Markalar Neden Logo Yeniler?

Logo bir markanın müşterilerine karşı oluşturduğu ilk görsel imajdır ve markalaşma süreci için çok önemlidir. Logoda kullanılan renkler, şekiller, yazı tipi gibi görsel unsurlar markanın kişiliği ile uyum içerisinde olmalıdır. Tüketiciler markayı en önce logolarıyla hatırlar.

Özellikle global markaların logolarını belli aralıklarla yenilediklerini mutlaka fark etmişsinizdir. Bizler de zaman zaman sizlerle en bilindik markaların logo tasarım serüvenlerini paylaştık. Peki logolar neden yenilenir? Bir marka için logo yenilemek ne anlama gelir ve logoların yenilenme sıklığı ne olmalıdır? Sizler için araştırdık.

Logo Yenileme Sebepleri Neler Olabilir?

1- Eğer logonuz markanızı doğru yansıtmıyorsa...

Bir marka kurmuşsunuzdur ve çok da önemsemeyerek bir logo çizdirmiş ve faaliyetlerinize başlamışsınızdır. Büyüme ve gelişme göstermiş pek çok bölgeye yayılmışsınızdır yani işler planlandığı gibi hatta belki de daha iyi gitmiştir. İlk logo tasarımı markanın gidişatındaki süreçten çok daha geride kalmış olabilir veya markanın çizdiği imajı yansıtmıyordur. İşte bu tür durumlarda tamamen yenilenmiş bir logo ile tekrar çıkış yapmak isteyebilir ve tüketicilerin gözünde markanızla özdeşleşecek olan şekil için daha çok özenmek isteyebilirsiniz.

2- Logonuz çağı yakalayamıyorsa veya eskimişse...

Günümüzde her şey çok sık değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak bireysel olduğu kadar artık her kurum ve kuruluş için de zorunlu hale geldi. Markanızın logosu çağın gerekliliklerini karşılamıyorsa onu değiştirmeniz gerekebilir. Basit bir örnek verecek olursak şu dönemde minimal tasarımlar her zaman daha kullanışlı ve tercih edilebilirliği daha yüksek. Eğer logonuz fazla karmaşık ve akıl karıştırıcı ise onu daha minimal bir hale getirmek isteyebilirsiniz.

Microsoft çok uzun bir zamandır dünyanın en saygı duyduğu teknoloji şirketlerinden birisi olarak çağı yakalama ihtiyacı hissetmiş ve 2012'de logosunu yenilemiş. Volkswagen'in yakın bir zamanda logosunu yenileme sebebi de elektrikli araçlara vereceği ağırlığı vurgulamak yani bir nevi 'çağı yakalamak' olarak yorumlanabilir.

https://pazarlamasyon.com/volkswagen-logosunu-degistirdi/

3- Şirketiniz bir ortaklık kuruyor veya dünyaya açılıyorsa...

Eğer şirketinizi globalleştiriyor veya başka bir şirketle daha birleşerek büyümeye gidiyorsanız logonun yenilenmesi bir nevi bunun duyurulması gibi de olacaktır. Dolayısıyla logonuzdan çok memnun olsanız bile böyle durumlarda ufak tefek değişiklikler ile adınızdan söz ettirmeniz gerekebilir.

Buna örnek olarak yakın bir zamanda ismi ile birlikte logosunu da değiştiren ve Galatasaray'a da sponsor olarak markasını büyüten Terra Pizza'yı (Eski ismi ile Pizza Pizza'yı) örnek verebiliriz.

4- Logo ile ilgili teknik problemler yaşıyorsanız veya başka bir marka ile karıştırılıyorsanız...

Logo bir marka için nüfus kağıdı gibidir ve eğer problem çıkarıyorsa onu değiştirmek neredeyse bir zorunluluktur. Boyutlarıyla, renkleriyle vs problemler yaşıyorsanız logoyu en kullanılabilir hale getirmeniz doğru olacaktır. Ayrıca daha sonradan hızla büyüyen başka bir marka ile karıştırılabilen veya benzerlik gösteren bir logonuz varsa bu sebeple de logonuzu değiştirebilirsiniz. Rakipler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Piyasaya potansiyel rakiplerinizin logolarını iyice inceleyerek girmekte fayda var zira sonrasında sizden daha köklü bir rakibinizi hatırlatan bir logoya sahip olmak istemezsiniz.

Bu 4 durum logo yenilemelerinde en sık karşılaşılan nedenler olsa da logolar başka sebeplerle de yenilenebilir. Apple, Nike, McDonald's, Starbucks gibi global markalar bugüne kadar defalarca logolarını yenilemişlerdir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi tüketicilerin benimsedikleri markanın güncel olduğunu hissetmeleridir. Marka nefes alan, yaşayan bir kavramdır. Logo değişimi de markanın yaşadığını gösterir.

Aşağıda Nike ve Starbucks firmalarının yıllar içerisindeki logo değişimleri yer alıyor. Her iki firmanın da yeni logolarının bir öncekilerden yapılan ekleme ve çıkarmalar ile oluşturulmuş olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

Logo değişiminde yeni logoların eskisi ile neredeyse alakası bile olmayabilir. Örneğin Southwest Airlines'ın kullanmış olduğu 3 logo birbirinden çok farklı. Son logosunu 2014'te kullanmaya başlamıştı.

Başlangıçta dikkat çeken renkli bir logo seçen Apple, kendisini teknolojinin en sade ve basit halini temsil eden marka olarak konumlandırdıktan sonra logosunu da sadeleştirmiştir.

Yazıda değindiğimiz veya değinemediğimiz pek çok neden markaların logo değiştirmesine sebep olabilir ancak esas olan şey markanın yaşadığını göstermek adına logosunda zaman zaman değişiklikler yapması gerektiğidir. Bir markanız varsa veya kurmayı düşünüyorsanız logonun çok önemli olduğunu ve geçiştirilmemesi gerektiğini sakın unutmayın. Umarım sizler için keyifli ve öğretici bir yazı olmuştur, eklemek istediklerinizi lütfen yorum kısmına yazmayı unutmayın.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir