Sağlıkta kapsayıcılık, Türkiye’ye her yıl milyarlarca dolarlık tasarruf getirebilir [Rapor]

Sağlık okuryazarlığında yüzde 25’lik bir artış bile yılda 6,3 milyar dolarlık tasarruf anlamına geliyor.

Sağlıkta Kapsayıcılık Endeksi’nin üçüncü fazı, Türkiye de dahil 40 ülkedeki sağlık sistemlerinin kapsayıcılık düzeyini ve ekonomik etkilerini ortaya koydu.

Economist Impact tarafından Haleon’un desteğiyle hazırlanan Sağlıkta Kapsayıcılık Endeksi’ne göre, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar özellikle kadınlar, yaşlılar, dar gelirli bireyler ve sağlık okuryazarlığı düşük kişiler üzerinde daha ağır etkiler yaratıyor. Araştırma, Türkiye’de yapılacak hedefli müdahalelerle sağlık sisteminin yıllık milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabileceğini gösteriyor.

Endeks bulgularına göre, Türkiye’de düşük sağlık okuryazarlığına sahip bireylerin yıllık sağlık harcamaları, yüksek okuryazarlık düzeyine sahip bireylere kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla. Bu fark, sadece bireyler için değil, sağlık sistemi üzerinde de ciddi bir mali yük oluşturuyor. Araştırma, sağlık okuryazarlığında yüzde 25 oranında bir iyileşme ile yılda 6,3 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini ortaya koyuyor.

Dar gelirli gruplarda ağız sağlığına yönelik adımlar tasarrufu iki katına çıkarıyor

Diş çürükleri gibi önlenebilir ağız sağlığı problemleri, özellikle dar gelirli bireylerde daha yaygın görülüyor. Araştırma, bu alanda uygulanacak evrensel müdahalelerle Türkiye’de 1,9 milyar dolar, dar gelirli grupları önceleyen hedefli müdahalelerle ise 3,5 milyar dolara kadar tasarruf sağlanabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca, düzenli bakım ve erken müdahaleye dayalı ağız sağlığı programlarının, tip 2 diyabetle bağlantılı harcamaları önümüzdeki 10 yılda 1,6 milyar dolar azaltabileceği belirtiliyor.

Araştırma, Türkiye’de üreme çağındaki her üç kadından birinin anemi ile mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Mikro besin eksikliklerinin giderilmesiyle, yaşam kalitesinin artırılması mümkün olurken, yılda 1,4 milyar dolar tasarruf sağlanabiliyor. Kadınlarda sık görülen osteoporozun önlenmesi ise sağlık sistemine yılda 185 milyon dolar ekonomik fayda kazandırabiliyor.

50 yaş üzeri bireylerde yaygın olan bel ve boyun ağrıları ile osteoartrit gibi rahatsızlıkların erken tanı ve önleyici sağlık hizmetleriyle kontrol altına alınması durumunda, bu grupta yılda 683 milyon dolar, kadınlarda ise 843 milyon dolar düzeyinde tasarruf elde edilebileceği belirtiliyor.

Temiz hava, her yıl 40 bin hayat kurtarabilir

Araştırmaya göre, hava kalitesinin iyileştirilmesi yalnızca çevre için değil, halk sağlığı ve ekonomi açısından da büyük faydalar sunuyor. Türkiye’de PM 2.5 seviyeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınırın oldukça üzerinde. Bu oranların düşürülmesi, yılda yaklaşık 40 bin ölümün önüne geçebilir ve 1,4 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlayabilir.

Haleon Orta Doğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Müdürü Nimet Esra Yavuz: “Kapsayıcı sağlık sistemleri sadece bireylerin değil, toplumların ve ekonomilerin de güçlenmesini sağlıyor. Türkiye’de sağlık sistemine yapılacak doğru ve stratejik yatırımların etkisi sadece sağlık değil, verimlilik ve sürdürülebilirlik alanlarında da hissedilecektir.”

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir