda anahtar kelimeniz sizin belirttiğiniz şekilde yer almalıdır.
  • Tam Eşleme: Yapılan arama tam olarak anahtar kelimeniz ile eşleşmelidir. Yaptığınız listede tam eşlemeli anahtar kelimeniz [ ] işaretleriyle görülür.

Burada adwords uzmanı ile müşteri anahtar kelimeler üzerine ortak çalışarak, anahtar kelimelerin eşleme türünü belirlemeleri gerekir. Ben başlangıç olarak tam eşleme ile kampanyaların başlatılmasını tavsiye ediyorum. Daha sonra, yeterli gösterim veya tıklama alınmaması durumunda sırayla sıralı eşleme ve geniş eşleme kullanılabilir. Yine benzer şekilde geniş eşleme de istenilen sonuçlar alınmadıysa sıralı eşleme ve tam eşlemeye geçiş yapılabilir.

3-Negatif Anahtar Kelime Kullanmama

Kampanyalarınızda kullanacağınız anahtar kelimelere benzer fakat sizin kampanyanızla ilgisi olmayan kelimeler olacaktır. Bu kelimeler boş yere reklamınızın gösterilmesine veya tık almasına neden olabilir. Bu nedenle bu kelimeleri arayan kullanıcıların sizin reklamlarınızı görmemesi için negatif anahtar kelimeler kullanmalısınız. Örneğin kemer satan bir e-ticaret sitesiniz. Antalya Kemer, Su Kemeri, Kemer Belediyesi vb. arayanları düşünerek negatif anahtar kelime kullanmalısınız.

4- Kendi Markanızı Anahtar Kelimelerde Kullanmama

Genellikle markalar kendi websiteleri zaten ilk sırada çıktığı için kendi markasının kelimelerini ıskalar. Ancak şu iki ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir.

  • Rakip firmalarınız sizin marka anahtar kelimelerinize reklam verip müşterilerinizi çalabilir.
  • İnsanların çoğu ilk sıraya onun bir reklam olduğunu bilmeden tıklarlar. Öte yandan marka anahtar kelimelerin maliyeti genellikle düşüktür. Alacağınız tıklamalar ile düşük fiyata kampanyanızın kalite puanını yükseltebilirsiniz. Böylece diğer kelimeler içinde maliyetinizi düşürmüş olursunuz.
[caption id="attachment_42137" align="aligncenter" width="498"]Özellikle kampanyanızın kalite puanını yükseltmek için kendi markanıza reklam vermeniz önemlidir. Özellikle kampanyanızın kalite puanını yükseltmek için kendi markanıza reklam vermeniz önemlidir.[/caption]

5-Sayfa Yönlendirmesinin Doğru Yapılmaması

Genelde Adwords reklamlarında tıklamalar doğrudan sitenizin ana sayfasına gider. Ana sayfa potansiyel müşterilerinizin aradıkları şeyleri bulmaları için fazla kalabalık olabilir. Bu yüzden reklamlarınızı daha sonuç odaklı sayfalarınıza yönlendirmelisiniz. Ek olarak, reklamınızı ara ara farklı sayfalara yönlendirerek test etmeniz ve dönüşüm oranlarını karşılaştırmanız doğru yönlendirme sayfasını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir