Geçtiğimiz yılın öne çıkan pazarlama trendleri neler oldu?

Pazarlama da dahil olmak üzere birçok sektör pandemi dönemi içerisindeki değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyor. Bununla birlikte biz de 2021 yılının pazarlama trendlerini sizler için derledik.

Mobil site performansı ve mobil uygulama

COVID sonrası ekonomik toparlanma konusunda tüketicilerin yüzde 30'u, alışveriş deneyimlerinin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağına inanıyor. Bu nedenle, uygulamalar ve mobil site alanındaki bu yeni büyüme, müşterileri elinde tutma ve yeni müşteri edinme fırsatını kaçırmamak; perakendeciler için hiç olmadığı kadar önemli hale geliyor. Bu yüzden mobil site performansının üst seviyede olması yani; ürün sayfasının hızlı bir şekilde yüklenmesi, basit bir arayüze sahip olması vb. özelliklerine sahip olması oldukça önemli.

Yalnızca uygulamayı indirmek bile bir markaya yakın ilgi gösterildiğinin göstergesi. Uygulama kullanıcıları genellikle daha sadık müşteriler oluyor. Perakendeciler için uygulama kullanıcıları, diğer mobil müşterilere göre üç kat daha fazla harcama yapıyor. Bu trend 2021'de de devam ederken işletmelerin uygulama stratejilerine öncelik vermesi ve bunu müşterilerine daha fazla değer sunacak bir kanal haline getirmesi gerekiyor.

Farkındalık sürdürebilirlik, sosyal sorumluluk

İnsanlar gün geçtikçe markalardan daha çok sorumluluk ve farkındalık anlayışı beklemeye başladılar. Bu şekilde iletişim kuran markalar ile tüketiciler aralarında daha sağlam bağ kurulduğu gözlemleniyor. Bununla birlikte dünyadaki büyük markaların sürdürülebilirlik konusunda çok çalıştığını görebiliyoruz.

Yapay zekâ, ChatBot ve diyalog kurma

Yapay zekâ sayesinde kullanıcıların hangi içeriklerle daha çok ilgili olduklarını, geçmiş davranışlarını ve konumlarını analiz ederek, kullanıcılara ilgili oldukları içerikleri önermek mümkün hale geliyor. Bu verilerin istatistiklerine dayanarak kullanıcının daha önce internetten hiç çanta alıp almadığını ya da çanta ile ilgili arama yapıp yapmadığını öğrenerek hem kullanıcıya özelleştirilmiş bir reklam haritası oluşturulurken hem de kullanıcının karşısına çanta satabilmeyi sağlayacak otomatik reklamlar sunulabiliyor.

Bunun yanında, sohbet robotları ile 7/24 gerçek zamanlı müşteri desteği, iletişimi , kullanıcı davranışlarından etkilenen otomatik e-posta pazarlama kampanyaları ve daha birçok pazarlama yönteminden alınan maksimum verim, yapay zekânın dijital pazarlama dünyasındaki öneminin altını çiziyor. Çünkü tüketicilerin çoğunluğu bir sorusu veya sorunu olduğu zaman anında yanıt istiyorlar. Ayrıca karşılarında bot değil, gerçek bir kişi istiyorlar. Bu pazarlama biçimi markaların müşterileri ile arasındaki bağı güçlendirirken bir yandan da müşterileri kendi şartlarına göre karşılamasına olanak tanır. Nihayetinde, diyaloğa dayalı pazarlamanın birincil amacı, daha yüksek katılımı ve daha fazla bağlılığı teşvik eden geri bildirim odaklı bir model aracılığıyla kullanıcı deneyimini geliştirmektir.

Sesli görüşmeler

Pandemi dolayısıyla yüz yüze olan görüşmeler ve temas çok azaldığı için müşteriler, satıcıya, ürüne vb. durumlara olan güven hissini sağlayabilmek adına sesli görüşmelerin sayısını giderek artırmış bulunuyor.

Video ve görsel içerikler / reklamlar

Müşteriler yazıları okumaktan ziyade kısa süreli videoları izlemeyi ya da bir görsele bakmayı daha çok tercih ediyorlar. Kısa süreli videolar ya da görseller müşterinin içeriği daha hızlı ve etkili bir şekilde kavramasına olanak sağlıyor. Ayrıca genellikle bir ürünü satın almadan önce o ürünün kısa bir tanıtım videosunu, yoksa da görselini incelemeyi tercih ediyor.

Influencer pazarlaması

Kullanıcıların büyük bir bölümü, bir ürün veya hizmeti satın almadan önce, ilgili ürün ve hizmetlerden faydalanan veya test eden bir kişinin fikrinden etkileniyor. Daha önce ürünü kullanmış veya hizmetten yararlanmış bir kişinin referansı, kullanıcılar için bir çeşit güven ortamı oluşmasına katkı sağlıyor ve ürün veya hizmeti satın almaya teşvik ediyor.

Etkileyiciler, ünlü kişiler veya sosyal medya platformlarının bir veya birkaçında ürettiği içeriklerle belli bir kitle edinmiş kişiler olabiliyor. Kullanıcıların çoğu, markaların kendi ürün ve hizmetleri hakkında verdiği bilgilere oranla, bir başkasından tavsiye aldıklarında daha fazla satın alma eğilimi gösteriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir