Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Üretim Sektöründeki Faydaları

Özellikle son birkaç senedir ön planda olan sanal gerçeklik teknolojisi, genel olarak hep eğlence -hatta daha da özelleştirecek olursak oyun- sektörüyle özdeşleştirildi. Öyle ki, sanal gerçeklikle ilgili yapılan haberlere baktığınızda, bu haberlerin ağırlıkla Oculus Rift, HTC Vive ve Playstation VR gibi oyun odaklı sanal gerçeklik başlıklarıyla ilgili olduğunu görebilirsiniz. Her ne kadar bu zamana dek potansiyelinden pek faydalanılamamış olsa da sanal gerçeklik teknolojisi, birçok sektör için büyük bir potansiyel barındırıyor.

Hiç şüphesiz sanal gerçekliğin en çok fayda sağlayacağı sektörlerden biri de üretim sektörü. Ve sanal gerçeklik teknolojisinin üretim sektöründe fark yaratabileceği en önemli alan endüstriyel tasarım. Sanal gerçeklik teknolojisi, endüstriyel tasarımcılara ürün tasarımı konusunda daha fazla esneklik sağlar ve bu da daha iyi ürünler tasarlanmasına imkan tanır. Bununla birlikte potansiyel kullanıcılar da üretim öncesi ürünlerin son hallerini görebilir ve böylece kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda ürüne son şekli verilerek büyük ölçüde beklentileri karşılayan bir ürünün ortaya çıkması sağlanabilir.

Bunların yanı sıra sanal gerçeklik, ürün tasarım süreciyle ilgili verilerin görselleştirilmesini ve analiz edilmesini daha kolay hale getirir. Kağıt üzerinde farkedilmesi çok zor olan ürün tasarımıyla ilgili kusurlar, sanal ortamda rahat bir şekilde farkedilebilir. Ayrıca üretim sürecini sanal olarak tasarlamak ve simule etmek, darboğazların tespit edilmesini ve verimliliğin maksimuma çıkarılmasını sağlar. Bununla birlikte sanal gerçeklik simülasyonları, sorunların erken tasarım aşamalarında tespit edilmesini ve böylece tasarımdaki rötuşların daha kolay bir şekilde ve daha az maliyetle yapılmasına imkan tanır.

https://www.youtube.com/watch?v=dRq1nh5P1Fg

Sanal gerçeklik, iş güvenliği konusunda da fayda sağlayan bir teknolojidir. Üretim süreçlerini sanal ortamda simule etmek, tehlikelerin tespit edilmesini ve bu sayede iş kazalarının azalmasını sağlar. Bunun en iyi örneğini ise otomotiv devi Ford sergilemektedir. Ford, sanal gerçeklik entegrasyonu sayesinde iş yaralanmalarını %70 oranında azalttı.

[caption id="attachment_61543" align="alignright" width="450"] Ford'un Sanal Gerçeklik Laboratuvarı FIVE'tan Bir Görüntü[/caption]

Hala birçok sektörde sanal gerçekliğin potansiyelinden tam anlamıyla faydalanılmıyorken Ford ise sanal gerçeklik teknolojisini 2000 yılından beri kullanıyor. Şirket, FIVE (Ford Immersive Vehicle Evaluation / Ford Üç Boyutlu Araç Değerlendirmesi) isimli sanal gerçeklik laboratuvarında araç tasarımlarını inceliyor ve daha da önemlisi sanal ortamda araçları test ediyor.

Ford’un seneler önce kullanmaya başladığı bu teknolojinin, gün geçtikçe diğer üretici firmalar tarafından daha fazla ilgi görmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Zira rekabette ayakta kalmak isteyen firmaların, değişime açık olması ve bu tarz yeni teknolojileri mümkün olan en kısa sürede iş süreçlerine entegre etmesi, günümüzde her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir