Mesajlaşma Uygulamaları SMS'i Hızla Rafa Kaldırıyor

Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile telefonlardaki kullanım alışkanlıklarımızda büyük ölçüde değişti. Önceleri sadece konuşma ve SMS için kullanılan telefon, akıllı telefonlar ile artık tamamen veri kullanımı için dizayn edilmiş durumda. Bu önemli değişim GSM şirketleri içinde gelecek adına yatırımlarını ses ve mesaj transferinden çok veri transferine yönlendirmesine neden oldu.

Gerçekleştirilen kampanyaları takip ederek dahi sektördeki bu değişimi anlayabilmek mümkün, önceleri dakika ve mesaj kampanyalarının öne çıktığı reklamlarda, artık internet paketleri ve internet hızları üzerine bir yarış söz konusu. Nitekim Türkiye'de şu anda 44 milyona yakın 3G abonesi var ve veri tüketimi de her geçen gün artıyor. Türkiye'de genç nüfusun fazla olması sebebiyle ortaya çıkan gençlik kulüplerinin en önemli kozu her zaman SMS paketleri olmuştu. Gençler SMS'i günün her saniyesinde fazlaca kullandıkları için burada operatörler arasında önemli bir yarış vardı. Fakat akıllı telefonlar ile SMS yerini WhatsApp gibi uygulamalara bırakmaya başladı. Örneğin Türkiye'de 2013 yılı birinci çeyreğinde SMS sayısı %3.4 azaldı ve 45 milyon olarak gerçekleşti.

Dünya genelinde de Türkiye ile aynı bir trend söz konusu hatta daha hızlı şekilde ilerlediğini söylemek mümkün. Aylık 200 milyon aktif abonesi olan WhatsApp geçtiğimiz günlerde "tek bir günde 27 milyar mesaja" ev sahipliği yaparak bu alanda bir rekora imza atmış oldu. Bu hızlı değişim GSM operatörlerinin gelirlerini de global anlamda  oldukça etkilemiş gözüküyor. 2012'de 127 milyar dolar olan SMS gelirlerinde 25 milyar dolarlık bir düşme olacağı öngörülüyor, hatta bu miktarın 3 yıl içerisinde 2'ye katlanması da söz konusu.

Türkiye'de 2013 yılı birinci üç aylık dönemde bir önceki üç aylık döneme göre SMS sayıları bakımından Turkcell’in SMS sayısı yaklaşık yüzde 5.5 oranında, Avea’nın SMS sayısı yüzde 4.2 oranında, Vodafone’un SMS sayısı ise yüzde 0.7 oranında azaldı. SMS+MMS gelirleri Turkcell’in gelirlerinin yüzde 9.3’ünü, Vodafone’un gelirlerinin yüzde 13’ünü ve Avea’mn gelirlerinin yüzde 9.5’ini oluşturuyor. Data gelirleri ise Turkcell’de yüzde 17.8, Vodafone’da yüzde 14.1 ve Avea’da yüzde 20.5 paya sahip. Bu trendi gören GSM operatörleri de buna göre stratejilerini yeniden şekillendiriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir