Samsung Apple'ı Yıkabilecek mi? [Rakamlarla Rekabeti İnceleyelim]

Apple ve Samsung... Uzunca bir zamandır akıllı telefon pazarını domine etmek için kıyasıya bir yarış içerisindeler. Bu yarışın son verisi ise Kantar Worldpanel'den geldi. ABD`de pazar payını yüzde 36`lara çıkaran Samsung, ilk kez Apple`ı sollayarak ilk sıraya yerleşti.

Kantar’ın yaptığı açıklamaya göre Mayıs 2017’de sona eren 3 aylık dönemde Samsung’un pazar payı yüzde 32,9’dan yüzde 36,2’ye yükseldi. Apple’ın pazar payı ise yüzde 34 oldu. Ancak işin ilginci, Haziran ayında ComScore tarafından yapılan açıklamada Apple’nin ABD’deki pazar payının yüzde 44,9 ve Samsung’un payının yüzde 29,1 olduğu ifade edilmişti. Yani farklı araştırma şirketleri, farklı sonuçlar üretmiş durumdalar. Ancak hangi araştırma şirketinin rakamını alırsak alalım, çanların Apple için çaldığını söylesek pek de yanılmış olmayız.

Samsung'un Mali Raporları Ne Diyor?

Note 7 faciasından sonra pek çok kişinin “toparlanamaz” dediği Samsung’un 2017 İkinci Çeyreği Mali Raporu’na göre Samsung, 2016 yılının ikinci çeyreğinde 50,94 trilyon Güney Kore Wonu satış gerçekleştirirken bu rakam, bu yılın ilk çeyreğinde 50,55 trilyon Güney Kore Wonu olarak gerçekleşmiş. Fakat dikkat çekici olan nokta, henüz bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın ikinci çeyreğindeki satış miktarının hemen hemen yakalanmış olması; ki ikinci çeyrek bittiğinde aradaki fark, doğal olarak bu yılın lehine dönmüş olacak. Firmanın kârı ise henüz ilk çeyrek bitiminde geçen yılın ikinci çeyreğini geçerek 8.14 trilyon wondan 9,90 trilyon wona yükselmiş. Yani bir anlamda Samsung, hem satışı hem kârını artırarak geçen yıla oranla hemen hemen 3-4 ay daha hızlı koşmuş.

Samsung’un, ağustos sonunda bitecek ikinci çeyreğin sonuna dair kâr beklentisi ise 14 trilyon won olarak açıklandı. Yani Güney Kore Wonu – Amerikan Doları paritesinden hareketle 1 wonun 0,000868 ABD Doları olduğunu düşündüğümüzde, bu rakam 12,1 milyar ABD doları ediyor.

Peki Apple Ne Durumda?

Samsung’un, ağustos sonunda bitecek ikinci çeyreğin sonuna dair kâr beklentisinin 12,1 milyar dolar olduğunu söylemiştik. Aynı dönem için Apple’ın ise 10,5 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor. Veriler, Samsung’un kârını 7 milyar dolar artırdığını ve 2016 yılının ikinci çeyreğine kıyasla, bu yılın daha ilk çeyreğinde %72‘lik bir sıçramaya da işaret ediyor; ki asıl bu fark, Apple’ı nasıl geride bıraktığını açıklıyor.

Rekabette Samsung Neden Öne Çıktı?

Galaxy 8

Birincisi, Samsung Galaxy S8’in sınırları kaldıran tasarımının ses getirmesi bunda etkili oldu. İkincisi, Samsung sadece bir akıllı telefon üreticisi değil, aynı zamanda diğer markalara da çip üretip satan, yani teknoloji üretip bunu ihraç edebilen bir marka. Öyle ki, bu alanda dev çip üreticisi Intel ile sıkı bir rekabet hâlinde. Hatta Samsung, bu rekabeti oldukça önemsiyor olmalı ki, önümüzdeki birkaç yılda çip üretimine 18 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Oled Pazarı

Samsung’un kârındaki bu müthiş artışın diğer nedeni ise Organik Işık Yayan Diyotlar olarak tanımlayabileceğimiz yarı iletken ışık kaynakları olan OLED pazarındaki hakimiyeti. Bu yıl, birçok akıllı telefon üreticisinin kullanması beklenen bu ekran teknolojisinde piyasanın neredeyse %95’i Samsung’un kontrolünde işliyor. OLED’in giderek tercih edilen bir teknoloji olması ve gelecek vadetmesi, şirketin en büyük avantajlarından biri olarak görülüyor. Hatta bu durum, Apple ile olan rekabetinde firmaya büyük yarar sağlayacak. Zira Apple bile görüntü ve NAND çip noktalarında OLED ekranlara bağımlı durumda. Bu nedenle düşününce akla pek ironik gelse de iPhone 8’in olası başarısı bile Samsung’a gelir ve kâr olarak geri dönecek. Bu da yukarıda belirttiğimiz üzere, teknoloji ihracatı yapan bir şirket olmanın getirdiği büyük artılardan biri.

Apple Nerede Hata Yapıyor?

İnsanların kapısında yattığı, her lansmanı dünya çapında olay olan, insanlığın hayretle baktığı bir markaydı Apple. Kendini diğer teknoloji markaları gibi konumlandırmayı seçmemiş, insanların gözünde efsane olmuştu.

Apple’ın Apple olmasını sağlayan neden de şimdiye kadar yürüttüğü felsefeydi; Müşteri Odağında kurulmuş, yaratıcılık ve yenilikle süslenmiş bir felsefe, Think different sloganını insanlığa kazandıran bir felsefe, ‘İnsanlar, biz onlara gösterene kadar neye ihtiyacı olduklarını bilmez‘ diyebilecek kadar iddialı bir felsefe, gerektiği zaman ticari kaygıyı 2. plana atabilen bir felsefe.

Şu aralar Apple'ın yeni ürünlerinde herhangi bir aşama kaydetmediği, inovasyonu merkezde konumlandırmadığı söyleniyor. Belki de bu yüzden Samsung rekabetinde gerideler, siz ne dersiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir