Moody's Türkiye'nin Kredi Notu Görünümünü Durağandan Negatife Çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's geçtiğimiz Cuma günü sabah yayımladığı raporunda, Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunu teyit ederken, görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıkladı. Kuruluş kredi notu görünümü değişikliğine gerekçe olarak ise "Türkiye'nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor. Belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentileri orta vade için zayıfladı” şeklinde açıklama yaptı. Kararın ardından Dolar kuru 2,12 TL’yi aşana kadar hareketlendi. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne 1.006,20 puan düşüşle 72.144,03 puandan başladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da 7 Şubat'ta, Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif"e çevirmişti.

Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi not durumu:

S&P:  BB+           Görünüm: Negatif

Fitch:  BBB-        Görünüm: Durağan

Moody’s:  Baa3  Görünüm: Negatif

Goldman Sachs

3 aylık Dolar/TL beklentisi 2,2 seviyelerinden 2,15 seviyelerine aşağı yönlü revize edilse de 6 aylık ve 12 aylık Dolar /TL beklentisi 2,35 ve 2,50 seviyesini koruyor. Yılın  ikinci yarısında ise TMCB’den 200 baz puanlık faiz artırımı bekliyorlar.

Deutsche Bank

Dolar/TL’de  2.05-2.25 bandında hareket etmesi bekleniyor.

Son olarak Ekonomi Bakanı Zeybekçi, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki kararlarına oldukça sert tepki göstermiş ve kredi derecelendirme kuruluşlarının kredilerinin finansal kriz sonrasında saygınlığını yitirdiğini belirtmişti.

Piyasalar, siyasi belirsizliklerin seçim sonucu geride kalmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının kararını beklendiği şekilde fiyatladı lakin çok büyük bir hareketlenme olmadı. Bu kararlar sonrasında önemli olan reel göstergelere bakmak olacaktır; Türkiye'nin dış ticaret açığı, (cari açığı), istihdam, sanayi kapasite kullanım oranı vb. gerçek değerler ekonomik görünüm hakkında daha doğru değerlendirmeler yapmaya fırsat verecektir.

Kur oynaklığı, yüksek derecede ithalata bağlı ihracat ve enerji bağımlılığının sonucu olarak yüksek cari açık ve bu cari açığın finansmanı Türkiye’nin kırılgan yapıda olmasının başlıca nedenlerinden olarak gösteriliyor.

Kredi Notları Türkiye İle Aynı Olan Ülkeler

Azerbaycan

Kolombiya

Endonezya

Hindistan

Namibya

Romanya

Uruguay

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir