Mobil Pazarı Neler Bekliyor Olabilir ?

90'ların ortalarından itibaren Nokia'nın önderliğinde ve hakimiyetinde gelişen cep telefonu pazarı, 2007'de Apple'ın iPhone'u piyasaya sürmesiyle birlikte kabuk değiştirerek günümüzdeki halini aldı.

Steve-Jobs-Learning-blog480

Apple'ın oyunun kurallarını büyük oranda değiştirdiği bu oyun Steve Jobs'ın ölümüne kadar Apple'ın istediği biçimde giderken, özellikle Jobs'ın ölümünden sonra Tim Cook'un ( göreceli olarak ) başarısız yönetimi ve ciddi yönetimsel ve stratejik hatalarından dolayı Samsung cephesine doğru kaymaya başladı. Apple Ruhunu Satıyor başlıklı yazımda da söylediğim gibi Apple'ı Apple yapan rekabet değil devrimsel ürünlerdir ve bu gelenek Apple'ın kuruluşundan beri süregelmektedir. Ancak Cook'un firmayı devrimsel ürünlerden alıp rekabete doğru sürüklemesi, Samsung'un en güçlü kanadını oluşturan bu alandan onlara gol atmaya çalışmaya benziyor.

An itibariyle cep telefonu pazarı bu durumda. Peki ya önümüzdeki yıllar mobil pazar için ne gibi gelişmelere gebe olabilir ?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki Samsung'un her segmente yönelik bir ürün gamına sahip olması ve bu segmentlerde de doğru fiyat politikalarıyla diğer rakiplerine avataj sağlaması, bugün Samsung'u dünyanın önde gelen firmalarından biri yapıyor. Ancak önümüzde koskoca bir Nokia örneği var. Nokia'nın 2000'lerin ortalarında ne kadar güçlü ve piyasaya hakim olduğunu hatırlayın. Eğer oyunu değiştirme gücüne ve imkanına sahipken bunu yapmazsanız, bir başka firma bunu yapar ve kaybetmeye mahkum olursunuz. Bugün eğer Nokia'nın Windows Phone hamlesi tutmasaydı, Nokia'nın bir yazılım firması halini alacak olmasını unutmamak gerek.

318845_518633151498415_2141701395_n

İnsanoğlu tek düze ve sıradanlıktan o kadar sıkıldı ki artık kisişelleştirme devri başladı. Kim kullanıcılarına daha kişiselleştirilebilir ürün sunabilirse önümüzdeki yılların hakimi o olacak. 2000'lerin başındaki Nokia'ya çok benzer bir profil çizen Samsung ne yazık ki bu mantaliteden çok uzak. Birbiriyle neredeyse aynı tasarıma sahip ürünleri, yalnızca birkaç değişiklikle piyasaya süren Samsung, belki oyunu değiştiren biri çıkıncaya kadar piyasaya hakim olacaktır ancak oyunun kurallarını kendi değiştirmezse eğer o andan sonra kaybetmeye mahkum olacaktır.

Bu sıralar basında sıkça karşılaştığımız Apple akıllı saat patentini aldı, Google Glass piyasaya çıkıyor, Google'ın insansız aracı 400,000 kilometreyi kazasız tamamladı haberleri yakın geleceğin nasıl ve hangi firmaların hakimiyetinde olacağının sinyallerini veriyor. Günü kurtarma güdüsüyle hareket eden firmalar ise bu değişime seyirci kalıyor.

Sergey Brin, co-founder of Google appear

Oyunun kurallarını değiştirmeye yönelik planlanan bu hareketler insanların yeni ve benzersize olan açlığını giderecek ve Samsung'un bir önceki modelden farklı olmayan akıllı telefonlarını bir anda ikinci plana atacaktır. Devir artık donanım özelliklerinin ön plana çıktığı bir devir değildir. Devir tasarım, yenilik ve benzersizlik devridir. Hangi firma insanların yeni ve benzersize olan açlığını giderirse o firma bayrak yarışında liderliği devralacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir