Sanal ürün deneyim alanları ile insanlar başka bir deneyim boyutu yaşayacak

Akbank Vice President - Digital Communications and Media Planning'i İnanç Emre Albayrak ile yeni dönem pazarlama trendlerini konuştuk.

Pazarlama konusunda faydalanılan teknolojilerin ve bu teknolojilerin yaratıcı ve etkili kullanımının ödüllendirildiği MarTech Awards 2023'ün başvurularının başladığını sizlerle paylaşmıştık.

Teknoloji Ödülleri Kategorileri, Kullanım Kategorileri, Mecra Kategorileri, Sektörel Kategoriler ve Özel Kategoriler olmak üzere 5 ana kategori altında toplamda 62 kategoride sahipleriyle buluşacak ödül töreninde, Mecra Bölümü jüri görevini üstlenecek olan Akbank Vice President - Digital Communications and Media Planning'i İnanç Emre Albayrak ile yeni dönem pazarlama trendlerini konuştuk.

Sanal ürün deneyim alanları ile insanlar başka bir deneyim boyutu yaşayacak

Pazarlama = iletişim 
Pazarlamanın ilk izleri aslında takasın ve ticaretin başladığı zamanlara kadar sürülebilir. Hatta pazarlamanın kökeninin ilk insanların birbirleriyle iletişimlerinden doğduğunu söylersek de yanılmış olmayız. Pazarlama da ticareti destekleyen ve kolaylaştıran bir iletişim türü. Bu nedenle iletişim teknolojileri geliştikçe, pazarlama teknolojilerinin de paralel şekilde geliştiğini söyleyebiliriz.

Gutenberg’in matbaasıyla yaşanan bilgi devrimiyle insanların yüzyıllar boyunca bilgi edinebilecekleri ve eğlenebilecekleri kitap, gazete, dergi vs gibi yeni mecralar doğdu ve günümüze yaklaştıkça eskiden popüler olan platformlar yerini daha görsel bir dünyaya; televizyon ve tüm oyunu değiştiren internete bıraktı. 

Günümüzde pazarlama teknolojileri 
Dijital pazarlama teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte geleneksel pazarlama yöntemlerine göre işletmeler pazarlama stratejilerini çok daha uygun bir fiyata hayata geçirebiliyor, eş zamanlı bir şekilde hedef kitleyle etkileşime geçebiliyor, strateji ve içerik güncellemelerini hızlı bir şekilde yapabiliyor ve aynı zamanda yaratıcı ve yenilikçi aksiyonlar alabildikleri takdirde işletmeler rakipleri karşısında avantajlı hale geçmiş oluyor. Sosyal medya platformları, gerek reklamlar gerek influencer kullanımlarıyla işletmelerin hedef kitleleriyle etkileşime geçebilmelerinde önemli rol oynamaya geçtiğimiz 10 yıldır devam ediyor. Dijital pazarlama teknolojilerinin gelişmesiyle verimlilik ve hedef kitle arasında etkileşimleri ölçümleyebilme, algoritma kullanımıyla hedef kitleyi kendine çekebilme ve spesifik bir kitleye ulaşabilmek artık çok daha kolay. 

Bizi neler bekliyor?
İşin heyecan verici  kısmı ise yapay zekâ odaklı pazarlama çözümleri, metaverse ve sanal gerçeklik, mikro anlar ve artan hibrit etkinlikler…Halihazırda Google ve Facebook’un reklamlarında yapay zekâ destekli algoritmalardan faydalandığına oldukça aşinayız. Fakat önümüzdeki dönemlerde yapay zekâ pazarlamada veriyi kullanarak veriye dayalı hikâye anlatımı yapabilecek hale gelecek. Aynı zamanda yine veriye dayalı kullanıcılar için kişiselleştirilmiş mikro anlar üretmeye yardımcı olarak tüketicilere kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri sunacak. Metaverse ve sanal gerçeklik kullanarak tam olarak ne yapılacağına karar verilemese de pazarlamacılar sanal ürün deneyim ortamları yaratmaya devam ederek insanlara başka bir deneyim boyutu yaşatacak. Pandemi dönemiyle tüm etkinliklerin sanal ortamlara kaymasıyla bir trend haline gelen hibrit etkinliklerde, teknolojiyi iyi kullanabilen etkinlik pazarlamacılarıyla yüz yüze ve sanal ortamlarda gerçeklik algısını bükecek deneyimler oluşturulacak. 

Tüketici kendine odaklanan ürün ya da hizmetleri talep ediyor


Markalar açısından teknolojiyi takip etmek, sadece pazarlama açısından değil holistik açıdan da ele alınıp bir kurum kültürü haline getirilmesi gereken bir konu... Teknolojinin gelişimi ile artık pazarlama opsiyonları artıyor gibi gözükse de aynı sebepten dolayı farklılaşmanın zorlaştığı da konuşuluyor.

Teknoloji kullanımı açısından bakıldığında kaçırılmaması gereken önemli bir nokta da; teknolojinin tüketicideki yansıması ve onun davranışlarını değiştirmesi.

 Tüketici artık kendine odaklanan ürün ya da hizmetleri talep ediyor ve bu süreçte de daha samimi bir deneyim bekliyor. Verilen hizmetler açısından makas aralığının gittikçe daraldığı, her yıl yeni teknolojik gelişmelerin hayatımızda değişiklik yarattığı bir ortamda, tüketiciyle temas anında neler hissettirdiğinizin önemi daha da artıyor.  Yalnızca satış açısından değil finans gibi hizmet odaklı sektörlerde de insana odaklanan, deneyimi öne çıkaran bakış açısının önümüzdeki birkaç yılda geliştiğini göreceğiz.  Markaların dikkat etmesi gereken konu ise insanı sadece insan olarak ele almaları olur. İnsan derken aslında yaşadığımız dünya ve tüm canlılar olarak ele almak, insanı çevresiyle birlikte düşünmek gerekiyor.


Gelişmek ve ilerlemek furyasına kapılmış bir ana akım gündemde…Derin bir nefes alıp biz kimiz, ne yapıyoruz sorularını tekrar masaya koyup teknolojiyi bu kapsamda insana temas edebilmek adına anlamlı hale getirmek yeni trend desek yanlış olmaz. 

Hedef kitle tekilleştirme ve frekans optimizasyonunu geliştirerek yolumuza devam edeceğiz
Öncelikle pandemi ile artan dijital tüketimin, normalleşme sürecinde ivmesi yavaşlamış da olsa artarak devam ettiğini belirtelim. Bu trafik artışının yanında Ticaret Bakanlığı verilerine göre üst üste iki yıldır neredeyse ikiye katlanan e-ticaret hacminin tetiklediği çok yoğun bir e-com trafiği ile hem dijital hem tv reklam envanterine etkisini artan birim maliyetleri ile fazlasıyla yaşadık. 

Artan erişim ve beraberinde gelen rekabet, döviz kuruna bağlı birim maliyet artışları ve normalleşme sonrası ooh erişim artışı bizi yeni teknoloji çözümleri bulmaya yöneltti. Bu doğrultuda iş ortaklarımız Mediacom ve Adform ile birlikte Türkiye’de ilk kez offline ooh ölçümünü yapan marka olduk. Bu ölçümü sadece ooh reklamların dijitale etkisini ölçmekle sınırlamadık ayni zamanda programmatic reklam envanterine de entegre ederek (addressable tv, dijital video/displat ve hatta gaming) frekans ve maliyet optimizasyonu sağladık.

Önümüzdeki dönemde BDDK regülasyonlarının devamı, yeni gelişen gaming mecraları ve walled gardenlar özelinde benzer çözümler ve entegrasyonlar ile hedef kitle tekilleştirme ve frekans optimizasyonunu geliştirerek yolumuza devam edeceğiz.

MarTech Awards 2023 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir