"Pandemi sonrası rönesans"

Pandeminin iş dünyası için benzeri görülmemiş belirsizlik ve risklerle dolu bir ortam yarattığı birçok sektörde, yeni dönemin nasıl olacağı merak edilen bir konu. İş dünyası salgın sonrası için fiziksel ofis yapılanmaları ve ofis içi çalışma düzeni konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte, iş hayatında zorunlu olarak gelişen bazı refleksler şirketlerin stratejik hedeflerini ciddi biçimde etkilerken, hedef ve planların ne ölçüde değiştiğinin analizi daha da önem kazanıyor. Peki pandemi sonrası çalışanları ve şirketleri neler bekliyor?

İş dünyası “yeniden doğuyor”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir buçuk yılı tamamlayan pandemi, verdiği her türlü kişisel ve profesyonel derslerin yanında belki de onlarca yıla sığacak kökten değişimleri beraberinde getirdi. Pandemi döneminde iş hayatında zorunlu olarak gelişen bazı reflekslerin ve kazanılan alışkanlıkların, pandemi bittiğinde de süreceği ve artık geri dönülmez bir değişimin içinde olduğumuz aşikâr. Salgın döneminde uzaktan çalışmaya geçen iş dünyasında, Türkiye’de normalleşme kararı akabinde aşılamanın yaygınlaşması ile birlikte salgının gücünü yitireceğine dair bir umut ve öngörü oluştu. COVID-19’un iş dünyasında yarattığı; istihdam, tedarik zincirleri ve üretim kapasitesinde yarattığı kalıcı tahribatı gidermek için yeni yol haritalarını gündeme getiriyor. Yaklaşık bir buçuk sene sonra fırtınalı zamanlarından ardından, ülkemizde de aşılanmanın hız kazanması pozitif bir hava yarattı. Pazarlama dünyası yeni dünya düzenine adaptasyonunu konuşurken, iş modelleri ve çalışma ortamlarının hızlıca değiştiğine tanık olduk. İş dünyasının gündemindeki çalışma modelleri; uzaktan ama senkron, uzaktan ama asenkron (proje ve iş bazlı çalışma) ve yüz yüze çalışma şeklinde. Peki hâlâ belirsizliklerle dolu bu konuda herkese uyan bir yaklaşım hayata geçirilebilir mi? Dünyada bu konuda yapılmış çok sayıda araştırma mevcut. Hem liderlerden hem de çalışanlardan gelen geri bildirimlerin ortaya çıkardığı net sonuç ise, daha esnek bir gelecek arzusu.

Türkiye’deki markaların yeni dönem stratejileri ne olacak?

Microsoft’un Boston Consulting Group, KRC Research ve Wharton School ile birlikte Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerini dikkate alarak, 20 ülkede hayata geçirdiği “Work Reworked” araştırması, Türk iş dünyasının esnek çalışma modelini Avrupalı meslektaşlarına göre çok daha hızlı benimsediğini ortaya koyuyor. Bu süreçte pazarlama yöneticilerinin ekosistemi de bir arada tutacak iletişim çalışmaları ve projelerini hayata geçirmeye çalışmaları her zamankinden daha da önem kazandı. Peki ülkemizde aşılamanın hız kazanmasıyla, toparlanma çabasındaki iş dünyasının yeni dönem stratejileri neler olacak? Bu bağlamda, Türkiye’de sektörün önde gelen markalarının üst düzey yöneticilerine pandemi sonrası iş ekosisteminin ne yönde değişeceğini sorduk ve yeni trend öngörülerini kapağımıza taşıdık.

Pazarlamasyon Dergi’nin yeni sayısı sizlerle...

Kapak: Happy People Project

Öne çıkan diğer başlıklar

İlk sayımızda sizlerden güzel tepkiler alan sektöre değer katan isimlerin farklı hikâyelerine yer verdiğimiz; "Doğaya Dönüş", "Kilometre Taşı", "Bu Çocukta İş Var", "Yad Ellerde İlk Hafta", "Mesai Dışı", "İlk Profesyonel Çalışmam" serilerimizle ikinci sayımızda da karşınızdayız.

  • Şehir hayatının yoğunluğuna bir es verip, doğayla kucaklaşan ve keyifli anılar biriktiren sektörden isimlerin hikâyelerine kulak verdiğimiz “Doğaya Dönüş” bölümüzde; kariyeri boyunca birçok kurumda üst düzey yöneticilik görevinde bulunan ve son olarak yaklaşık beş yıl boyunca Hepsiburada’da CMO’luk görevini üstlenen Akademisyen ve Yazar Yüce Zerey, Havas Media Group’ta uzun yıllar genel müdür yardımcılığı görevinde bulunan Kezban Saki Yaltırak doğaya olan sevgisiyle başlayan hikâyeleri sizleri bekliyor.
  • Bambaşka ülkelerde yeni bir hayat kurma çabasına girişmiş sektörden isimlerin, yurtdışındaki ilk zamanlarında neler yaşadıklarını ve hissettiklerini sayfalarımıza taşıdığımız "Yad Ellerde İlk Hafta" bölümüzde, Standard Chartered'ın Hong Kong'daki dijital bankası Mox Bank'ın başarı CEO'su Deniz Güven, BioReference Laboratories Operasyon Yöneticisi Ali Erkut, SAS Orta ve Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Pazarlama Direktörü Nurcan Bıçakçı yad ellerdeki ilk zamanlarında kültür farkından dolayı yaşadığı zorlukları paylaştılar.
  • Sektörün değerli isimlerine “Mesai Dışı”nda yapmaktan keyif aldıkları aktiviteleri sorduğumuz Mesai Dışı bölümümüzde; Yapı Kredi Kurumsal İletişim Yönetimi & Marka Yönetimi Direktörü Özge Bakırçalı, hobi olarak başlayan Bi'anda art'ın hikâyesini anlatıyor.Özge Bakırçalı
  • Sektörün isimlerine, bugünkü başarılarının kilometre taşlarını sorduğumuz " Kilometre Taşı" bölümüzün konukları; Sahibinden.com CMO'su Nazım Erdoğan ve GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar.
  • "Bu Çocukta İş Var" bölümümüzde; sektörün önde gelen reklamcılarına göre kreatif endüstride iz bırakmaya aday, dünyaya yaratıcı gözlüklerle bakan genç yeteneklerle tanışacaksınız.
  • "İlk Profesyonel Çalışmam" bölümümüzde ise; ülkemizin yaratıcı isimlerinden sektöre nasıl adım attıklarını, mesleğe ilk başladığı yıllardaki gülümseten ve aynı zamanda ilham veren anılarını dinledik.

Pazarlamasyon Dergi’nin ikinci sayısına ulaşmak için  buraya tıklayabilir, Getir üzerinden sipariş verebilirsiniz. Keyifli okumalar...

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir