Perakendenin Yüzde 10’u Online Olarak Gerçekleşiyor

Dünya genelinde yapılan araştırmada gerçekleşen perakende satışlarının yüzde 10’unun online olarak yapıldığı tespit edildi.

2017 yılı e-ticaret ile uğraşanlar için oldukça iyi sonuçlar verdi. Dünya genelinde gerçekleştirilen bir araştırmada online perakende satışların geleneksel satışlara oranla 4 kat daha hızlı artış göstereceği ve 2,3 trilyon dolara ulaşacağı belirtildi. Türkiye’de ise online işlemlerin toplam perakende satışları içerisindeki payı yüzde 4 seviyesine yaklaşıyor.

Ülkemizdeki online perakende ticaret hacmi 2017 yılı sonunda 17,5 milyar liraya ulaşacak. Her geçen günde bu rakamın katlanarak artması bekleniyor. Özellikle orta sınıfın bilgisayar ve internet kullanımını arttırması nedeni ile e-ticaretin geleneksel ticarete oranla daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor.

E-Marketer araştırma şirketi tarafından hazırlanan raporda küresel bazda 2016-2021 yıllarına ait küresel perakende satış tahminde doların diğer para birimleri karşısından beklenenin üzerinde değer kazanması nedeni ile revize edildi. Raporda küresel perakende satışların bu yıl yüzde 5,8 artış göstererek 22,73 trilyon dolara ulaşacağı ifade edilirken, online perakende satışların ise yıl sonunda toplamda yüzde 23,2 sıçrama gerçekleştirerek 2,3 trilyon dolar seviyesine gelmesini beklediklerini açıkladı.

Dünyanın perakende ve üretim merkezi Çin e-ticaret alanındaki başarısı ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 2017 yılı sonunda Çin tarafından gerçekleştirilecek toplam sınır ötesi e-ticaret satışlarının toplamının 100 milyar doları geçeceği belirtilirdi.

E-ticarette en büyük platformu Amazon oluşturuyor. En büyük rakibi Alibaba, Çin’in yanında Güneydoğu Asya, Hindistan ve birçok pazarda dijital alışveriş platformuna sahip.

Küresel e-ticarette aslan payını bu yıl Çin ve ABD alacak. İki ülkede toplam e-ticaret hacminin 1.58 trilyon doları bulacağı tahmin edilirken, bu rakam tüm e-ticaretin yüzde 69.1’ine denk geliyor. Çin’de sadece sınır ötesi e-ticaret satışların 2017’de 100 milyar doları geçmesi bekleniyor. Çin’de sınır ötesi alışverişlerinde kişi başına yıllık 882 dolar harcanacak.

Asya Pasifik e-ticaretin en hızlı gelişim gösterdiği bölgelerden. Bu yıl bölgede perakende satış hacminin 10 trilyon dolara dayanacağı tahmin ediliyor. Bölgedeki perakende satışların yüzde 14.7’sini 1.36 trilyon dolarla online alışverişler oluşturacak. Söz konusu rakam 2021’de 3 trilyon dolara tırmanacak.

Türkiye’de 2013’ten bu yana yüzde 34 büyüdü

TÜBİSAD ve ETİD’in birlikte yaptığı bir çalışmaya göre artan internet penetrasyonu ve akıllı telefon kullanımı 2016'da Türkiye e-ticaret pazarını 30.8 milyar TL büyüklüğe çıkardı. Bunun perakende harcamalar kısmı 17.5 milyar TL düzeyinde... 2013’ten itibaren Türkiye’de perakende online satışlar yüzde 34 büyüyerek 7.3 milyar TL’den 17.5 milyar TL’ye yükseldi. Ancak Türkiye’de online perakende satışların toplam içindeki payı birçok ülkenin gerisinde. Euromonitor’un verilerine göre, e-ticaretin toplam perakende içindeki payı geçtiğimiz yıl yüzde 3.4 seviyesine yükseldi. Çin’de bu oran yüzde 17.1, İngiltere’de yüzde 14.9, ABD’de yüzde 10.5 düzeyine ulaştı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir