Modanın Geleceği Unisex Kıyafetlere mi Emanet?

  • Unisex kıyafetler cinsiyet ayrımı yapmadan kişileri bir kalıbın içine sokmaya çalışmıyor, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlıyor.
  • Şimdilerde fazla bilinmese, ya da hızlı moda markalarının olduğu moda dünyasında biraz daha arkalarda dursalar da artık daha fazla biliniyor ve talep edilir hale geliyorlar.
  • Benzeri yazılar için; River Island ile Çeşitliliği Kutluyoruz: #EtiketlerKıyafetlerİçindir


Kızlar pembe giyer, erkekler mavi... Kızlar etek giyer, erkekler pantolon… Bunun gibi birçok önyargıya sahibiz. Ama artık bu basmakalıp yargılara “hayır efendim kızlar da erkekler de istediğini giyer” diyebilenlere de sahibiz. Çünkü artık cinsiyetimiz giydiğimiz kıyafetler üzerinde belirleyici olmayı bıraktı. İyi ki de yaptı!

Birçok marka ve tasarımcı hem podyum hem de yeni koleksiyonlarında unisex kıyafetlere yer vermeye başladı. 2017 yılında ilk unisex denim koleksiyonunu çıkaran H&M, sweatshirt ve rahat giysilerden oluşan kıyafet koleksiyonu ile Zara’da hızlı moda markaları arasında bu akıma uyanlardan oldu.

Örneğin; rahat ve sokak stili bir tarzı kendine yol edinen Wildfang, unisex kıyafetlerle kendini ifade etmek isteyen kişiler için birçok ürün sunuyor. Bir kadın tarafından kurulmanın ve yönetilmekle ayrıca övünen Wildfang için cinsiyet moda için görece kısıtlayıcı bir konsept.

Independent ile yaptığı röportajda; “Tarihsel olarak kişilere hangi işleri yapması gerektiği, nasıl davranması gerektiği, nasıl giyinmesi gerektiği dikte edilerek kişinin kendini doğru bir biçimde ifade edip, potansiyeline ulaşması kısıtlandı.” Diyen Wildfang’in CEO’su Emma McIlroy “ cinsiyet ayrımı yapmayan bu kıyafetler kişileri bir kalıbın içine sokmaya çalışmıyor, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlıyor.”  İfadeleri ile markasının ana temasını açıklıyor.

Sadece Wildfang değil, unisex kıyafet akımını kendilerine düstur edinmiş birçok marka bulunuyor. Şimdilerde fazla bilinmese, ya da hızlı moda markalarının olduğu moda dünyasında biraz daha arkalarda dursalar da artık daha fazla biliniyor ve talep edilir hale geliyorlar.

Örneğin; One DNA stilden ödün vermeyen unisex kıyafet tasarlamak isteyen tasarımcıların buluştuğu bir New York markası, VEEA ise maskülen bir tarza sahip kadınlara erkek giyim modasını kadın ölçülerinde sunmayı hedefliyor.

Tüm bu güzel ve artan örnekleri ile beraber unisex moda hayatımızda daha fazla yer almaya başlayacak gibi. Ancak asıl soru unisex giyimin kişilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirecek bir noktada, ana akım modada nasıl yer alacağı ile ilgili. Arz-talep meselesi olarak değerlendirebileceğimiz bu soru, kişilerin unisex kıyafetleri daha fazla talep etmesi ile ana akım modada kendine yer bulabilir gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir