Kadınlara fırsat eşitliği yaratmaya odaklanıyoruz

Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin ile Teknosa’nın kadınların iş hayatına etkin biçimde katılmalarını amaçlayan projelerini konuştuk.

Teknosa olarak; eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik politikaları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hayata geçirdikleri sosyal projelerle katkı sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin, hem yönetici pozisyonlarında hem de mağazalarda daha fazla kadın çalışan olmasını hedeflediklerini belirtiyor. Sitare Sezgin ile Teknosa’nın kadınların iş hayatına etkin biçimde katılmalarını amaçlayan projelerini konuştuk. 

Kadınlara fırsat eşitliği yaratmaya odaklanıyoruz

Sabancı Topluluğu’nun bir parçası olarak çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularında pek çok çalışmaya imza atan bir şirketiz. Yapılan pek çok araştırma, kadın yönetici sayısı fazla olan şirketlerin, pazar payı, sermaye ve hisse senedi değerine göre daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Buna rağmen hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da kadınlar henüz hak ettikleri yerde değil. 

Ne yazık ki kadınlara biçilmiş toplumsal roller, çoğu kadının eğitim görmesine engel oluyor ya da kariyer yolculuğuna daha başında veda etmesine yol açıyor. ‘Kadınlar şu meslekleri yapabilirler, şunları yapamazlar’ gibi kalıplaşmış yaklaşımlar mevcut. Kadınların teknolojiye uzak olduğu bahanesi de bunlardan biri. Teknoloji sektöründe sırf bu önyargı nedeniyle birçok kadın geri planda kalıyor, yükselmeleri engelleniyor. Hatta daha eğitim alırken bu önyargılarla karar vermeleri bekleniyor. Ancak kadınların yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yok. Bu noktada hepimize önemli görevler düşüyor. Aslında yaşadığımız dijital çağ da bu konuda pek çok fırsat sunuyor.

Eşit bir geleceğin şekillenmesinde teknolojinin belirleyici olacağını düşünüyorum. Toplumun dayattığı kodlardan, cinsiyetlere dayatılmış rollerden kurtulmamız lazım. Kız çocuklarının kalıplar içinde değil her şeyi yapabileceğine dair özgüvenle büyümesi çok önemli. Ailede, okulda, iş dünyasında veya hayatını sürdürmek istediği alanda ilerlemesini sağlamak, kadınların ve çocukların dijital dünyanın imkânlarına eşit erişimine katkı sunmak gerekiyor. Biz de hem şirketimizdeki eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik politikalarımız ve uygulamalarımızla hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hayata geçirdiğimiz sosyal projelerle bu konuda topluma elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz.

İş dünyasında çeşitlilik ve cinsiyet eşitliği konularında öncü rol üstlenen, 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne Türkiye’den üst üste ikinci kez dahil olan, ilk ve tek holding olan Sabancı Holding’in iştiraki olmamız, ‘işte eşitlik’ kriterlerini merkeze koyduğumuz insan kaynakları politikalarımızı büyütme noktasında bize güç veriyor. Kadınların iş hayatına etkin biçimde katılmalarını ve kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanmalarını sağlayan mekanizmaları uyguluyoruz. Merkez ofisimizde kadın çalışan oranımız yüzde 51’e, kadın yönetici oranımız ise yüzde 47'ye ulaştı. Hem yönetici pozisyonlarında hem de mağazalarımızda daha fazla kadın çalışan olmasını hedefliyoruz. 

Anne olan kadınların çocuk bakımında destek alamayınca zorlandıklarını ve hatta kariyerlerinden vazgeçtiklerini biliyoruz. 2020 yılından itibaren sürdürdüğümüz ‘Teknosalı Anne Mentorlar’ projesiyle, yeni anne olan ve anne adayı çalışanlarımızın hayatını kolaylaştırmak için bir destek mekanizması oluşturduk. Bu proje ile 2021 yılında uluslararası alanda gerçekleştirilen Brandon Hall HCM Excellence Awards ve Stevie Awards Women in Progress programında 4 ödül birden kazandık.

UN Global Compact ve UN Women’ın ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayıp, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye taahhüt veren ve Türkiye’de bu platforma katılan ilk teknoloji perakende şirketiyiz. Sahada ve yönetimde daha fazla kadın olması için eşit fırsat yaratmaya odaklanıyoruz. Kadınlar kendilerine pozitif ayrımcılık yapılmasından ziyade eşit fırsatlara sahip olmak istiyor. 

Kadınların eşitlik mücadelesinde erkeklerin de aktif rol almasını amaçlayan Yanındayız Derneği’nin, perakende ve tüketici ürünleri sektöründe çalışan kadın liderleri destekleyen, üst düzey kadın yöneticilerin sayısını artırmayı ve gelişimlerine katkıda bulunmayı misyon edinen Lead Network’ün kurumsal üyeleri arasında yer alıyoruz. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından tasarlanan “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesinin de katılımcılarından biriyiz. Kendi adıma cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmaların hem takipçisiyim hem de özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösteren Yönetim Kurulunda Kadın Derneği ve Teknolojide Kadın Derneği gibi çeşitli derneklerde de aktif rol alıyorum.

‘Kadın için Teknoloji’ projemiz kapsamında 25 bine yakın kadına dokunduk
2017 yılından bu yana Habitat Derneği işbirliğiyle ‘Kadın için Teknoloji’ projemizi yürütüyoruz. 16’ncı yılına giren projemiz ile Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınların dijital okuryazar olmasına katkıda bulunurken, kadınları sosyal ve kültürel hayat ile teknoloji kullanımında daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Proje kapsamında bugüne kadar 25 bine yakın kadına dokunduk. Sadece geçen yıl düzenlediğimiz online ve fiziksel eğitimlerimize 2039 kadın katıldı. Temel bilgisayar kullanımı ve office programları eğitimleriyle başlayan projemizi, teknolojinin gelişimine ve katılımcıların beklentilerine paralel olarak sosyal medya, e-hizmetler, güvenli internet ve mobil cihaz kullanımı eğitimleri gibi farklı konularla geliştiriyoruz. Son olarak dijital karbon ayak izini azaltma ve bu konudaki bilinci artırma hedefiyle dijital temizlik konusunu da eğitimlerimize dahil ettik. İçeriklerimizi zenginleştirmeye devam edeceğiz. Projemizi, ülkemizi derinden sarsan deprem felaketinden etkilenen kadınları, gençleri destekleyecek şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuyla ilgili yol haritamızı şekillendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Projemiz geldiği nokta itibarıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’, ‘Nitelikli Eğitim’ ve ‘Eşitsizliklerin Azalması’ maddeleri başta olmak üzere altı maddesine ciddi bir katkı sağlıyor. Kadınlar eğitimlerin sonunda teknoloji ve internet kullanarak her türlü bilgiye daha kolay erişebiliyor, sosyal çevrelerini genişletip, işlerinde ve e-devlet işlemlerinde teknoloji araçlarını aktif olarak kullanmaya başlıyor. Ayrıca sosyal medya üzerinden el emeklerini, evde ürettiklerini tanıtma ve satma imkânı buluyorlar.

Bugüne kadar birçok ilimizden başarı hikâyeleri çıktı. Mesela, Adıyaman Gençlik Evi bünyesinde açılan hasır çanta yapım kursuna gelen kadınlar, proje kapsamında aldıkları eğitimler sonrasında yaptıkları el işi hasır çantaları sosyal medya hesapları üzerinden satışa sunarak aile bütçesine destek olmaya başladılar. Aydın’ın Kuyucak ilçesinde yaşayan kadın emekçiler ise Kuyucak Kadın Girişimciler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdular ve bu kooperatif ile ürettikleri ürünlerin ticaretini yapmaya başladılar. Aldıkları teknoloji eğitimi ile sosyal medya satış kanallarının daha efektif kullanımını, office uygulamalarıyla da bütçe hesap tutma formüllerini öğrendiler. Eğitime katılan kadınların hemen hepsi kendilerini daha özgüvenli, eşit ve güçlü hissettiklerini söylüyor ki, sadece bu sözler bile projenin amacına ulaştığını gösteriyor. Ayrıca 2021 yılında Kadın için Teknoloji çatısı altında Sabancı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) işbirliğiyle şiddet gören ve teknolojiye erişimi kısıtlı kadınlar için toplumsal dayanışma hareketi de başlattık. Bu projemiz de devam ediyor. Burada da dileyen herkesi kullanmadıkları akıllı telefonları bağışlayıp, şiddet gören kadınların seslerini duyurabilmelerine katkı sağlamaya davet ediyoruz. Biz de mağazalarımıza getirilerek bağışlanan ya da bizzat evlerden teslim alınan akıllı telefonların serviste bakımlarını ve tamirlerini yaptırdıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması adına TKDF’ye gönderiyoruz. 

Teknolojiyi iyi kullanma noktasında kadınlar daha fazla rol almalı 
Genç kadınlara özellikle dijital dünyanın gerekliliklerine göre kendilerini geliştirmelerini, yetkinliklerini güçlendirmelerini tavsiye ederim. Teknolojiyi çok iyi kullanmak ve üretmek noktasında kadınların daha fazla rol alması, geleceğin da ona göre şekillenmesine neden olacak. Bir de kadınların rol modellerini takip etmesini ve sivil toplum kuruluşlarında gönüllü görev almasını önemli buluyorum. Eğitimden iş hayatına pek çok alanda çok değerli sivil toplum kuruluşları var. Kendilerine uygun olanları belirleyip görev alabilirler.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir