Hoşgeldin E-Postası’nda (Welcome Email) 6 Önemli Nokta

Müşteriniz sizden e-posta almak için web sayfanızdaki iletişim formuna bilgilerini girdiğinde bunun güzel bir fırsat olduğunu bilmelisiniz. Bazı sitelerde ekranda “üye oldunuz” ibaresi çıkartılıyor ve hoşgeldin e-postası gönderilmiyor, bazı şirketler ise adet yerini bulsun diye iki cümleden oluşan bir mesaj gönderiyor. Halbuki hoş geldin e-postası şirketlerin müşteriyle iletişime geçeceği ilk aşama olmasından dolayı bence en önemli e-postalardan birisidir ama çoğu firmanın genelde aynı mesajları iletip bu fırsatı iyi kullanmadığını gözlemliyorum. Bu e-postaya olan geri dönüşler normal bir e-bültene göre 7 kat daha fazla olabildiğinden bu şansı firmalara ne kadar etkili kullanırlarsa onlar için çok faydalı olacaktır. Bu yüzden bunların bilgilendirici ve satışa yönelik olması hem müşteri memnuniyetini hem de satışları artırabilir.

Peki hoşgeldin e-postasında nelere dikkat etmelisiniz?

1) Şirketlerin çoğu müşterilerine hangi konularla ilgili ve hangi sıklıkta e-posta atacağını belirtmiyor. Hoşgeldiniz e-postasında firma müşterilerine göndereceği maillerin içeriği ile ilgili bilgi verirken bunları ne kadar zamanda göndereceğini de söyleyebilir. Firma müşterisine ne kadar zamanda bir e-posta alacağını dayatmak yerine bununla ilgili tercihi müşteriye bırakmalı, günlük, haftalık veya aylık gibi butonlar koyarak insanların isteğine göre hareket etmelidir. Bu şekilde yapıldığında ilgili şirketten e-posta alan müşteriler zaten alım sıklığını kendileri belirledikleri için bu e-postalardan şikayetçi olmayacak ve daha fazla geri dönüş yapacaktır.

Genelde e-postaların gönderilme sıklığı konusunda satış kaygısından dolayı müşteriye seçim şansı tanınmıyor fakat ilerleyen zamanlarda sektörde taşlar yerli yerine oturduğunda eminim bu konuda da gereken hassasiyet gösterilecektir diye düşünüyorum.

Yapılan bir araştırmada insanların e-posta aboneliğini iptal etme sebeplerine bakıldığında “ilgisiz konularla ilgili e-posta alınması” ve “sıkça gelen e-postaların rahatsızlık yaratması” en önemli sebep olarak belirtildiğinden bu konun önemli olduğunu düşünüyorum.

2) Eğer web sayfasında müşteri bilgilerini alırken kendisinden ilgi alanlarıyla alakalı bilgileri almadıysanız bunu müşteri kayıt olduğunda gönderilen ilk e-postada alabilirsiniz. Müşterinin hangi ürün ve hizmetlerle ilgilendiği konusunda belli bilgileri alırsanız ilerleyen zamanlarda atacağınız mesajlarda segmentasyon yapabilir ve kişiye özel e-posta atabilirsiniz. Aynı zamanda insanlara hangi konularla ilgili e-posta alacağı konusunda seçme şansı tanırsanız insanlar e-postalarınızı açma konusunda daha istekli olacaklardır.

3) Her online satış yapan web sayfasının amacı satış yapmaktır, bu yüzden hoşgeldiniz e-postasıyla beraber gönderilecek bir indirim kuponuyla daha ilk aşamada bunu gerçekleştirebilirler. Zaten ilgi duyduğu ürün veya hizmetlerin satıldığı bir web sayfasına üye olan birisine daha ilk dakikadan bir indirim şansı verilirse eminim birçok kişi bundan yararlanmak isteyecektir. Tabi burada önemli olan nokta bu indirim için mutlaka bir son gün belirlenmesi gerekliliğidir yoksa indirim ne kadar cazip olsa da insanları hemen harekete geçirmez.

4) İnsanlar birçok web sayfasına üye olduğu için şifrelerini unutabiliyorlar bu yüzden hoşgeldiniz e-postasında müşterinize kullanıcı adı ve şifresini göndermenizde fayda vardır.

5) Yüzlerce web sayfasına üye olduğumdan gönderilen hoşgeldiniz e-posta başlıklarına bakıyorum ve genelde çoğunun aynı olduğunu görüyorum. “Üyelik”, “Yeni Üyelik”, “Hoşgeldiniz”, “Kayıt İşlemi Başarılı”, gibi başlıklar yerine daha hedefe yönelik bir mesaj gönderilmesinde fayda vardır. Mesela “Sitemize Hoşgeldiniz, İndirim Kuponunuzu Güle Güle Kullanın” gibi bir mesajı ile hem farkındalık yaratabilir hem de insanların e-postayı açmasını sağlayabilirsiniz.

6) E-postanın en alt kısmında abone iptal butonu (unsucsribe) mutlaka olmalıdır. Ama daha da önemlisi bundan sonraki e-postaların sorunsuz bir şekilde gelen kutusuna (inbox) düşmesini sağlamak için müşterilerinizden sizi güvenli gönderenler (safe sender) olarak eklemelerini rica edebilir veya gönderim yaptığınız e-posta adresini ([email protected]) adres defterine eklemelerini isteyebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir