3 Örnekte Pazarlamada Growth Hacking Dönemi

Genel olarak 'Growth Hacking', analitik düşünmeyi ve metrikleri ölçümlemeyi kullanan bir pazarlama tekniği. Geçmişi çok olmayan bu kavramı 2010 yılında Sean Ellis ortaya atmış olup, temelinde online pazarlamaya dayanan bu tanımın farklılaştığı da bazı noktalar var.

Bu işi yapan kişilere de tabi ki Growth Hacker deniliyor. Klasik reklam kaynaklarını kullanmak yerine sosyal medya ve viral kampanyalar gibi yenilikçi çözümlere odaklanan growt hacker’lar arama motoru optimizasyonu (SEO), Google Analytics, A/B testi gibi metrikleri ve araçları kullanarak pazarlamaya çok daha derin bir bakış açısı getirmek için çalışıyorlar.

Growth Hacker’lar geliştirici ile kullanıcılar arasındaki bir köprü görevi de görüyor aslında. Growth Hacking ile bir yazılımcı UX’i değerlendirebilir, bir pazarlamacı da uygulamanın 3. parti servislerle olan entegrasyonunu kolayca izleyebilir.

growth hacking

Doğal olarak bir pazarlamacı, takım yönetimi veya bütçeleme ile uğraşırken growth hackerlar mevcut durumu değerlendirip daha fazla katma değer sağlamak için çalışır. Bu açıdan Growth Hackerlar  kullandığı metrikler ve teknik alt yapısı ile diğer pazarlamacılardan ayrılır.

Elbette bir Growth Hacker’ın Facebook advertising ve SEO konularından bir veya bir kaçında bilgi sahibi olması değil tüm e-marketing konularında fikir yürütebilecek düzeyde olması gerekir. Öte yandan bir webmaster kadar kod bilgisine sahip olması gerekmez, fakat konuya hakimiyeti açısından bir pazarlamacıdan mutlaka farkı olması ve daha fazla uzmanlaşmış olması da avantaj olarak değerlendirilebilir. Bu açıdan iyi bir Growth Hacker için asıl olan, analitik düşünce yaklaşımına olan hakimiyettir.

Bir kaç Growth Hacking örneği vererek konuyu daha anlaşılır bir hale getirelim;

Dropbox

Yapılan yönlendirmeler sayesinde Dropbox'un kurucusu Drew Houston’ın bahsettiğine göre kayıt oranları %60 artmış durumda.

Bu noktada Dropbox tavsiyeleri arttırmak için de ilginç bir yol izledi. Mevcut müşterileri ile arkadaşları arasında çok kolay bir bağlantı kurdu ve dolaylı yoldan ciddi bir teşvik sağladı. Örneğin davet ettiğiniz link üzerinden üye olan her arkadaşınız sayesinde size 500 mb ekstra alan kazandırdı.

Bu yöntem sayesinde de kısa sürede inanılmaz bir ivme sağladı. Daha fazla ekstra alan için insanlar ulaşabildiği kadar çok arkadaşına ulaşmaya çalıştı. Böylece Google AdWords vb. reklam modelleri ile karşılaştırıldığında çok daha ucuz ve etkili bir yol izlemiş oldu.

Facebook

Büyümesi esnasında birçok Growth Hacking yöntemi uygulamasına rağmen, ben bu yazımda en etkili ikisinin üzerinde duracağım.

Profil kartları ve beğen kutusu...

Aslında Facebook bu sayede insanların zahmetsiz bir şekilde ilgili web sitesi veya kişinin Facebook sayfasıyla bağlantıya geçmesini de sağladı. Bu hem web sitesi sahipleri için harika bir araç oldu hem de Facebook’un kullanıcıları kendine bağlaması açısından süreci hızlandırdı. Kodları web sitelerine yerleştiren kişiler de Facebook’un arama sıralamalarındaki yükselişine her geçen gün katkı sağlamaya devam etti.

Youtube

Youtube’un Growth Hacking tekniği son derece basit ve etkili oldu. Bir videoyu izlerken “Paylaş”a tıklayıp ardından “Ekle” sekmesine tıkladığınızda aşağıdaki ekranda göreceğiniz gibi sitenize eklemeniz için size bir embed kodu verir.

Bu html kodunu kopyalayıp web sayfanızda videonun görünmesini istediğiniz yere yapıştırdığınızda Youtube’daki video artık web sayfanızda yer almış olur. Bu kadar, evet hepsi bu kadar. Basit ve bir o kadar etkileyici bir etken olmadı mı sizce de? Web sitelerinde video görüntülemek hem zahmetli hem de maliyetli bir iştir. İşte Youtube bu noktada muhteşem bir çözüm üreterek kazan - kazan yöntemini yerleştirmeyi kolayca başardı. Tabi elbette sizi bu zahmet ve maliyetten kurtarırken kendisi için inanılmaz bir bilinirlik sağlamış oldu.

Bu teknik Youtube’un bilinirliğinin artmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Youtube’un daha fazla insan tarafından tanınmasını sağlamanın yanında web sitelerinden de backlink almasına büyük katkı sağladı.

Siz de henüz bir start-up iseniz ve herkesin olduğu gibi, büyümeye ihtiyacınız varsa bu insanlara ve etkileşimlere ihtiyacınız olduğunu bir kez daha düşünün derim :).

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir