Rekabet Kurumu'ndan Nestle ve Eti'ye 91 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, aralarında Nestle ve Eti'nin de bulunduğu bazı gıda firmaları hakkında yürüttüğü soruşturmaları tamamladı. Soruşturma sonucunda, toplamda 355 milyon lira tutarında idari para cezası uygulandı.

Rekabet Kurumu, aralarında Nestle ve Eti'nin de bulunduğu bazı gıda firmaları hakkında yürüttüğü soruşturmaları tamamladı. Aralarında Nestle Türkiye, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de yer aldığı gıda şirketlerine toplam 355 milyon lira idari para cezası kesildi. 

Nestle ve Eti'ye 91 milyon TL ceza

Söz konusu şirketlerin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmedikleri araştırıldı. Soruşturma yürütülen Danone Tikveşli Gıda'ya ise para cezası uygulanmasına yer olmadığına, yasaya aykırı davranmadığına karar verildi. 

Rekabet Kurumu, soruşturmanın sonuçlanmasının ardından şu açıklamada bulundu;

"Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ tarafından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiğine, dolayısıyla adı geçen teşebbüse idari para cezası verilmesine 23-61/1205-429 sayı ile karar verilmiştir.

Aynı dosyada haklarında soruşturma açılmış olan Eti Gıda San. ve Tic. AŞ ile Horizon Hızlı Tüketim Ürünleri Üretim Pazarlama Satış ve Ticaret AŞ bakımından ise soruşturma uzlaşma ile sonlandırılmıştır. Bu kapsamda, faaliyet gösterdikleri piyasayı şeffaflaştırmaya yönelik rekabeti kısıtlayıcı nitelikte eylemlerde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle; Rekabet Kurulunun 02.03.2023 tarihli ve 23-12/181-57 sayılı kararıyla Eti Gıda San. ve Tic. AŞ’ye 36.096.652,89-TL, 30.03.2023 tarihli ve 23-16/280-96 sayılı kararıyla ise Horizon Hızlı Tüketim Ürünleri Üretim Pazarlama Satış ve Ticaret AŞ’ye 55.140.344,30-TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."

Nedir bu 4. madde?

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi şu ifadelerle yer alıyor: "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır."

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir