‘Hemen Al!’ Psikolojisinin Satın Alma İstatistiklerine Etkisi

İnternet üzerinden alışveriş yapanlar bilir, herhangi bir yerde incelediğiniz bir ürün artık o dakikadan sonra deyim yerindeyse sizin peşinize takılmıştır. Ziyaret ettiğiniz her yerde muhtemel reklam görme olasılığınız artık çok yüksektir. Girdiğiniz her sitede ‘şu fiyata şimdi satın al’ olarak artık o ürünü görmeye mahkumsunuz. Peki bu yöntem gerçekten etkili mi? Yani her yerde hemen al diye dürtüldüğümüz kadar satın alma davranışına yöneliyor muyuz? Aslına bakarsanız ‘şimdi al, hemen satın al, hemen al’ gibi butonların bilinç altımıza olan etkisi tahminimizden oldukça yüksek. Araştırmalara göre, satın alma davranışımızı çeşitli nedenlerle %83 oranında olumluya çeviren bu kelimeler, Özellikle Baby Boomers ve X jenerasyonunda %40 oranında doğrudan satın alma davranışına yöneltiyor. Amerika’da yapılan başka bir araştırma ise Amerikalıların anlık satın alma oranlarına %80 oranında etki gösterdiğini savunuyor. Peki nasıl oluyor da, bir buton ya da bir kelime davranışımızı bu yönde etkileyebiliyor dersiniz? visitorElbette herhangi bir alışveriş sitesine girdiğinizde ürünü satın almaya yönelik bir davranış sergilediğinizi savunuyor olabilirsiniz. Bu çok normal. Fakat %60 oranında satın alma eylemi olmadan alışveriş sitelerini gezen ya da fikir edinmek isteyen kitle oldukça yüksek. Satın alma fikrini değiştirme kısmı da aslında tam olaran bu kitle ile başlıyor. Kullanıcı siteye giriyor, araştırmak istediği ürünü inceliyor, özelliklerini okuyor fakat tam çıkış butonuna basacakken biliç altımız dikkat çekici sinyalı hemen alıveriyor. ‘Hemen satın al’ Çeşitli araştırmalara göre bunu kabul etmenizin 5 temel sebebi var:
  • Zihniniz ürüne aniden yoğun bir cazibe katıyor. Yani zaten inceleyip beğenmiş olduğunuz ürün artık sizin için öylesine girmiş olduğunuzdan daha farklı bir algıma şekline giriyor.
  • ‘Hemen, şimdi, aynı gün kargo’ gibi eylemler zihninizde ürünü o anda sipariş etmeniz dürtüsünü uyandırıyor.
  • Satın almada doğabilecek olumsuz davranışlar veya sonuçları dikkate almamanıza sebep oluyor.
  • Bu ilgi çekici butonlar zihninizde farkında olmadan ani bir heyecan ve eylem dürtüsüne sebep oluyor.
  • Ve bir anda kişisel kontrol ve boyun eğme dediğimiz iki duygusal mekanızma zihninizde çatışmaya giriverebiliyor.
Bu beş özelliğin çoğu ürünün kendisi ve satın alma davranışı ile ilgili farklı yorumlanabilir. Buna rağmen müşteri neye ihtiyacı olduğunu veya neyi satın alabileceğini bildiğinden psikolojik bir baskı altına girmiş oluyor. Çeşitli varyasyonlarla beraber pek çok yerde ‘an’ kavramını tetikleyen etkileri görmek mümkün: Şimdi al Hemen Abone Ol Şimdi Kayıt Ol Şimdi Göz At Tüm bu kelimeler aslında bizlere ani ihtiyaç hissi dürtüsünü verdiğinden özellikle kredi kartı ile yapılan anlık ödemelerde çok yüksek oranlarda dönüş sağlayabiliyor. aa   Özellikle ‘kırmızı, turuncu ve mavi’ renkler satın alma eylemini arttırdığı ve bilinç ilgilisini yüksek oranlı çektiği için genellikle butonları bu renklerde görmeniz olası. Aslına bakarsanız insanların satın alma eylemine yönelmeleri kadar, online alışverişte bu eylemden uzaklaşmaları da bir o kadar kolay olabiliyor. Önem derecesine göre insanların o ürünü anlık olarak satın almaktan vazgeçme sebepleri şu şekilde belirtiliyor: websiteYukarıda da bahsettiğim gibi aslına bakarsanız anlık olarak sitenize gelen kitlenin satın alma davranışı içerisinde olması çok zor. Hatta doğrudan bu amaçla sitenize giriş yapan kullanıcı sayısı %3 gibi düşük bir oranı bile içerebiliyor. E-ticarette asıl olan nokta da kalan yüzdelik dilimdeki müşteri kitlesini olumluya çekmekten geçiyor. Yoksa ne reklam verenler ne de girdiği her sitede ziyaret ettiği ürünü alması için dürtülen tüketici bu işten çok mutlu olmasa gerek. Uygulamalarla bu reklamları engelleyen yüksek çoğunluklu tüketici kitlesini de artık unutmamak gerek. İyi alışverişler.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir