Mtv'den İçecek Sektörüne Marka Genişlemesi

Mtv, 1981 yılında kurulduğunda The Buggles grubunun "Video killed the radio star" şarkısını adeta onaylarcasına müzik ve video içerik bütünleşmesini sağlayacak bir kanal platformu olarak hayata geçti. Mtv öncelikle ABD'de gençler arasında hızla popülerleşti. 1980 ve 1990'ların "televizyon kuşağı" olarak adlandırılan gençleri, müzik, moda ve yaşam stilini takip edecekleri değerli bir mecraya kavuşturulmuştu.

Video disc jokey (veejay) kavramını literatüre kazandıran Mtv, müzik videolarının paylaşılmasını "kablo tv" olanağı sayesinde önce ABD'de ulusal bazda ardından ise küresel çapta gerçekleştirmeye başladı. Birçok ünlü sanatçı ve müzik grubu Mtv'de yer alabilmek, kliplerini orada yayınlatabilmek ve gençlerin ilgisini çekebilecek video içerikleri üretmek için yarışıyordu.

Mtv'nin 1980'li yıllardaki yükselişinde rhytmn and blues tarzındaki şarkılar ve 1982 yılında Michael Jackson ve ardından Madonna'nın akımını başlattığı pop müzik dalgası etkili oldu. Pop müziğin ana akım müzik türü haline gelmesiyle televizyonun takipçi sayısı arttı. Bu da reklam verenlerin ve prodüktörlerin ilgisini büyük ölçüde Mtv'ye çevirmesine neden oldu. 1985 yılında Viacom tarafından satın alınan televizyon kanalının küresel çapta genişlemesi hızlandı.

Viacom'un Mtv'yi alması ile Mtv'de "veejay" dönemi sona ererken, video içerik paylaşımında veejay'lerin yerini bu işle ilgilenen profesyonel ekipler aldı. Ayrıca kanalda alternative rock, heavy metal ve hiphop gibi farklı müzik türlerine de yer verilmeye başlandı. "Headbangers Ball, Yo! Mtv Raps ve 120 Minutes" gibi programlar altında bu müzik türlerine yer verildi.

1990'ların ortalarına doğru tek bir kanala sığmayacak ölçüde içerik üretmeye başlayan Mtv, Mtv 2 adında ikinci bir tv kanalını hayata geçirdi. Mtv 2 kanalında reality show, komedi programları ve ünlülerin hayat tarzını yansıtan programlar yayınlanmaya başladı. Bu kanalla birlikte Mtv, müzik kanalı kimliğinden ayrılarak bir eğlence kanalı haline geliyordu. Bu girişimler 2000'li yıllara gelindiğinde Mtv'nin gücünü kaybetmesine neden olacak etkenlerden biri olacaktı.

2000'li yıllar Mtv'nin etkisinin azaldığı ve ardından neredeyse tükenme noktasına geldiği dönem oldu. İnternetin yaygınlaşması, youtube gibi video paylaşım sitelerinin artması, video içerik paylaşımının Mtv "tekelinden" çıkması ve daha serbest ve özgür olarak nitelendirilebilecek platformların oluşturulmasıyla Mtv, izleyici grubunun büyük çoğunluğunu kaybetti. Müzik endüstrisi de yeni video paylaşım platformlarına kayıtsız kalmadı ve Mtv'den yer alma operasyonları geri plana aldı.

2010 yıllara gelindiğinde Mtv bir reality show kanalı haline geldi. Buna rağmen her yıl düzenlenen Mtv Video Müzik Ödülleri küresel çapta takip edilmeye devam ediyor. Mtv, 2016 yılında enerji içeceği sektörüne yönelik marka genişlemesine gitti. Mtv Up! adı verilen enerji içeceği "parti markası" konsepti ile satışa çıkarıldı. Mtv'nin bu girişimiyle küresel büyümesini sürdüren enerji içeceği pazarında yer almak istemesi ve hitap ettiği tüketici kitlesinin eğlenme ihtiyacına karşılık vermek istemesi etkili olmuş olabilir.

Mtv Up! enerji içeceğinin üretimine 2018 yılı itibari ile Türkiye'de de başlandı. MTV Up! enerji içeceğinin Ortadoğu pazarına ihracatı ülkemiz üzerinden gerçekleştiriliyor. İçeceği yakın zamanda ülkemizdeki market raflarında görebiliriz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir