IOTA Nedir ve Nasıl Alınır?

Kripto paralar son dönemde epey revaçta. En bilinen kripto para Bitcoin'in yanında değerinin birden düşüp birden çıkmasıyla son zamanlarda dikkatleri üzerine çeken bir diğer kripto para ise IOTA. İngiliz bir kripto para olan Electroneum'dan bahsettiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

IOTA Nedir?

IOTA; nesnelerin interneti (IoT) sektörüne yönelik faaliyet gösteren, ölçeklenebilir, merkezsiz, modüler ve işlem ücreti olmayan bir kripto paradır. Bu kripto parayı farklı kılan en önemli özellik, Tangle adı verilen yeni bir sisteme sahip olması.

Tangle alternatif bir dağıtımcı hesap sistemi. Bu sisteme göre IOTA'ya transfer yapmak isteyenlerin iki tane daha transfer onaylamaları gerekiyor. Yani sisteme yeni bir transfer girişi yapmak için rastgele iki transfer daha seçip, bağlı anahtarlar ile bakiye kontrol edildikten sonra onaylanıyor.

Nesnelerin interneti için özel olarak tasarlanmış bir kripto para olan IOTA, her geçen gün yenilenen ve değerlenen bu teknolojiye uyumuyla yenilikçi ve gelecek vadeden bir yaklaşım sunuyor.

Nasıl Çalışır?

Tangle’ın yani IOTA'nın çalışma mantığı şu şekildedir: bir işlem gerçekleştirmek için, kullanıcıların diğer işlemlerin onayı üzerinde çalışmaları gerekir. Bu nedenle bir işlem gerçekleştiren bütün kullanıcılar ağın güvenliğine katkı sağlarlar. Açık kaynaklı ve benzersiz bir dağıtımlı defter yapısına sahip olan Tangle, bünyesindeki her işlemi ya da veri transferini, her biri iki önceki işlem tarafından onaylanmış, iki önceki işlem tarafından onaylar. Buna göre ağın onaylanması, ağın temel özelliklerinden birisi haline geliyor. İşlemlerin onaylanması ağın kullanımından ayrıştırılmadığı için bu yeni sistem, mevcut blockchain yapısından ayrılıyor. Ayrıca işlemlerin sayısı arttıkça sistem daha hızlı ve güvenli hale geliyor sonucuna varabiliriz.

Nasıl Alınır?

IOTA çok yeni bir kripto para birimi olmasından dolayı çok az borsada yer alıyor. Günlük işlem hacmi toplamda 1 milyar doları bulan Binance borsasından IOTA alım-satım işlemi yapılabilir. Bunun dışında Bittrex, Poloniex ve Cex.io gibi sitelerden IOTA alımı yapabiliyor. Borsa içerisinde hesap onayı yaptırmadan günlük 2 BTC’ye kadar çekim yapılabildiğini ve onaylı hesaplarda ise bu rakamın günlük 100 BTC olduğunu belirtmekte fayda var.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir