Netflix 190 Ülkeye Nasıl Yayıldı?

Ülkemize 2016 yılına geldiğinde dünya çapında 70 milyon abonesi olan Netflix şu anda toplam abone sayısının 140 milyona yaklaştığını duyurmuştu.

Son günlerde Bird Box filmi, Black Mirror dizisinin özel interaktif bölümü Bandersnatch ile gündemden asla düşmeyen Netflix, ilk Türkiye yapımı dizisi Hakan: Muhafız ile de Türkiye'nin ayrıca gündemine oturmuştu.

Netflix'in büyüme stratejisi globale yayılmak isteyen herhangi bir şirketin de kullanabileceği türden, ayakları yere sağlam basan bir strateji. Peki gerek gündemden düşmeyen içerikleri gerekse durdurulamaz bir hızla artan abone sayısı ile başarısını her geçen gün kanıtlayan Netflix, 190 ülkeye nasıl yayılmayı başardı?

Netflix tüm pazarlara tek seferde girmeye çalışmadı

Netflix 190 ülkeye birden bire yayılmadı. Aksine öncelikle kendisine yakın pazarlardan yurt dışına açılmaya başladı. Örneğin, 2010'daki en eski uluslararası genişlemesi, coğrafi olarak yakın olan ve Amerika Birleşik Devletleri ile birçok benzerliği paylaşan Kanada'ydı.

Bu anlamda, küreselleşme sürecinin ilk aşaması geleneksel genişleme modeliyle tutarlıydı. Ancak, bu süreçte edindiği deneyim ve öğrenmeden Netflix, birkaç yıl içinde farklı pazarlara genişleme konusundaki yeteneklerini de geliştirdi.

Daha sonrasında gideceği ülkelere önceden göz kırptı ve bu ülkelerde kendisine abone olabilecek gelirde insanların varlığına, kültürel ortaklığa önem verdi ve seçimlerini bu yönde yaptı.

Netflix gittiği ülkelerde yerel yatırımlar yaptı

Netflix uluslararası yatırımlarında girdiği ülkelerde yerel paydaşlarla çalıştı. Kendisine daha uzak ülkelere yatırım yapmadan önce bu coğrafyaların tercih ettiği içeriklere de yatırım yaptı, kilit şirketlerle bağlantılar kurdu. Örneğin, Vodafone, İrlanda'daki müşterileri için bir TV servisi başlattığında, uzaktan kumandalarında özel bir Netflix düğmesi içeriyordu. Daha yakın bir zamanda Netflix İspanya ve Latin Amerika'da Telefonica ve Japonya'da KDDI ile anlaşma yaptığını açıkladı.

Bunun haricinde Netflix reklamlarını da ülkelerin yerel kültürlerine uygun tasarlıyor. Dünyanın her yerinde iyi ve kültürü bilen reklam ajanslarıyla çalışıyor ve reklama yatırım yapmaktan çekinmemekle birlikte görece daha uygun fiyatlı olan ve hedef kitlesine daha çok uyan dijital reklama da yatırım yapıyor.

Öğrendiği her şeyi kullandı ve kişiselleştirmeye başvurdu

Netflix, son yıllarda elimizin yazmaktan, dilimizin konuşmaktan yorulduğu "müşteri deneyiminde kişiselleştirme"nin en iyi örneklerini üyelerine sunuyor.

Yukarıda bahsettiğimiz yerel dilleri eklemek bunlardan sadece birisi. Ayrıca son dönemde yerel yapım içeriklerini de global olarak pazarlama politikası izliyor. Alman yapımı olan Dark dizisi ve İspanyol yapımı La Casa de Papel dizisi dünya çapında epey yankı bulmuştu. Türkiye yapımı ilk orijinal Netflix dizisi olan The Protector'ın da şimdiden 10 milyonun üzerinde izlendiğini sizlerle paylaşmıştık.

Yerel içerik ve reklamların yanı sıra kullanıcıya özel bir içerik planı da sunan Netflix kişiselleştirmenin asıl örneğini burada sergiliyor. Bu anlamda Spotify ile benzer bir şekilde abonelerinin ne tür içeriklerden hoşlandığını kendi algoritması ile ortaya çıkarıp öneride bulunabiliyor ve içerikleri daha önce izlenen diğer içeriklerle yüzde oranında eşleştirerek kullanıcılarının işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Kullanıcının işini kolaylaştırma

Netflix'in kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için yaptığı şeyler aynı zamanda kullanıcılara kolaylık da sağlıyor ancak introyu atlamak, herhangi bir filmi veya diziyi kapattığınızda ve canınız ne zaman isterse o zaman açtığınızda içeriğin kaldığınız yerden devam etmesi gibi kullanıcıyı ekstra düşünen ve kullanımı kolaylaştıran uygulamalarla da Netflix kendi farkını ortaya koyuyor.

Netflix'in politikası bence önümüzdeki yıllarda ayakta kalmak ve büyümek isteyen her şirketin ve markanın feyz alması gereken türden. Dünyaya yayılırken yerelliği baz alma, yerel yatırımlar yapma, yaratıcı dijital reklam çalışmaları, kullanıcı deneyimini kişiselleştirme ve kolaylaştırma gibi faktörler önümüzdeki yıllarda yeni nesle hitap etmek için vazgeçilmez yöntemler olacak.


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir