Shell & Turcas Perakende Satışlar Pazarlama Direktörü Seher Poyrazoğlu: "Pozitif ayrımcılık toplumsal kalkınmada önemli"

Shell & Turcas Perakende Satışlar Pazarlama Direktörü Seher Poyrazoğlu'na; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.

Shell & Turcas Perakende Satışlar Pazarlama Direktörü Seher Poyrazoğlu'na; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

"Kadınların erkeklere göre çok daha fazla sorumlulukları ve şapkası var"

Türkiye’de her sektörde kadın yönetici sayısının olması gerekenin çok altında olduğu herkesin bildiği bir gerçek... Ben bu tablonun ağırlıklı olarak önyargılarımızdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kadınların erkeklere göre çok daha fazla sorumlulukları ve şapkası var. Bu nedenle zamanı çok daha iyi yönetebiliyor, geniş açıdan bakabiliyorlar. Kadınların yapabileceklerinin farkında olmasını, bulundukları kültürün de önyargılardan uzak eşit bir fırsat yaratmasını, hatta bazen toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla şartlar eşit ise pozitif ayrımcılık yapılmasını toplumsal kalkınma adına son derece kritik görüyorum. Daha güçlü bir toplum için, toplumun yarısını oluşturan kadınların istihdam oranını yukarı yönlü değiştirmek ve bu gelişimi hızlandırmak zorundayız.

"Shell’de Kadın Enerjisi ile 4 yılda 5 bin 300 kadına istasyonlarımızda istihdam yarattık"

Politikalarımız, liderlik programlarımız ve çalışanlarımızın dahil olduğu şirket içi platformlar aracılığıyla Shell'de yıllardır çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik ediyoruz. Shell&Turcas olarak Yönetim ekibimizin ve İcra Kurulumuzun yüzde 50’sini kadın liderler oluşturuyor. Ayrıca, İŞKUR işbirliği ile 2018 yılında hayata geçirdiğimiz “Shell’de Kadın Enerjisi” ile kadınlara istasyonlarımızda farklı pozisyonlarda istihdam fırsatı yaratıyoruz. Akaryakıt sektöründe bir ilk olan Shell’de Kadın Enerjisi ile 4 yılda 5 bin 300 kadına istasyonlarımızda istihdam yarattık. Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin ve Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar istasyonlarımızda 5 bin kadına istihdam olanağı sağlamayı hedeflemiştik, gururluyuz ki 2022 Mart itibariyle bu hedefimizi aştık. Aynı motivasyon ve disiplinle kadın istihdamına devam edeceğiz.

"Sesinizi duyurun, fikrinizi ortaya koyun, sürekli sorgulayın"

Kadın yönetici adaylarına tavsiyelerim; güçlü yönlerinin farkında olsunlar ve bu alanları parlatsınlar. Bir işi yapmak için yüzde 100 hazır olmayı beklemesinler ve yola çıkmaktan korkmasınlar. Sesinizi duyurun fikrinizi ortaya koyun gerektiğinde zor soruları sorun, sürekli sorgulayın. Çok dinleyin, anlamaya çalışın ancak kendiniz olmaktan da vazgeçmeyin.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir