Kâr Olarak İlk Kez Apple’ı Geçen Samsung'un Dönüşü Muhteşem Oldu

Samsung, geçen yıldan itibaren başladığı tırmanışla müthiş bir geri dönüşe imza attı. Marka, kâr olarak bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla ilk kez Apple’ı geçti ve dünyanın en kârlı akıllı telefon üreticisi unvanını elde etti.

Şirketin 2017 İkinci Çeyreği Mali Raporu’na göre Samsung, 2016 yılının ikinci çeyreğinde 50,94 trilyon Güney Kore Wonu satış gerçekleştirirken bu rakam, bu yılın ilk çeyreğinde 50,55 trilyon Güney Kore Wonu olarak gerçekleşmiş. Fakat dikkat çekici olan nokta, henüz bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın ikinci çeyreğindeki satış miktarının hemen hemen yakalanmış olması; ki ikinci çeyrek bittiğinde aradaki fark, doğal olarak bu yılın lehine dönmüş olacak. Firmanın kârı ise henüz ilk çeyrek bitiminde geçen yılın ikinci çeyreğini geçerek 8.14 trilyon wondan 9,90 trilyon wona yükselmiş. Yani bir anlamda Samsung, hem satışı hem kârını artırarak geçen yıla oranla hemen hemen 3-4 ay daha hızlı koşmuş.

Samsung’un, ağustos sonunda bitecek ikinci çeyreğin sonuna dair kâr beklentisi ise 14 trilyon won olarak açıklandı. Yani Güney Kore Wonu - Amerikan Doları paritesinden hareketle 1 wonun 0,000868 ABD Doları olduğunu düşündüğümüzde, bu rakam 12,1 milyar ABD doları ediyor. Aynı dönem için Apple’ın ise 10,5 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor. Veriler, Samsung'un kârını 7 milyar dolar artırdığını ve 2016 yılının ikinci çeyreğine kıyasla, bu yılın daha ilk çeyreğinde %72'lik bir sıçramaya da işaret ediyor; ki asıl bu fark, Apple’ı nasıl geride bıraktığını açıklıyor.

Bu noktaları birkaç şekilde açıklayabiliriz. Birincisi, Samsung Galaxy S8’in sınırları kaldıran tasarımının ses getirmesi bunda etkili oldu. İkincisi, Samsung sadece bir akıllı telefon üreticisi değil, aynı zamanda diğer markalara da çip üretip satan, yani teknoloji üretip bunu ihraç edebilen bir marka. Öyle ki, bu alanda dev çip üreticisi Intel ile sıkı bir rekabet hâlinde. Hatta Samsung, bu rekabeti oldukça önemsiyor olmalı ki, önümüzdeki birkaç yılda çip üretimine 18 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

 

Samsung'un kârındaki bu müthiş artışın diğer nedeni ise Organik Işık Yayan Diyotlar olarak tanımlayabileceğimiz yarı iletken ışık kaynakları olan OLED pazarındaki hakimiyeti. Bu yıl, birçok akıllı telefon üreticisinin kullanması beklenen bu ekran teknolojisinde piyasanın neredeyse %95'i Samsung’un kontrolünde işliyor. OLED’in giderek tercih edilen bir teknoloji olması ve gelecek vadetmesi, şirketin en büyük avantajlarından biri olarak görülüyor. Hatta bu durum, Apple ile olan rekabetinde firmaya büyük yarar sağlayacak. Zira Apple bile görüntü ve NAND çip noktalarında OLED ekranlara bağımlı durumda. Bu nedenle düşününce akla pek ironik gelse de iPhone 8’in olası başarısı bile Samsung’a gelir ve kâr olarak geri dönecek. Bu da yukarıda belirttiğimiz üzere, teknoloji ihracatı yapan bir şirket olmanın getirdiği büyük artılardan biri.

Note 7 faciasından sonra pek çok kişinin “toparlanamaz” dediği Samsung’un işleri yoluna koymakla kalmayıp kârda Apple’ı geçmesi, elbette tahminlerin de üzerinde bir gelişme olarak yorumlanmalı. Apple, bir süredir beklentileri karşılayamaması ve çip konusunda Samsung’a bağımlı olması sorunlarından nasıl kurtulacak bakalım. Apple, yeniden en kârlı akıllı telefon üreticisi olabilir mi? İzleyip göreceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir