Sanal Perakende Deneyimleri Oluşturmak İçin Markaların Uyguladığı 4 Strateji

Günümüzde hayat pandemiden dolayı büyük ölçüde ev hayatımızla sınırlı kalıyor ve çoğu perakende firması da evlerimizin içine kadar girerek bizlere seslenmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarının %40'ından fazlasını online olarak giderdiği bir değişim sürecinde, markalar mağazalara gelemeyen tüketicilere dijitalden seslenmenin ve seslenirken de yaratıcı olmanın yollarını arıyor. Bizler de sizler için markaların tüketicilere seslenirken uyguladıkları yaratıcı ve yenilikçi 4 farklı sanal perakende deneyimi oluşturma stratejisini derledik.

https://pazarlamasyon.com/markalarin-dijital-magaza-deneyimleri-yaratmak-icin-kullandiklari-4-teknoloji/

Yerleşik Pazarlama

Tüketicilerin, internette gördüğü bir kıyafeti kendi üzerinde hayal etmesi veya günlük kombinlerine nasıl kolayca uydurabileceğini düşünmesi bazen zor olabiliyor. Bu zorluğun üstesinden gelmek için markalar, özellikle influencerlar ile işbirliğine giderek onlara ilham vermeyi amaçlıyorlar. Hatta bazı markalar da takipçilerine deneme ürün göndererek tüketicilerin zihninde kalmayı hedefliyor.

Örneğin bir iç giyim markası olan Adore Me, özellikle hayranların ve tüketicilerin influencer olabilmesi hatta başkalarını etkileyebilmeleri için, ücretsiz ürün gönderimi karşılığında farklı içerik oluşturulabilen Adore Me Creators platformunu geliştirdi. Platforma, hayranlar sitedeki formu doldurarak, sosyal medya bağlantılarını ve iletişim bilgilerini göndererek başvurabiliyorlar. Seçilen adaylara Adore Me ilgili ürünleri gönderiyor ve katılımcılar da kendi zevklerine uygun içerikleri üretebiliyorlar. Bu kampanyaya katılan katılımcılar etkileşime bağlı olarak gönderi başına 150-300 dolar karşılığında ücret ödeniyor.

Adore Me Creators gönderileri ile tüketicilerin Adore Me ürünlerini daha kişisel bir ortamda görselleştirmelerine olanak tanınıyor. Organik bir içerik oluşturulmuş oluyor. Tüketiciler, kişisel olmayan, ultra profesyonel reklamları görmek yerine, ürünleri hayranlarının evlerinde daha sade ve daha kişisel bir şekilde görüyor. Platform, aynı zamanda markaya iç çamaşırlarını daha doğal, otantik bir ortamda sergileme fırsatı veriyor.

Sanal Gezinme

Özellikle ABD başta olmak üzere pek çok mağaza hala pandemi nedeniyle kapılarını açamadı. Bu nedenle bizler de, mağazanın koridorlarında, reyonlarında ve raflarında rasgele gezinemiyoruz. Ürünleri deneyemiyoruz, ürünler hakkında tam bilgi sahibi olamıyoruz. Online alışveriş yaparken de doğal olarak birebir mağaza gezmenin tadını çıkaramıyoruz. Bazı markalar da tüketicilerine bu nedeyimi yeniden yaşatmak amacıyla mağazalarını birebir bir şekilde online ortama taşımaya karar verdi.

Örneğin Nisan ayında Dior Beauty, Paris'te kapanan bir mağazasını 3D sanal gezinme deneyimine uygun olarak düzenledi ve alışveriş deneyimini farklı bir boyuta taşıdı. Ziyaretçiler mağazanın sokak kapısından giriş yaparak ve bir oka tıklayarak sanal olarak içeri girebildiler. İçeri girdikten sonra, kokuları, hediye setlerini, banyo ve vücut ürünlerini görüntüleyip dolaşabildiler. Böylece Dior'un online sitesinde alışveriş yapanlar, satın almadan önce mağazada sanal olarak dolaşabilir ve ürünler hakkında daha fazla bilgi edinebilir hale geldi.

Sesle Yönlendirilen Deneyimler

Tüketiciler evde zaman geçirmeye başladıkça sesli satın alma da yaygın hale geldi. Akılcı ve kolay bir yol olan sesli satın alma, özellikle marlalar için tüketicilerin sorunlarını çözme, bilgi sağlama ve sorunsuz bir şekilde hızlı satın alma imkanı yaratma konusunda geniş fırsatlar yaratıyor.

Örneğin yürüyüş ayakkabısı ve dış mekan ekipman spor markası olan Merrell, maceracıların yakındaki parkurları bulmalarına ve öğrenmelerine yardımcı olmak için, Alexa ve Google Asistan'ı kullanarak sesle çalışan bir özellik oluşturdu. Merrell'in sese dayalı rehberli deneyimi, insanların yolları bulmasına yardımcı olmanın yanı sıra, etkinlik ve faaliyet fikirleri vererek tüketicilerin, açık hava gezi programı planlamasını sağladı.

Sürükleyici Görselleştirme

Yüz yüze deneme ve satın alma fırsatlarına erişimimiz hala biraz kısıtlı olduğundan, müşteriler ürünü kendi ev ortamında veya suratında, vücudunda görselleştirmede sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle de çoğu kişi online alışveriş yapmaktan çekiniyor. Markalar da son zamanlarda, müşterilerin ürünleri gerçeğe yakın dijital simülasyonlarda görselleştirmelerine yardımcı olmak için VR ve AR gibi teknolojilerden yararlanmaya başladı.

Örneğin 3D ve artırılmış gerçeklik teknolojisini kullarak ticaret deneyimleri oluşturmaya çalışan Vertebrae adlı şirket, oluşturduğu uygulama ile ev eşyalarının yanı sıra güneş gözlüğü, şapka ve takı gibi aksesuarların da mobil üzerinden denenmesini sağlayarak ürünlerin kullanıcıların zevkine uyup uymadığını öğrenmelerine yardımcı olan bir uygulama tasarladı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir