Google+ Neden Başarısız Oldu?

Arama devi Google'ın başarısız girişimlerinden biri daha tarihteki yerini almaya hazırlanıyor. Sosyal ağ konusunda bir türlü dikiş tutturamayan Google'ın son denemesi Google+ da ürün müdürü Bradley Horowitz'in dediğine göre Photos ve Streams olarak ikiye ayrılacak ve Google+ yolun sonuna gelmiş olacak.

google+Google+ public olacağı zaman ortalık ayağa kalkmıştı. Merakı arttırmak için kayıtların sadece davetiye ile olduğu o günlerde ilgi büyüktü. Kimisi Facebook'a ciddi bir rakip olabileceğini düşünürken kimisi ise çok fazla dayanamayacağını söylüyordu. O yıllarda hatrı sayılır bir Türk kullanıcısı olan Friendfeed kullanıcılarının bu yeni sosyal ağa ilgisi büyüktü. Zaten 2009 yılında Facebook tarafından satın alınan Friendfeed'in geliştirilmesi durdurulduğu için kullanıcılar da kendilerine yeni bir platform arayışı içerisine girdiler. Google+ 2011'de açıldığında bu kitlenin ihtiyacını karşılayacak gibiydi. En azından Türkiye'deki ilk kullanıcılarının Friendfeed'deki bu meraklı kesim olduğunu söyleyebilirim. Geçen yıllar ardından Google+ büyümesine devam etti ama ne büyüme.. dev bir çöl. Gmail hesabı açan herkesi üye yapmak için zorlaması bile aktif kullanıcı sayısını arttırmadı. Mevcut durumda aylık 350 milyon aktif kullanıcısı var. Sayıya aldanmayın, sosyal ağda aylık geçirilen ortalama süre dakikalarla ölçülüyor.

Peki neden Google+ başarısız oldu? Neden o da önceki girişimler olan Google Wave, Google Buzz ve Orkut gibi kapanmak zorunda kaldı? Google+ da eksik olan ne? İnsanlar neden Google+ da vakit geçirmiyor?

Alışkanlıklar

İnsanları alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçiremezsiniz. Facebook kurulduğu 2004 yılından Google+'ın duyurulduğu 2011 yılına kadar çok yol aldı. Kurulduğu günden bu yana insanlar üzerinde bağımlılık yapan bir sosyal ağ haline geldi. Bugün hangimiz Facebook'a girmeden gününü geçiriyor? Google+ alışkanlıkları değiştirmek için geç kalmıştı.

Tasarım

Bir türlü ısınamadığım yönü de tasarımı. Sosyal ağ dediğin biraz eğlenceli ve estetik olur, bunu tasarımına da bir şekilde yansıtır. Ne zaman Google+'a girsem kendimi blog stream'inde gibi hissediyorum. Material design bile Google+'ı bu kasvetli havasından bir türlü kurtaramadı. Tasarım olarak beni hiç bir zaman cezbetmedi.

Zorluk

Ne demişler; simple is beautiful. Koskoca Google'sın, muhteşem ürünlere sahipsin, tasarım ss1olarak da insanları tatmin edebiliyorsun da neden bunu Google+'a yansıtmıyorsun? Karmaşık yapını kullanıcılar çözene kadar senden sıkılıyorlar.

Twitter'ın kullanıcı sayısının artmasında 2 büyük neden hatırlıyorum. İlki ünlü kişilerin hayatlarından haberdar olmak, onları takip etmek ve onlarla etkileşim haline girmek insanlara çok eğlenceli gelmişti, ikincisi ise çok basit olması insanların Twitter'da bulunmasını sağlamıştı. Sırf kolay olduğu için belli bir kesimin (40 yaş üzeri) sosyal ağ olarak sadece Twitter'ı seçtiğini tahmin etmek çok da zor değil.

Kullanıcı fotoğrafın boyutunu, dosya adını, büyüklüğünü ne yapsın? Niye kafa karıştırıyorsun? Photoshop musun sen? Flickr mısın? Gereksiz bilgi kirliliğine hiç gerek yok.

Eğlence

İnsanları bir platformun içerisinde tutmanın en iyi yöntemlerinden biri de onları eğlendirmektir. Bunu da sağlamanın kolay yollarından biri oyundur. Hatırlıyorum Google+ ilk açıldığında bir kaç oyun vardı ama şimdilerde bırakın oyun sayısının artmasını oyun kısmı tamamen kaldırıldı ve gereksiz ciddi bir sosyal ağ haline geldi. Her an birisi çıkıp basın açıklaması yapacak gibi bir hava var.

Karşı Cins

meanwhileÜzgünüm, hayatın gerçeklerini bir kenara atamazsınız. Facebook'u bir çok farklı nedenden dolayı kullanan insan var ve bunların azımsanamayacak kadar bir kısmı da karşı cinsle iletişime geçmek isteyenler. Google+'da eksik olan bir şey de kadın popülasyonu, en azından aktif kullanıcılar arasında gözüken bu. Zaten zor ve karmaşık bir yapıya sahip olan sosyal ağ bu konuya da cevap veremeyince içerisinde insanları barındırmak için fazla sebebi kalmıyor. Neden insanlar Facebook'u bırakıp bütün fotoğraflarını, videolarını, bilgilerini Google+'a aktarsın? Hali hazırda bunu yapan ve herkesin ihtiyacına cevap veren bir ağ varken neden Google+?

Feedback

Google kullanıcı geri dönüşlerini hiç bir şekilde dikkate almadı. Youtube videolarına yorum yapmak için Google+ hesabının olması ve kişilerin Google+'da gerçek isimlerini kullanmak zorunda olması fazlasıyla tartışıldı. Henüz geçtiğimiz aylarda pek de huyu olmamasına rağmen bu dayatmasından vazgeçen Google'ın o zaman ki CEO'su Eric Schmidt'in şu sözünü dün gibi hatırlıyorum; İsminizi kullanmak istemiyorsanız sizi başka sosyal ağa alalım. Peki bu geç gelen karar Google+'ı kurtarmaya yetti mi? Hayır.

Google sosyal ağ trendini kaçırdı ve bu saatten sonra ağzıyla kuş tutsa da yaranamaz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir