- Son dönemde birçok büyük perakende şirketi, fiziksel mağazalarına yeni teknolojiler entegre etmeye başladı ve bu nedenle fiziksel mağazacılık alanında bazı trendler ön plana çıkmaya başladı.
- Geleceğin alışveriş dünyasında, online ve offline deneyimler iç içe olacak.
- Perakende şirketlerinin son dönemde en fazla odaklandığı şeylerden biri, kasiyersiz mağaza teknolojisi.
- Yakın gelecekte giyim mağazalarında bulunan artırılmış gerçeklik destekli aynalar sayesinde, kıyafetleri giymemiz gerekmeden üstümüzde nasıl duracaklarını görmek bile mümkün olacak.
- İlgili Yazı: Perakendede Yeni Trend: Konteyner AVM'ler
Online alışverişin yükselişiyle birlikte, perakendenin ya da daha doğru ifadeyle fiziksel mağazacılığın büyük bir güç kaybettiği bir gerçek. Ama buradan hareketle fiziksel mağazacılığın öleceğini söylemek, çok iddialı bir tahmin olur. Fiziksel mağazacılığın şu anda bir dönüşüm sancısı yaşadığını söyleyebiliriz. Üstelik bu dönüşüm sürecinde hangi yöntemlerin işe yarar olduğunu bulmak ve bu yöntemleri fiziksel mağazacılığa doğru bir şekilde entegre etmek, hiç de kolay bir iş değil.
Tabir-i caizse perakendenin üzerindeki ölü toprağını atması için özellikle son birkaç yıldır fiziksel mağazacılığa yavaş yavaş yeni teknolojiler entegre edilmeye başlandı. Birçok büyük perakende oyuncusunun uygulamaya koyduğu bu yenilikler sayesinde, fiziksel mağazacılığın tekrardan bir ivme kazanmasının sağlanması amaçlanıyor. Tabii ki, bu yeniliklerin bir kısmı zamanla yerini sağlamlaştıracaktır ve diğer bir kısmı da yerini yeni teknolojilere ve stratejilere bırakacaktır. Ancak şimdilik bu alanda belirli trendler ön plana çıkıyor. Fiziksel mağazacılık alanında genel olarak benimsenen ve en çok ön plana çıkan bazı trendleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Entegre Edilmiş Online ve Offline Deneyimler
Geleceğin alışveriş dünyasında, online ve offline deneyimler iç içe olacak. Bu yüzden birçok perakende şirketi, müşterilerine entegre edilmiş online ve offline deneyimler sunmaya başladı. Şu anda dünyanın çeşitli yerlerindeki bazı perakende mağazalarına girip istediğiniz ürünü bulduktan sonra, mobil uygulama ya da internet sitesi aracılığıyla doğrudan o ürünü sipariş edebiliyorsunuz. Hatta siparişinizi aynı gün teslim almanız bile mümkün. İlerleyen dönemde bu alışveriş şekli giderek yaygınlaşacak. Bu nedenle büyük perakende şirketleri de bu stratejiyi yavaş yavaş benimsemeye başladılar.
Kasiyersiz Mağazalar
Perakende şirketlerinin son dönemde en fazla odaklandığı şeylerden biri, kasiyersiz mağaza teknolojisi. Bu mağazalarda yapay zeka ile güçlendirilmiş çok sayıda kamera bulunuyor ve bu yapay zeka sistemi sayesinde müşterilerin raflardan ne aldıkları sürekli olarak takip ediliyor. Müşteriler mağazadan çıkış yaptıkları zaman ise yaptıkları alışverişin ücreti otomatik olarak daha önceden tanımladıkları kredi kartlarından tahsil ediliyor. Bu da insanların kasa kuyruğunda bekleme derdi olmaksızın rahat ve hızlı bir alışveriş yapmalarına imkan tanıyor.
Kasiyersiz mağaza teknolojisinin son dönemde en fazla öne çıkan örneği Amazon Go oldu. Amazon, ABD'nin Seattle şehrinde yer alan ve Aralık 2016'da test etmeye başladığı kasiyersiz mağazasını bu yılın başında hizmete açmıştı. Bununla birlikte Amazon'un yanı sıra, perakende devi Walmart da kasiyersiz alışveriş teknolojisi geliştiriyor. Ayrıca San Francisco merkezli Aipoly isimli bir teknoloji şirketi de geliştirdiği “Otonom Mağaza Platformu” isimli yapay zeka tabanlı teknolojiyle marketleri kendi kendini idare edebilen, yani kısaca otonom hale getirmeyi vadediyor.
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
[caption id="attachment_60247" align="aligncenter" width="800"] IKEA'nın artırılmış gerçeklik teknolojisini kullandığı üç yıl önceki katalog çalışmasından bir görünüm[/caption]
Mobil cihazlar aracılığıyla kullanılabilen artırımış gerçeklik uygulamaları hızla popüler hale gelmeye başladı. Bu alandaki en dikkat çekici uygulamalardan biri ise IKEA'nın Apple ile birlikte geliştirdiği artırılmış gerçeklik uygulaması. Bu artırılmış gerçeklik uygulaması, IKEA müşterilerine almayı düşündükleri mobilyaların ya da dekorasyon ürünlerinin evlerinde nasıl duracağını görme şansı veriyor. Ancak bu tabii ki, artırılmış gerçekliğin perakendede kullanımına küçük bir örnek. Yakın gelecekte giyim mağazalarında bulunan artırılmış gerçeklik destekli aynalar sayesinde, kıyafetleri giymemiz gerekmeden üstümüzde nasıl duracaklarını görmek bile mümkün olacak.