Girişimciler ve İşletmeler, Farklı Alan Adı Uzantıları ile Hizmetlerini Dijitalde Nasıl Pazarlıyor?

Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, öncelikle bir alan adı ve bununla birlikte gelen alan adı uzantısını seçmeniz gerekir. Geçmişte bu seçimin yapılması oldukça zordu. Çünkü .COM veya .NET gibi yalnızca iki seçenek vardı. Fakat artık durum değişti ve şu an binden fazla alan adı uzantısı mevcut. .COM tahmin edeceğiniz gibi hala web dünyasına hakim. Peki bu çok önemli bir detay mı? Kayıtlı alan adı uzantılarının kaçı .COM?

Verisign'ın son verilerine göre, 2019’un üçüncü çeyreğinin sonunda 359,8 milyon kayıtlı alan adı vardı. Önceki çeyreğe göre 5,1 milyon daha fazla alan adı kaydı yapıldı ve alan adı kayıtlarında %1,4 artış oldu. Alan adı kayıtları yıldan yıla 17,4 milyon artarak 2018'e göre %5,1 arttı.

2019'un üçüncü çeyreğinin sonunda .com ve .net 157,4 milyon alan adı kaydı ile aynı yılın ikinci çeyreğine oranla %0,8 artış gösterdi.

.com şu an en fazla kayıt sayısına sahip en yaygın TLD'dir. .NET ve .ORG TLD'ler sıralamasında 5. ve 7. sırada yer alır. Listenin geri kalanı ccTLD'lerden oluşur.

  1. .COM – 144 milyon
  2. .TK – 25.1 milyon
  3. .CN – 23 milyon
  4. .DE – 16.3 milyon
  5. .NET – 13.4 milyon
  6. .CO.UK – 13.3 milyon
  7. .ORG – 10 milyon
  8. .TW – 6.8 milyon
  9. .NL – 5.9 milyon
  10. .RU – 5.7 milyon

Farklı Alan Adı Uzantıları 

1000'den fazla farklı alan adı uzantısı mevcut, bu nedenle tüm alan adı uzantılarını burada tek tek ele almayacağız, fakat en popüler olanlara kısaca bir göz atalım:

.COM: Bu en popüler alan adı uzantısıdır. Başlangıçta ticari siteler için kullanılıyordu, ancak şimdi her tür web sitesi için kullanılıyor.

.NET: Başlangıçta ağa bağlı web siteleri için tasarlanmış olan bu alan adı uzantısı, günümüzde çok çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. İdeal seçiminiz olan .com uzantısında alınmışsa, .net 2. tercihiniz olabilir. Anlamı göz önüne alındığında teknoloji şirketleri için ideal bir uzantıdır.

.ORG: Organizasyonlar için idealdir. Web siteniz kar amacı gütmeyen bir kuruluşsa, .org uzantısını kullanabilirsiniz. Bir işletmeyseniz .org sizin için ideal bir alan adı uzantısı değildir.

.EDU: Bu alan adı uzantısı halka açık kayıt için mevcut değildir, kolejler ve eğitim kurumları tarafından kullanılır.

.INFO:  Web siteniz yalnızca bilgi için veya bir bilgi veritabanı olarak kullanılıyorsa, .info alan adı uzantısını kullanabilirsiniz. Hiçbir şey satmıyorsanız, bu alan adı sizin için uygun olabilir.

.BIZ: İşletmeler için .com alan adına bir alternatiftir, ancak spam içerikli siteler tarafından kullanılması nedeniyle bazı kötü çağrışımları vardır.

.ME: Bu uzantı, genellikle ticari amacı olmayan kişisel web siteleri veya bloglar için kullanılır.

Yukarıda listelenen alan adı uzantıları en yaygın seçeneklerdir, ancak toplam seçeneklerin sadece bir kısmıdır. .name, .pro, .tv gibi diğer seçenekler, özel işletmeler veya endüstriler için kullanılır. Bunlar, yalnızca odaklanılmış bir iş modeliniz varsa veya web siteniz belirli bir kitleye odaklanmışsa geçerli seçeneklerdir.

İşletmem İçin Hangi Alan Adı Uzantısını Seçmeliyim?

Alan adlarının ne işe yaradığını öğrendiğinize göre, artık işletmeniz için hangi TLD'nin doğru olduğunu seçmeniz gerekiyor. 

Bazı şirketler, başka birinin adlarını farklı bir uzantı ile kullanmasını önlemek için mevcut tüm alan adlarını tercih eder. Diğer uzantıları satın almak size daha fazla trafik kazandırmazken, fakat markanızın koruması amacıyla bunları sitenize yönlendirebilirsiniz.

Bir alan uzantısı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

1. Sitenizin Amacı

Sitenizin amacı dikkate alınması gereken en önemli şeydir. Bir alan adı uzantısı seçerken, nihai gelir yönteminizin ne olacağını düşünmeniz gerekir. Çevrimiçi bir işletmeniz varsa, .COM veya .biz, bir organizasyonunuz varsa, .ORG uzantısını kullanabilirsiniz. Sadece çevrimiçi bir günlük tutmak amacıyla bir blogunuz olsun istiyorsanız, o zaman .ME sizin için ideal bir çözüm olabilir. Sebep her ne olursa olsun, seçtiğiniz TLD, sitenizin nihai amacına göre şekillenmelidir. Böylece yaptığınız işle bir bütünlük sağlanır.

2. Yerel TLD'leri Unutmayın

Yerel SEO'nun yükselişiyle, bulunduğunuz belirli bir coğrafi bölgeyi hedeflemeyi de düşünebilirsiniz. 200'den fazla farklı ülke kodu TLD'si vardır, bu nedenle bulunduğunuz yere uyan bir TLD seçebilirsiniz. Örneğin, Türkiye için .COM.TR, ABD için .US, Birleşik Krallık için .CO.UK kullanılabilir.

3. SEO'yu Unutmayın

Sitenizin iyi bir sıralama elde etmesini istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu sizin için önemli bir konu olacaktır. .com alan adı uzantısının en iyi sıralamaya sahip olacağını iddia eden çok fazla kaynak vardır, fakat bu muhtemelen en popüler uzantı olduğu için geçerlidir.

Online İşletme İçin Neye İhtiyacınız Var?

İster serbest çalışan bir fotoğrafçı olun ister ticaret yapıyor olun, harika bir online işletmeye sahip olmak istiyorsanız, çevrimiçi pazarda etkili bir şekilde rekabet etmesine yardımcı olacak 6 temel adımı aşağıda inceleyebilirsiniz.

1. Domain (Alan Adı)

Web sitesi adresiniz olarak da bilinen alan adınız, genellikle sitenize giriş noktasıdır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için olduğu kadar kullanılabilirlik açısından da iyi bir izlenim bırakması önemlidir. Hangi alan adını kayıt etmeliyim ve nereden domain sorgulaması yapabilirim diyorsanız da Hosting.com.tr’yi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

2. Hosting veya Sunucu

Hosting veya sunucu, bir web sitesinin internette görüntülenmesi için gerekli teknolojiyi ve hizmetleri sunan bir şirkettir. Alan adınızı hosting sağlayıcınıza bağlarsınız, böylece kullanıcılar web sitenizin adresini ziyaret ettiklerinde, hosting hesabınızda sakladığınız web sitenizi görebilirler. Hosting seçeneklerini incelemek için Hosting.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

3. Web Sitesi

Online işletmenizi etkin bir şekilde temsil etmek için alan adınızı ve hosting şirketinizi seçtikten sonra web sitenizi kuracağınız platformu (WordPress, Joomla, Drupal vb.) seçmek için almanız gereken bir dizi karar vardır. Web siteniz, özellikle çevrimiçi bir işletme için işinizin en büyük temsilidir. Bu yüzden ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve misyonunuzu doğru şekilde yansıtması gerekir.

4. SSL

SSL, güvenli internetin bel kemiğidir ve web sitenizi korumak için gereklidir. Hem web sitelerinin hem de kullanıcıların kişisel bilgileri için gizlilik, kritik güvenlik ve veri bütünlüğü sağlar. Bir SSL sertifikası kullanıldığında, bilgileri gönderdiğiniz sunucu dışında bilgiler herkes tarafından okunamaz hale gelir. Bu, onu bilgisayar korsanlarından ve kimlik hırsızlarından korur.

5. Kurumsal E-Posta

Gmail, Hotmail veya Yahoo gibi ücretsiz bir e-posta barındırma hizmetlerini kullanan birçok işletme var. Fakat bu e-posta hesapları işletmelere, ücretsiz e-posta barındırma hizmeti sağlayıcılarının uzantılarıyla sonlandırılmış bir e-posta kimliği sağlar. Kurumsal e-posta ise, özellikle bir işletme için kullanılan e-posta’dır. Kurumsal bir e-posta adresi, [email protected] gibi bir şirket adı içerir. Bu profesyonel e-posta kimliği, yalnızca kişinin şirket adına hareket etme yetkisi olduğunu kanıtlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların yaptığı her iletişimde işletme adınızı görünür kalır.

6. Marka Tescili

İşletmelerin markalarını yasalarla koruma altına almaya yarayan marka tescili, markanızın "Sınai Mülkiyet Kanunu" kapsamında koruma altına alınmış olmasını sağlar. 

Alan Adını Nasıl Satın Alabilir, Kayıt Edebilirim?

ICANN tarafından alanı adlarını kaydettirmek için yetkilendirilmiş en iyi alan adı kayıt kuruluşlarından herhangi birinden bir alan adı kaydedebilirsiniz.

Çok sayıda farklı kayıt şirketi olduğundan, aşağıda bir alan adını kaydetmenin en popüler yolunu ele alacağız.

Hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Hosting.com.tr, dakikalar içinde alan adınızı kaydetmenizi sağlayarak   alan adınızı herhangi bir barındırma sağlayıcısına yönlendirmenize olanak tanıyan kolay bir alan adı kontrol paneli sunar.

Hosting.com.tr ile bir alan adını nasıl kaydedeceğiniz aşağıda adım adım açıklanmıştır.

Öncelikle, Hosting.com.tr web sitesini ziyaret etmeniz ve kaydolmak istediğiniz alan adını arama kutusuna girmeniz gerekir.

Alan adınız kullanılabilir durumda ise, devam edebilir ve domaininizi sepete ekleyebilirsiniz.  Sayfada alan adınızı ve kayıt dönemini göreceksiniz. Dilerseniz kayıt süresini 10 yıla kadar uzatabilirsiniz.

Devam etmek için bir Hosting.com.tr hesabı oluşturmanız gerekecek. Bir hesap oluşturduktan sonra, fatura adresinizi girerek alan adınız için ödeme yapabilirsiniz. 

Hosting.com.tr şimdi alan adınızı kaydedecek ve size ait olan kontrol panelinize bir bağlantı içeren bir e-posta gönderecek.

Dijital Pazarlamanın Gücünden Yararlanın

Alan adınızı, alan adı uzantınızı, hosting servis sağlayıcınızı vb. online işletme kurmak için ihtiyacınız olan tüm seçimleri tamamladınız. Peki şimdi ne olacak? Hizmetlerinizi dijitalde nasıl pazarlayacaksınız? İşte cevabı:

1. SEO

Arama motoru optimizasyonu, web sitenizi arama motorları için optimize etme işlemidir. SEO'nun temel amacı, bir web sitesinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına ve arama motorlarından organik trafik almasına yardımcı olmaktır.

2. Sosyal Medya

Sosyal medya pazarlaması, çeşitli sosyal ağlardaki insanlara içerik pazarlama kampanyaları, ücretli reklamlar veya her ikisi aracılığıyla ulaşmakla ilgilidir. Bir sosyal medya pazarlama kampanyasının birincil amacı, marka bilinci ve sosyal güven oluşturmaktır, ancak sosyal medya pazarlamasına daha derine indikçe, bunu potansiyel müşteriler elde etmek için veya hatta doğrudan bir satış kanalı olarak kullanabilirsiniz.

3. Google Ads

Google Ads, ücretli reklamlar aracılığıyla markanızın internet kullanıcılarına ulaşmasını sağlar. Google Ads ile kampanyalar oluşturabilir, reklamlarınızı ürün ve hizmetlerinizle ilgili terimler arayan kişilere gösterebilirsiniz. Bu kampanyaları, kullanıcıların demografik özelliklerine (yaş, cinsiyet vb.),  belirli ilgi alanlarına veya konumlarına göre bölümlere ayırmanız mümkündür.

4. Email Marketing

Sosyal medya ağlarının artan kullanımına rağmen, e-posta pazarlama hala en etkili dijital pazarlama kanallarından biridir. Pek çok kişi, e-posta pazarlamacılığını her gün aldığımız yüzlerce spam e-posta iletisiyle karıştırır, ancak e-posta pazarlamasının amacı bu değildir.

E-posta pazarlama, potansiyel müşterilerinizle veya markanızla ilgilenen kişilerle iletişim kurmak için bir aracıdır.

Birçok başarılı çevrimiçi işletme ve pazarlamacı, e-posta listelerine potansiyel müşteriler eklemek için diğer tüm dijital pazarlama kanallarını kullanır ve ardından e-posta pazarlaması yoluyla bu potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürmek için bir dizi huni oluşturur.

5. İçerik Pazarlaması

Bir içerik pazarlama kampanyasının amacı, içeriği kullanarak potansiyel müşterilere ulaşmaktır. İçerik genellikle bir web sitesinde yayınlanır ve ardından sosyal medya, e-posta pazarlama, SEO ve hatta PPC kampanyaları aracılığıyla tanıtılır. İçerik pazarlamasının ana araçları: Bloglar, e-kitaplar, çevrimiçi kurslar, infografikler, podcast’ler ve web seminerleridir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir