MarTech Awards'ta Ödül Alan "Sesli Komut" Projesini Dimes Ekibi ile Konuştuk

Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz, pazarlama konusunda faydalanılan teknolojileri ve bu teknolojilerin yaratıcı ve etkili kullanımını ödüllendiren ödül programımız MarTech Awards‘ta; Tansu Yeğen başkanlığındaki jüri kadrosunun değerlendirmeleri üzerine pek çok marka 41 farklı kategoride yarıştı.

MarTech Awards’ta “En İyi Teknoloji Kullanımı ve Online Mecralarda En İyi Teknoloji Kullanım” kategorilerinde ödül alan “Sesli Komut” projesini, projenin ekibi ile konuştuk. Dimes'ten Ezgi Özyıldırım, Genart Medya'dan Ceren Karakaşlı ve Yemek.com'dan Ufuk Utaş sorularımıza ortak yanıt verdiler.

C.Ü: MarTech Awards 2019’da, İçerik Pazarlamasında En İyi Teknoloji Kullanımı ve Online Mecralarda En İyi Teknoloji Kullanımı kategorilerinde, Sesli Komut projenizle ödül aldınız. Öncelikle tebrik ederiz. Bize projenizden çok kısa bahsedebilir misiniz?

DİMES olarak, “Hayata Başka Bak!” söylemimizden yola çıkarak, durumlara ve hayata farklı açılardan bakmanın, yaptığımız minik tercihlerin hayata büyük güzellikler katma gücüne sahip olduğuna inanıyoruz. Farklı disiplinleri bir arada kullandığımız iletişim çalışmalarımızla, tüketicilerimizin hayatlarına farklı anlarda dokunuyoruz. Sesli Komut da bizim aslında çok basit bir iç görüden  yola çıktığımız ve tüketicilerimizin hayatlarını kolaylaştırmayı amaç edindiğimiz bir proje oldu. 

Genart iş birliğinde, Yemek.Com üzerinde gerçekleştirdiğimiz DİMES Sesli Komut projemiz, kahvaltı konseptli Sıkma kategorisi iletişimimizin bir parçası. Sıkma Meyve Suyu iletişiminde, bu ürünün en çok tüketildiği kahvaltı öğününü sahipleniyoruz.

Dışarda yapılan uzun kahvaltıları hepimiz seviyoruz ama evde kendimize ve sevdiklerimize hazırladığımız kahvaltıların yeri hep bir başka. Biz de bu keyifli kahvaltıların keyfinin daha  hazırlık sürecinden başlamasını istedik.  

Bu projemizde, Yemek.Com kullanıcılarına, bilgisayar ya da mobil cihazlarıyla görüntüledikleri Kahvaltılık Tarifleri menülerini sesle yönetme imkanı sunduk. Kahvaltı kategorisi hedeflenerek sesli komut aktivasyonu sağladık. Kullanıcılar diledikleri bir kahvaltı tarifinin içine girdiklerinde DİMES Sesli Komut devreye girerek kullanıcılardan mikrofon erişimine izin vermeleri istendi. İznin ardından kullanıcılar, aşağı, yukarı, videoyu ilerlet, durdur gibi belirlenen 10 komut ile tarif sayfası içinde diledikleri gibi gezinebildiler. Böylelikle Yemek.com kullanıcıları hem diledikleri lezzetli tariflere ulaşabildi hem de yemek yaparken cihazlarına dokunmadan tarifleri takip edebildi.

C.Ü: Bu yıl çok değerli, ince eleyip sık dokuyan bir jüri kadromuz vardı. Sizce bu ödülü size kazandıran en önemli faktör ne oldu, Sesli Komut’un en önemli faydası nedir?

Projenin en önemli özelliklerinden biri, var olan kıymetli bir içeriğin, kullanıcılar tarafından tüketilmesini kolaylaştırması. Ödül aldığımız kategoriler de bunun bir göstergesi.

Sesli Komut projemizle birlikte Yemek.com kullanıcılarına sadece kahvaltılık tariflerine öneri vermek yerine aynı zamanda onları kendi kahvaltılarını hazırlamaya da teşvik ediyoruz. Yapmak istedikleri tarifleri takip etmek için cihazlarını kullanıyorlar; bu da eller yağa, una, yumurtaya bulaşmışken hem efektif değil hem her seferinde elleri yıkamak  ya da elin temiz yanıyla cihazları kontrol etmeye çalışmak  fazlasıyla zor. Biz de bu iç görüden yola çıkarak; klavyeye veya ekrana dokunmadan nasıl kahvaltı hazırlanır sorusuna cevap aradık. 

Günümüzde hayat tarzını, mobil teknolojiler belirliyor. Bu teknolojiler içinde en popüler olanlar arasında ise, Siri ve Alexa gibi sesli asistanlar en ön sırada yer alıyor. Biz de teknolojiye başka bakarak ve tüketicilerin ellerine ihtiyaç duydukları bir anda, onlara yardımcı olmak için, sesli komutu kahvaltıyla birleştirdik.

Online yemek tarif ve videoları için sesli komut özelliği, Türkiye’de ilk kez bu projede kullanıldı.

C.Ü: Sesli Komut projesinin asıl hedef kitlesi kimlerdi ve projeniz hedef kitlenin hangi problemine çözüm oldu?

Kahvaltı konseptli stratejimizin merkezinde, genç ve genç yetişkinleri odağa almak, markamızı ve ürünümüzü, sosyal yaşamın merkezine konumlamak yer alıyor. Sosyal yaşam, çok geniş bir çerçeve. Bunun içerisinde, sevdiklerinize kahvaltı hazırlamak da var. Bu sebeple biz de hedef kitlemizi sıkma meyve suyunun zenginleştirdiği kahvaltıyı önemseyen, farklı tarifler deneyerek bu zenginliği arttıran, şehirli, modern, 25-45 yaş arası genç yetişkinler hedef kitle olarak belirledik. Yemek.com ağırlıklı olarak 25-45 yaş arası yeni mezunlar ve beyaz yakalılar tarafından ziyaret edilen bir mecra. DİMES’in hedef kitlesiyle tam anlamda örtüşen bu kullanıcıların Yemek.com’u ziyaret etmelerindeki en büyük etkenlerden birisi mecranın tasarım ve teknoloji alanındaki yenilikleri yakından takip edip bunu mecraya hızlı bir şekilde entegre etmesi ve kullanıcı deneyiminin sürekli artarak tariflerin hazırlanmasındaki keyfin logaritmik olarak yükselmesi. Ancak bir yandan yemek yaparken bir yandan içerik tüketimi deneyimini yaşamaları bir hayli zor.DİMES Sesli Komut projemiz sayesindekullanıcılara ekranlara ve klavyeye dokunmadan en rahat nasıl kahvaltı hazırlanır sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. 

C.Ü: Projenizin çözüm sunduğu problemi nasıl fark ettiniz ve proje nasıl bir iç görü ile hazırlandı?

Yeni tarifler denerken telefon ya da bilgisayar ekranından da gidişatın kontrol edilmesi gerekir; ancak kirli ellerle ekrana/klavyeye dokunup tekrar yemek yapımına devam etmek hem hijyen açısından pek doğru değil hem de keyfi engelleyen, rahatsız edici bir deneyim. Her ekrana dokunduktan sonra elleri yıkamak ise hem vakit kaybı hem de cildimiz için zararlı. Bu problemlerden yola çıkarak en doğru kontrol yönteminin “sesli komut” olacağında karar kıldık. Böylelikle kullanıcılar elleri ne kadar kirlenirse kirlensin hiçbir temas olmaksızın tarif içinde diledikleri gibi gezinerek kahvaltı hazırlamanın keyfini doyasıya çıkarabileceklerdi.

C.Ü: Ülkemizdeki MarTech ekosistemi hakkında ne düşünüyorsunuz, MarTech’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Pazarlama ve reklam teknolojileri son yıllarda hızla yükselişe geçen bir alan ve Türkiye bu yükselişi anlık olarak takip eden ülkeler arasında, hatta takip etmenin yanında Amerika ve İngiltere’nin ardından MarTech’e yönveren ülkeler içinde yer alıyor.Şu an ülkemize MarTech alanında yurt dışında birçok yenilik geliyor ya da lokal firmalar yeni teknolojiler üreterek yerli platformlar kuruyor, hedefleme teknolojileri geliştiriyor. Fakat tüm bunlar gelecekte çok büyük bir sektör olacak MarTech alanı için başlangıç adımları. Önümüzdeki dönemde bu alanda datanın ve Ai ve programatik reklamcılığın daha büyük önem kazanmasını ve ana odağı olmasını bekliyoruz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir