Influencer pazarlaması sona mı eriyor?

Bulbshare tarafından küresel ölçekte yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Z jenerasyonunun influencer’lardan etkilenme oranı sadece yüzde 16.

Marketing Tech internet sitesinde yer alan habere göre, Z jenerasyonu geleneksel reklamcılık ve influencer pazarlamasına olan ilgisini yitirmeye başladı. Öyle ki, 1997-2012 doğumlu gençlerin önemli bir bölümü geleneksel reklamcılık uygulamalarını dikkate almıyor. Bulbshare tarafından küresel ölçekte yapılan araştırmanın sonuçları iki farklı boyutta veriler ortaya koyuyor. 

İlk olarak Z jenerasyonunu yüzde 63’ü bilgisayarlarında ad blocker uygulamalarını kullanıyor. Ayrıca internet sitelerinde pop-up olarak açılan sayfaların incelenmeden kapatılma oranı ise yüzde 99. Z jenerasyonu da gündelik hayatta önlerine çıkan reklamlardan, tanıtımlardan ve bunların yoğunluğundan oldukça rahatsız. Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 74’ü reklam ve tanıtım bombardımanı altında olduklarını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 25’i internet reklamlarını mevcut işlemlerini bölen bir uygulama olarak değerlendiriyor. Bu nedenle reklam ve tanıtımların daha doğal ve rahatsız etmeyen yöntemlerle yapılması gerektiği sonuçlarda yer alıyor. Araştırmanın ikinci boyutu da burada başlıyor.

Influencer pazarlaması, başlangıç döneminde tüketicilere oldukça samimi ve doğal bir imaj çizmekteydi. Influencer’ların sayısının artması ve influencer’ların derecelendirilmesi neticesinde markalar birçok influencer’dan faydalanabilir hâle geldiler. Markalar hedef kitlelerine ve reklam bütçelerine uygun influencer’larla anlaşarak reklam ve tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Ne var ki, yeni yapılan bu araştırmanın sonuçlarına göre Z jenerasyonunda bulunan tüketicilerin yüzde 84’ü artık influencer’ların etkisini yitirdiğine inanıyor. Etki yitimine bağlı olarak satın alma niyetlerinde azalma meydana geliyor. Bu jenerasyondaki tüketiciler arkadaş ve tanıdık tavsiyelerine yani “Word of mouth” etkisine daha çok önem vermeye başladılar.

Araştırma sonuçları Z jenerasyonundaki tüketicilerde “WOM” etkisinin, influencer’lara oranla yüzde 86 daha etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, ürünlere yapılan yorumlar ve değerlendirme videoları daha fazla ilgi görüyor. Tüketici yorumların ve videoların içeriğinden kendi özgün değerlendirmesini meydana getirebiliyor. Aynı zamanda yorumların ve videoların nesnelliğini de kendisi ölçebiliyor. Araştırma sonuçlarına göre küresel ölçekte influencer pazarlamasının Z jenerasyonunda etkisini yitirmeye başladığını, arkadaş ve tanıdıkların yaptığı değerlendirmeler ile ürün değerlendirme içeriklerine verilen önemin arttığı sonucuna ulaşabiliriz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir