Pepsi, jetim nerede?

Pepsi kampanyasındaki askeri jeti almak için 7 milyon Pepsi puanı toplayan 21 yaşındaki John Leonard ile Pepsi arasında geçen absürt olaylar zinciri...

Cips paketlerinden çıkan çıtır paralar, dondurma çubuklarından çıkan bedavalar, kola kapaklarından çıkan kodlar... Bizi çocukluğumuza götüren bu promosyonlar, markaların satış stratejilerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Dünden bugüne birçok marka, satmak istedikleri ürünün dikkat çekiciliğini artırmak amacıyla sayısız çekiliş yapıyor ve vaatlerde bulunuyor. Bu hediyeleri kazanmak için az ya da çok çaba harcamışızdır. Bunun en absürt örneklerinden biri ise John Leonard isimli bir genç ile Pepsi arasında geçen olaylar zinciri…

İlginç hikâye, Pepsi’nin 1996 yılında başlattığı bir promosyon kampanyasına dayanıyor. En büyük rakibi Coca-Cola’nın önüne geçmek isteyen Pepsi, hedef kitle olarak gençleri hedeflediği kampanyasında, belli miktarda Pepsi puanı toplayan kişilere çeşitli hediyeler verileceğini açıklamasıyla başlıyor. İlginç olan kısım ise içerisinde tişört, gözlük ve ceketin yanı sıra askeri amaçla kullanılan Harrier jetin de verilecek hediyeler arasında yer alması. Pepsi’nin jet hediyesi kampanyada mizahi bir amaçla yer alsa da 21 yaşındaki John Leonard bu hediyeden oldukça etkileniyor ve jeti elde etmek için Pepsi puanı toplamaya karar veriyor. Jeti elde etmek için toplaması gereken 7 milyon Pepsi puanı için çalışmalara başlayan Leonard, arkadaşı Todd Hoffman’dan yardım istiyor. Leonard, arkadaşı Hoffman’ı kendisine yardım etmeye  ikna ediyor ve işler sarpa sarmaya başlıyor. İddiasına göre, Hoffman'dan aldığı borç parayla sayısız Pepsi alan Leonard, annesiyle birlikte iki hafta boyunca Pepsi satın aldı. Uğraşları sonucunda 7 milyon Pepsi puanını biriktirmeyi başaran John, artık jetini almak için tüm şartları tamamlamıştı. Pepsi'ye gerekli belgeleri gönderen John'un talebi Pepsi tarafından reddedildi.

 

Pepsi gerekçe olarak reklamdaki jete hayalî bir atıfta bulunulduğunu öne sürse de John soluğu mahkemede aldı ve dolandırıcılık suçlamasıyla Pepsi'ye dava açtı. Ancak uzun süren davada yargıç, Pepsi'yi haklı buldu. Gerekçe olarak reklamda telif teşkil edilmediği, aklı yerinde olan kimsenin buna inanmayacağı ve ortada yazılı bir anlaşma olmadığı belirtildi. Diğer bir yandan ise askeri bir jetin bir sivile verilmesi zaten yasa dışıydı. Dava sonunda Pepsi, aynı reklamı 'şaka' ifadesini ekleyerek tekrar yayınladı. Netflix ise 2022 yılının sonunda Leonard'ın dava sürecini ve o dönem yaşananları, "Pepsi, Where's My Jet?" isimli bir belgesele konu etti..

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir