İflasın eşiğinden ilham verici hikâye

Hayatımıza girdiği andan itibaren popülerliğini hiç kaybetmeyen Crocs terliklerinin arkasında 20 yılı aşkın ve zorluklarla dolu bir hikâye yatıyor.

Hayatımıza girdiği andan itibaren popülerliğini hiç kaybetmeyen Crocs terlikleri, 7’den 70’e birçok kişinin vazgeçilmezlerinden. Rahat, renkli ve özgün görünümlü terlikleriyle dikkat çeken marka, kısa sürede dünya genelinde sevilen fenomene dönüştü. Gelin markanın 20 yılı aşkın ve zorluklarla dolu hikâyesine yakından bakalım...

Crocs’un Kurucusu Scott Seamans, arkadaşlarıyla bulunduğu bir tekne gezisi sırasında, normal ayakkabılara kıyasla daha güvenli, iz bırakmayan ve kaymayan bir ayakkabıya ihtiyaç olduğunu fark ediyor. Bir prototip çıkarmak için harekete geçen Seamans, ürettiği ayakkabıyı ilk olarak arkadaşları Lyndon Hanson ve George Boedeker'a gösteriyor. Hanson ve Boedeker, reçine köpüğü olan kroslit ile üretilen bu ayakkabılardan oldukça etkileniyorlar. Üç arkadaş, bu ayakkabıları daha fazla kişiyle tanıştırmak için çalışmalara başlıyor.

Scott Seamans ve diğer iki arkadaşı, halihazırda girişimcilikle uğraşıyordu. Ürettikleri ürünün potansiyeline inanan üç arkadaş, 1999'da eşit pay hakkıyla Western Brands'i kurdular. Ürettikleri ayakkabılardan, yılda 25-30 bin çift satmayı hedefleyen arkadaşlar, terlikleri biraz daha kullanışlı hale getirmek için modelde değişiklik yapma kararı aldılar. Arkaya bir kayış ekleyerek terliklerin görünümünü değiştiren arkadaşlar, 2002 yılında Crocs markasını tescil ettirdiler.

İlk tasarımları plaj terliklerine benzese de Crocs'un ayırt edici özelliği geniş, delikli ve hava geçiren bir tasarıma sahip olmasıydı. Hem terlik hem de ayakkabı olarak konumlanan bu ürün, bir timsahın yüzüne benziyordu. O dönemde 30 dolara satışa sunulan terlikler; aşçılar, sağlık çalışanları, çocuklar ve toplumun daha birçok kesimi tarafından sevilerek kullanılıyordu. Ayrıca, Google'ın Kurucusu Sergey Brin, eski ABD Başkanı Michelle Obama'nın eşi ve Hollywood'un yıldızları Jack Nicholson ve Helen Mirren'de Crocs terlik giyenler arasındaydı.

2003 yılında şirket, 76 bin çift Crocs satmasına rağmen zarar ediyordu. O yılı 1 milyon 200 bin dolar zararla kapatan şirket, bir şeylerin ters gittiğinin farkındaydı. Şirketin gidişatını düzeltmesi ve kâr oranını artırması için yöneticiler şirkete Ron Snyder'i dahil ettiler. 2004'te Western Brands'e katılan Snyder, yöneticilik alanında tecrübe sahibiydi. Aynı yıl, şirket, Crocs'lar için ayakkabı polimeri üreten Foam Creations'ı satın aldı. Ocak 2005'te şirket, Western Brands olan adını Crocs olarak değiştirdi ve şirketin CEO koltuğuna Ron Snyder geçti. Aynı yıl, Avrupa pazarına açılan şirket, 2005'te 6 milyon çift ayakkabı sattı. Crocs'un o yıl elde ettiği kâr yaklaşık 17 milyon dolardı.

2005’in yaz aylarında, Amerikalı bir ev hanımı olan Sheri Schmeltzer, "crocs" üzerindeki delikleri küçük boyutlu maskotlarla süsleme fikrini ortaya attı. Kocası, Schmelzer'in fikirini destekledi ve ikisi birlikte Jibbitz markası adı altında üretime başladılar. Ağustos 2006'ya kadar 6 milyon Jibbitz'i yaklaşık 2 milyon dolara satmayı başardılar. Crocs, tüketicilerin Jibbitz markasına olan ilgisini gördü ve şirketi 10 milyon dolara satın aldı. 2008 yılı Crocs için iyi geçmedi. O yıl, 185 milyon dolar zarar giren Crocs, 2 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldı. Satışlardaki bu düşüşün nedenleri arasında; terliklerin dayanıklılıkları nedeniyle talebin azalması, perakendecilerden gelen siparişlerdeki düşüş, kendi mağazalarındaki arz fazlası ve pazarı dolduran sahte Crocs'lar yer alıyordu.

Kriz sırasında şirketin CEO koltuğu yer değiştirdi ve markanın yeniden kalkınması için John McCarvel adında tecrübeli bir yönetici başa geçti. Ürün yelpazesine bale ayakkabıları, botlar, yüksek topuklu ayakkabılar, spor ayakkabılar ve hatta kürk "crocslar" eklendi. McCarvel, mağazalardaki ayakkabıların düzenini değiştirdi. Klasik terlikler mağazanın en arkasında sergilenerek müşterinin dikkatini yeni modellerin çekmesi sağlandı.

Günümüzde satışlarına tam gaz devam eden şirket, gelirlerinin yüzde 10 arttığını ifade ediyor. 367 mağazası bulunan Crocs, Türkiye dahil olmak üzere 90 ülkede satışa çıkıyor. 2002 yılından bu yana şirket 600 milyon çift ayakkabı sattı. Aralık 2019'da Andrew Rees, CNBC'ye klasik terliklerin Crocs satışlarının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturduğunu söyledi. Artan talep nedeniyle şirket bu modelin fiyatını önce 30 dolardan 35 dolara, ardından 45 dolara yükseltti. Mart 2020'nin başında ise Crocs'un piyasa değeri yaklaşık 2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir