Sektör Oyuncuları 2013’ten Neler Bekliyor?

''Ekonomide bir sürü risk var. Ancak bizim aklımızdaki en önemli risk, finansal riskler. Bu yıl çok çalıştık, çünkü çok zor bir yıldı, ama gelecek yıl daha da zor olacak.'' Bu sözler, Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından Koç Holding CEO'su Turgay Durak'a ait. Aslına bakılırsa 2012 sadece Koç Holding için değil tüm iş dünyası için zor bir yıl oldu. Capital Dergisi Aralık ayındaki yayınında sektördeki oyuncuların 2013’ün  daha da zorlu bir yıl olacağı öngörülerini paylaşıyor. Firmalar 2013 bütçelerini hazırlarken iyimser ve kötümser senaryoları göz önünde bulunduruyor, bugünün parametreleriyle gelecek yılın sektör büyümeleri tahmin ediliyor ve iş dünyasının önde gelenleri bu sefer büyüme tahminlerine daha temkinli yaklaşıyor. Peki, bu temkinli yaklaşımlara sebep olabilecek 2013’ün getireceği riskler ya da korkular neler olabilir? 2013’te düşünülen bu korkuların başında Türkiye ekonomisinde frene basılması, global krizin sonunun gelmemesi ve Suriye ile olası sıcak savaş ihtimali dikkat çekiyor. Ancak bunların yanında sektörün kendine özgü risklerinden kaynaklanan endişelerde mevcut.

Sektör oyuncuları bugün bölgemizdeki yaşanan güvenlik sorunun her şeyden önemli olduğunu ve olası bir savaş halinde 2013 için beklenen büyüme oranlarının tümüyle alt üst olacağını vurguluyor. Mobilya sektörünün büyük oyuncularından Doğtaş’ın yönetim kurulu başkanı Davut Doğan Suriye ile olan ihracatın durduğuna ve buna bağlı olarak en büyük pazar olan İran’a mobilya girişinin yasaklandığına dikkat çekiyor ve ekliyor; "Bu 2 ülke ihracatımızda çok önemli. Sorunlar aşılmazsa ihracatımız azalır. Kötü senaryoda 2013’te beklediğimiz yüzde 15-20’lik büyüme sıfırlanır."

Diğer bir konu ise global krizin bir türlü sonunun gelmemesi. Özellikle Avrupa ekonomilerinin toparlanamayışı ihracatlarının çoğunluğunu bu ülkelere yapan sektörler için endişe uyandırmaya devam ediyor. Abalıoğlu Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu, tekstil ihracatında Rusya’dan sonra en büyük pazarın Almanya, İtalya, İspanya ve Portekiz olduğunu ve krizin çözülememesi durumunda aynı 2012’de olduğu gibi sektörün 2013’te en fazla %1,5 büyüyeceğini belirtiyor.

Sektörel korkular arasında regülasyondan kaynaklanan gelişmeler de öne çıkıyor. 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve değişen Çek Yasası, faktöring şirketlerinin bazı alanlarda işlemlerini etkiledi. Faktöring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Ataman karşılıksız çeklerin sektörü zora soktuğunu ve ayrıca vergi sorunlarının çözülememesinin sektörü olumsuz olarak etkilediğini belirtiyor.

2012, başta enerji olmak üzere üretimde maliyet artışlarının yaşandığı bir yıl oldu. Önümüzdeki dönemlerde sektörlerde maliyet artışlarının devam etmesi, şirketleri daha muhafazakar planlar yapmaya itecek gibi görünüyor.

Anlaşılan o ki, 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılı da sektörler açısından zorlu, endişe ve risklerle dolu bir yıl olacak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir