Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.
Hayat Kimya Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın'a; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…
"Refah düzeyine ulaşmanın yolu kadının hayatın her alanında varlık göstermesinden geçiyor"
Kadının iş gücüne katılımı, toplumların ekonomik ve sosyal yaşamının sürdürülebilirliği açısından bir gereklilik. Ancak asıl görevi çocuk bakımı ve ev işleri olarak görülen kadınlar, özellikle erkek yoğun mesleklerde ya da sektörlerde görünmezlik paradoksuna takılıyor. Kadınlar, yönetim seviyesine çıkma yolculuğunda her seferinde önlerine konulan yeni koşullar yüzünden cam duvarlarla karşılaşabiliyor. Bu duvarları yıkmak ve iş hayatında güçlü kadınların varlığını artırmak için önce kız çocuklarının güçlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerde istenilen refah düzeyine ulaşmanın yolu kadının hayatın her alanında varlık göstermesinden geçiyor. Kadınların istihdamını artırmak, kayıt dışı kadın çalışanları azaltmak ve kadınların çalışma hayatında daha çok yer alabilmesi için kariyer desteği sağlamak gerekiyor.
"Gelecekte de her alanda varlık gösteren kadınlar kuralları baştan yazarak, önyargıları yıkacak"
İş hayatında, öncelikleri iyi belirleyip cesur adımlar atıp çevik olabilmek önemli. Kadınların bu anlamda yapıları gereği yüksek öngörü sahibi olduğunu düşünüyorum. Şirketimiz içinde çeşitliliği desteklemeyi ve Hayat olarak kadın çalışan sayımızı artırmayı oldukça önemsiyoruz. Pazarlama, ARGE, İnsan Kaynakları ve İletişim gibi birimlerimizde kadın ağırlıklı çalışan sayımız olsa da üretim, IT, satış gibi alanlarda da kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecekte de her alanda varlık gösteren kadınlar kuralları baştan yazarak, önyargıları yıkacak.
"Yolculuklarında ayaklarına takılan taşlara takılıp düşmekten korkmasınlar"
Çalışma hayatına yeni atılan kadınlara hedeflerine odaklanmaktan asla vazgeçmemelerini öneriyorum. Yola fark yaratmak için çıksınlar ve yolculuklarında ayaklarına takılan taşlara takılıp düşmekten korkmasınlar. Ünlü lider Nelson Mandela’nın da dediği gibi “Hayattaki en büyük zafer hiçbir zaman düşmemekte değil, her düştüğünde ayağa kalkmakta yatar”.