Geri dönüştürülemeyen plastiklerden büyük yapılar: ByBlocks

ByFusion'ın üstlendiği proje olan "ByBlocks", herhangi bir kimyasal madde kullanamadan, plastikleri sıkıştırarak geri dönüştürülmüş yapılara dönüştürüyor.

Plastiklerin doğaya zararı ve iklim değişikliği üzerindeki etkisini artık bilmeyen yoktur. Bu kadar uzun süredir doğaya zarar veren bu maddenin neden hala kullanılmaya devam edildiği ise ucuz, hafif ve ürünlerin raf ömrünü uzatması faktörleriyle açıklanıyor.

Tüm bunlar plastiğin oldukça yaygın kullanılıyor olmasının temel sebepleri. Dünyada, sadece plastik poşet kullanımının her yıl 5 trilyon olduğunu düşünecek olursak, geri dönüşümün yetersiz kalması bizi şaşırtmasa gerek. Los Angeles çevre girişimi ByFusion ile yapılan işbirliği sonucunda, istenmeyen plastiği sıkıştırarak yapı bloklarına dönüştürebilecek bir proje başlatıldı.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ByFusion (@byfusion)'in paylaştığı bir gönderi

Kullanılmış plastiklerin buharda pişirilip "ByBlocks" adı verilen sıkıştırılmış bloklar haline getirilmesini sağlayan bu proje, hem geri dönüştürülmüş hem de geri dönüştürülemeyen plastik atıkları belli bir forma sokuyor. İçi boş beton bloklardan yaklaşık 500 gram daha hafif olan ByBlocks, mobilya, mutfak tezgahları, sağlam duvarlar, otobüs durakları ve çitler gibi birçok alanda yapı malzemesi olarak kullanılabiliyor.

geri-donusturulemeyen-plastiklerden-buyuk-yapilar-olusturma-byblocks

Birçok çeşitliliğe sahip olan ByBlocks, birbirine geçirilebilir LEGO modellemesiyle oluşturulan türevlere sahipken duvar ve çatı yapımında kullanılmasını da görmek mümkün.

geri-donusturulemeyen-plastiklerden-buyuk-yapilar-olusturma-byblocks

Karbona neden olmayan ve yapımında hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen bloklar, eritme ya da yakma işlemi gerçekleştirilmeden, sadece sıkıştırılarak oluşturuluyor.

geri-donusturulemeyen-plastiklerden-buyuk-yapılar-olusturma-byblocks

Plastiklerin sıkıştırılmasıyla oluşturulan blokların dezavantajlarına baktığımızda ise, beton kadar pürüzsüz olmaması, içinden plastik malzemelerin dökülebilecek olması ve güneş ve yüksek sıcaklık karşısında beton kadar dayanıklı olmaması. Yine de bu dezavantajlar, blokların üzerinin ısıya ve suya dayanıklı bir malzemeyle kaplanmasıyla çözüme kavuşturulabilir. ByFusion'ın "ByBlocks" girişimi, 2030 yılına kadar 100 milyon ton plastiği geri dönüşüme kazandırmayı amaçlıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir