Samsung’dan Kanada’ya Yapay Zeka Laboratuvarı

Son dönemde yapay zeka çalışmaları için öne çıkan merkezlerden biri olan Kanada, Google’dan sonra şimdi de bir başka teknoloji devine bu alanda ev sahipliği yapıyor. Samsung’un Montreal ofisi, Montreal Üniversitesi’nde açtıkları yapay zekâ laboratuvarında; sürücüsüz arabalar ile ses ve yüz tanıma konularına odaklanacaklarını, bunların altında yatan temel algoritmalara ve bileşenlere yakından bakacaklarını belirtiyor.

Üniversitedeki akademik kadro ve öğrenciler; sürücüsüz arabalar, ses ve yüz tanıma sistemleri, çeviri hizmetleri ve robotlar başta olmak üzere, yapay zekâyla ilgili projelerde Samsung araştırmacılarıyla iş birliği hâlinde çalışacaklar.

[caption id="attachment_65226" align="alignnone" width="800"] Samsung'un Montreal üniversitesi'nde oluşturduğu ekip, şirkete bağlı araştırmacılar ile akademisyenleri ve öğrencileri buluşturuyor.[/caption]

Samsung’un yapay zekâya olan ilgisi uzun zamandır biliniyor. Ürettiği akıllı telefonlara asistan hizmet Bixby’i ekleyen teknoloji devi, bu özelliği akıllı hoparlörlere ve diğer cihazlara da yayıyor. Samsung’un oldukça önem verdiği Bixby’in hızla gelişip nesneleri tanıma gibi özgün ve tercih edilebilir özellikler kazanması için şirketin yapacağı yapay zekâ araştırmaları büyük önem taşıyor. Yapay zekâ ayrıca, Samsung’un otonom sürüş ve robotik çalışmalarının geleceğine dair en önemli rolü üstleniyor.

Elbette, Samsung’un yapay zekâ laboratuvarı için Montreal’ı seçmesi gelişigüzel bir karar değil. Kanada’nın, federal devlet bütçesinden 125 milyon dolarlık bir pay ayırdığı yapay zekâ yatırımları sayesinde, ülke bu konuda dev şirketlerin çekim alanı hâline geldi. Google’ın Edmonton’da açtığı DeepMind ofisi ve Apple’ın Ottawa’da kurduğu sürücüsüz arabalar merkezi bunun en büyük kanıtları oldu.

[caption id="attachment_65227" align="alignnone" width="800"] Samsung'un Kanada'da kurduğu yapay zekâ araştırma merkezinin bulunduğu bina.[/caption]

Facebook, Google ve Microsoft ekiplerinin evi olan Montreal ise bilişim teknolojileri alanında yetiştirdiği nitelikli insan kaynağıyla öne çıktı. Kent, bilgi teknolojileri üzerine uzmanlaşmış yetenekli iş gücüyle Samsung’un dikkatini çekti. Nitekim yapay zekâ konusunda küresel ölçekte rekabet edebilecek, yeteneğini kanıtlamış kişilerden oluşan bir takım oluşturmak kolay bir iş değil.

Son olarak, Samsung İleri Teknoloji Enstitüsü’nün (Samsung Advanced Institute of Technology - SAIT) bu yıl, Güney Kore’deki yerel üniversitelerle iş birliği yapmayı ve Yapay Sinir Ağları Araştırmaları Merkezi (Neural Processing Research Center) kurmayı planladığını da söyleyelim. Kısaca, biyolojik sinir sistemini taklit eden bilgi işlem teknolojisi olarak tanımlayabileceğimiz yapay sinir ağları üzerine yapılacak araştırmaların, Samsung’un yapay zekâyle ilişkili süreçlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

[caption id="attachment_65228" align="alignnone" width="800"] Samsung'un asistan hizmeti Bixby, şirketin oldukça önemsediği özelliklerden biri.[/caption]

Peki, Samsung'un Monreal ekibi, etik boyutlarının bilinmezliğiyle de günümüzün en çok tartışılan ve geleceği şekillendireceği düşünülen teknolojisi yapay zekâ hakkında, bizi heyecanlandıracak yenilikler getirebilecek mi? Bunu zamanla göreceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir