Markalar için Facebook Kullanımında 13 ALtın Kural

Unutmayın Facebook sayfanız size özel bir alan ve gelen herkes de misafiriniz. Ne kadar doğru insanı bulursanız o kadar iyi arkadaşlığınız olur ve sizleri benzer yeni insanlarla tanıştırırlar. Ne kadar iletişimi artırırsanız da o kadar geri gelirler.
  1. Mesaj verme, iletişim yap!

Her markanın söyleyeceği şeyler var tabi ki ancak modern pazarlamayla birlikte iletişim çift yönlü olmak zorunda. Sadece markanın konuşması değil, tüketicinin de konuşması ve dinlenmesi gerek. Bunun için en ideal platformların da sosyal medya kanalları olduğunu söyleyebiliriz. İçerik planlaması yaparken kullanıcıların da kendi fikirlerini, beğenilerini-şikayetlerini söyletmek önemli bir nokta haline geliyor.
  1. Doğru dili kullanmak

Marka kişiliğine ve arketipine göre uygun dili kullanmak önemli bir ayrıntı. Eğlenceli bir markanın post metinlerinde ve yorum yönetiminde ciddi bir dil kullanması çelişebilir. Kişilerin yaşlarına ve mesajların içeriğine göre de iletişim dilinde değişikliğe gidilebilir. Örneğin; marka normalde “Sayın X” olarak cevap veriyorsa, bir çocuğun yorumuna “Sevgili X” şeklinde cevap verebilir. Doğru dili kullanmak sadece yazılı olarak değil görsel olarak da etkili olacaktır.
  1. Kreatif

İçeriklerin kreatif kalitesi markalar için birer kimyasal silahtır. Kullanıcının Facebook zaman tüneli taramasında 2-3 saniye vaktiniz var ve bu sürede onun dikkatini çekmeyi başarmalısınız. Dolayısıyla ilk temas olan kreatif tasarımın kitlenizi cezbetmesi gerekir. Kullanılan görsellerin yüksek çözünürlükte olması büyük bir avantaj olacaktır. Statik görsellerin yanında videolar, GIF’ler, 360 derece video & fotoğraflar, dinamik görseller etkileşimi artırmakta etkili olacaktır. facebook
  1. Post Metinleri

Akışta kullanıcıların dikkatini görsel ile çektikten sonraki ikinci aşama: post metinleri. Burada mesajınızı kısa ve net olarak vermelisiniz. Genel olarak okumayı sevmiyoruz, sosyal medya dinamizminde çok vaktinizin olduğu da söylenemez. Yazılan metinlerin üzerinden 3-4 kez geçerek cümleyi kısaltmak ve anlamı netleştirmek gerek.
  1. Az içerik

Çok fazla içerik yayınlamak doğru orantıda etkileşimi ve erişilen kişiyi artıracak gibi gözüksede pratikte öyle çalışmıyor. Daha az ve daha kaliteli içerikleri reklam destekli paylaşmak markaların sosyal medya stratejlerine daha fazla destek olacaktır.  
  1. Reklamlı içerikler

Facebook postlarının organik erişimlerini oldukça sınırlı hale getirdi, artık reklamsız içerikler çalışmıyor diyebiliriz. Aylık kullanılan reklam miktarını post adedini düşürerek tümüne dağıtmak ve promoted postlarda da hedefleme yapmak etkileşimi ve erişimi yükseltecek bir hamle.
  1. Doğru post formatını kullanmak

Facebook’ta bir çok post formatı bulunuyor. Eğer bir siteye yönlendirme yapacaksanız postunuzu “link-ad” formatında hazırlayarak bağlantı tıklanma oranını artırabilirsiniz. Veya farklı ürünlerin-özelliklerin iletişimini yapmak için carousel postlar kullanılabilir. Facebook burada dinamik bir yapıya sahip, her amaç için bir post yapısı bulunuyor, trendleri takip etmek ve amaçlarına uygun kullanmak gerek.
  1. Hedefleme

Facebook üzerindeki farklı hedefleme metotlarıyla postunuzu “hedef kitlenize” benzer insanlarla buluşturabilirsiniz. Örneğin; bir kampanya iletişimi yapıyorsanız “Customer Audience” metoduyla erişilen kişileri sizdeki müşteri datalarına göre ayarlayabilirsiniz. Böylelikle birim maliyetlerinizi düşürerek iletişimi daha verimli hale getirebilirsiniz.
  1. KPI’ın belirlenmesi

Sayfaların büyüklüğünü hayran sayılarıyla ölçmek Facebook’un ilk dönemlerinde geçerli olsa da artık geçerli değil. Sayfa tanıtım reklamlarıyla istediğiniz sayıya ulaşabilirsiniz ancak önemli olan kimin sayfanızı beğendiği. Sayfadaki KPI’larınızı iyi belirleyip dönemsel olarak bu yönde stratejiler uygulamak daha faydalı olacaktır. Örneğin; 500.000 kişilik bir sayfadaki kullanıcı etkileşimi 1.000.000 hayranlı bir sayfadan kat kat yüksek olabilir. Buradaki ince nokta doğru insanlara erişerek iletişimin içerisine katmak. Kampanya bazlı bağlantı tıklaması, post erişimi, post beğenisi gibi daha spesifik  KPI’lar da belirlenebilir. Postların ve yorum yönetiminin belirlenen hedefler doğrultusunda senkronize çalışması verimi artıracaktır. marka
  1. Yorum yönetimi

Klasik cevaplardan olabildiğince uzak durmak ve cevap verilebilecek her yoruma yanıt vermek gerekir. Burada markayla tüketici arasında bir temas sağlayarak, marka bağlılığını artırabilirsiniz. Unutmayın, tüketicinin gözünde siz büyük bir markasınız ve cevap verilen herkes kendisini değerli hisseder. Konu bazında da özelleşmek benzer diğer soruların cevaplanmasında etkili olacaktır. Yazılan yorumları binlerce insanın okuyacağını düşünürsek aynı konudaki potansiyel soruları engellemiş olursunuz. Konu konuyu da açabilir bu da kullanıcıların etkileşimini yükseltecektir. Olumsuz yorumları (hakaret taşımayan) sayfanızdan gizlemeyin. Şikayetlere çözümcü yaklaşarak tüketiciyi yatıştırabilir ve Facebook sayfanızdan önemli oranda müşteri desteği sağlayabilirsiniz.
  1. Takip ve Analiz

Yayınlanan postların metriklerini takip edip çıkan sonuçlara göre içerik planınızda aksiyonlar alabilirsiniz. Fazla etkileşim alan postlarınızın özelliklerini buradan belirleyerek sayfanızı daha verimli kullanabilirsiniz. Rakiplerin Facebook sayfalarında neler oluyor yakından takip etmekte fayda var. Böylelikle dijitalde alınan aksiyonlara karşı hamleler alabilirsiniz.
  1. Uygulamalar

Facebook üzerindeki uygulamalar doygunluğa ulaşmak üzere. Bir zamanlar yüksek oranda kullanılan ve etkili performans gösteren oyunlar artık yeteri kadar ilgi görmüyor. Bunun ana nedeni bir dönem otomatik gönderilen oyun istekleri ve kullanıcıların bu şikayetlerini bol bol dile getirmeleri. Daha kreatif, diğer iletişim kanallarıyla entegre uygulamalar kurgulamak daha yüksek performans gösterecektir ve fark yaratacaktır.
  1. Strateji

Stratejiyle desteklenmeyen her şey çöptür. Diğer kanallar gibi Facebook sayfanızda marka iletişim stratejisinin bir parçası olmalı ve belirlenen amaçlara hizmet etmeli.      
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir