McCann İstanbul Kreatif Direktörü Varol Döken’e göre en iyi “sürdürülebilirlik” kampanyaları

McCann İstanbul Kreatif Direktörü Varol Döken en iyi “sürdürülebilirlik” kampanyalarını seçti.

İyi bir dünya mümkün, daha iyi bir reklamcılık da…
Sürdürülebilirlik anlatması ve anlaşılması hatta yazması zor bir konu. Genel olarak dünyanın kısıtlı kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere onların da yaşayabileceği bir dünya bırakılması olarak açıklayabiliriz. Su kaynaklarından enerjiye, ormanlardan gıda tüketimine kadar her şeyi sürdürülebilirlik konusunda ele alabilirsiniz. Reklam dünyası da son birkaç yıldır bu konuya birçok farklı yerden bakıyor. İnsanları harekete geçirmek, onları ikna etmek çok zor, yol uzun ve meşakkatli. Ama daha iyi bir dünya bir mümkün, daha iyi bir reklamcılık da…

Hellmann's: Make Taste, Not Waste

Bir sos markası olan Hellman’s da, sürdürülebilirlik konusuna içinde bulunduğu sektör açısından bakmış. Amerika’da evlerde yüzde 40’a varan gıda israfını, eski bir New England Patriots savunma oyuncusu Jared Mayo (mayonez benzerliği) ile harika bir mesaja çevirmiş. Kampanya fikrini, 2003’te Reebok için yine bir NFL oyuncusuyla yapılan başka bir efsane reklamdan alıyor: ‘‘Terry Tate, Office Linebaker’’.  Bu sene ilk olarak SuperBowl’da yayınlanan filmde Jared Mayo, kullanılabilecek durumdaki gıdaları çöpe atan insanları kendi tarzında uyarıyor. Wunderman Thompson New York ofisinin hazırladığı film, zor bir konuyu mizahi bir dille tüketicisine net olarak geçirdiği için alkışı hak ediyor.

IKEA ‘‘Fortune Favours The Frugal’’

IKEA’nın pandemi ile birlikte iyice gündeme gelen iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konuları için 2021 başında yayınladığı reklam filmi ilhamını, bir Latin atasözü olan ‘‘Talih Cesurlardan Yanadır’’dan alıyor. İşlerini çok severek takip ettiğim Mother London, bu atasözünü küçük bir değişiklikle ‘‘Talih Tutumlu Olanlardan Yanadır’’ olarak değiştirip nefis bir filme imza atıyor. Dünyaya yaklaşmakta olan, çöplerden oluşan dev bir meteorun, insanlar bir şeyleri geri dönüştürdüğünde, daha az elektrik harcadığında, kurutma makineleri yerine elde kurutmayı tercih ettiklerinde, git gide dağılmasını ve dünyaya zarar veremeyecek bir hale gelmesini anlatıyor. Harika bir müzik seçimi ve çok keyifli bir prodüksiyon ile bence sürdürülebilirlik dendiğinde ilk akla gelmesi gereken işlerden biri. Biz bu filmleri izleyip uygulayarak üzerimize düşeni yapıyoruz, sıra şimdi bu meteorun oluşmasındaki gerçek sorumlularda…

İş Bankası ‘‘Ben Geleceğim’’

Cem Karaca’nın sözlerini Rus şair Konstantin Simonov’dan alan şarkısı Bekle Beni, İş Bankası’nın filminde yeniden hayat buluyor.  Çocukların ağzında bir dünya ağıdına dönüşen film, son zamanlarda prodüksiyonuyla, mesajıyla ve elbette bambaşka bir hale bürünmüş çok etkileyici şarkısıyla en sevdiğim işlerin başında geliyor. Publicis Groupe’un hazırladığı filmde çocuklar, bu dünyadaki en büyük mirasın ne para pul ne mal mülk değil, dünyanın ta kendisi olduğunu söylüyor. Özellikle sürdürülebilirlik konusunda bankaların filmleri, geniş kitlelere ulaşma konusunda oldukça önemli. Bu tür işlerin ilk örneklerinden birini de, Sürdürülebilir Bankacılık filmiyle Şekerbank vermişti. Concept imzalı iş, Effie Türkiye tarafından da finans kategorisinde Altın Ödül’e layık görülmüştü. Çok bilinen ama sanırım sürdürülebilirlik ne demek en iyi açıklayan şu sözle bitirelim ‘‘Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.’’

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir