GAMING İSTANBUL Buluşmasından Notlar

GAMING İSTANBUL, 31 Ocak – 3 Şubat 2019 tarihleri arasında Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi olan Yenikapı Avrasya Gösteri & Sanat Merkezi’nde, toplam 18 bin metrekare alanda 4. kez gerçekleşecek.

GAMING İSTANBUL’un konum ve zaman açısından önemi

Fuar, bölgesel bir öneme sahip. Türkiye, hem sosyokültürel yapısı hem de oyuncu profili ve alışkanlıkları açısından Batı’nın Doğu’ya, Doğu’nun da Batı’ya açılmadan önceki ara durağı oluyor. Ayrıca MENA bölgesi için de birçok oyunun yönetimi Türkiye ofislerinden gerçekleştiriliyor.

Zamanlama açısından da en büyük oyun fuarlarından Chinajoy ve Gamescom’un tam arasında yapılıyor.

Fuar, her yıl kendisine ait 300 fuar ve 4 binden fazla organizasyon gerçekleştiren GL Events  tarafından yapılıyor.

Dünyada oyun fuarları küçülüyor. Gamescom yüzde 30 küçüldü, E3 de bu sebeple tüketiciye döndü, bu da yabancı şirketleri biraz korkutuyor çünkü bizde olduğu gibi doğrudan tüketiciyle çok temasları yok. Bir tek Paris Games Week küçülme yaşamadı. GAMING İSTANBUL olarak ise büyüyoruz, bu sebeple bu yıl daha büyük bir fuar alanına sahibiz. 

Türkiye’de oyun sektörü 

Türkiye oyun sektörü rakamlar açısından parlak. Türkiye, 2017’de yüzde 40 büyüyen oyun ihracatıyla, bölgenin de gözbebeği konumunda. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre 700 milyon dolara ulaşan ihracat miktarının 2018’de 900-950 milyon dolar olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor. Büyümenin bu yıl çok değişeceğini sanmıyorum, yüzde 11-12 seviyesinde olmasını bekliyoruz.

Sanılanın aksine krizde oyun geliri artar. Çünkü insanlar çeşitli sosyal aktivitelerden kısıntıya gitseler de, oyun oynamaya devam ediyorlar. Global verilerine göre Türkiye’deki hardcore oyuncular yani oyun düşkünleri,  oyuna neredeyse Avrupa’daki ülkeler kadar yüksek harcama yapıyorlar. Yıllık 120 dolar harcamayla bu konuda Türkiye hiç fena değil. Bu da sektörün potansiyelini gösteriyor. Türkiye “Free to Play – Oynanışı Bedava Oyunlar” ülkesi olarak anılıyor, fakat bu rakam oyuniçi harcamalarımızın ciddi miktarda olduğunu gösteriyor. 

Türkiye’deki sektörün büyümesinin dış kaynaklı olmasını bekliyorum. Buradaki oyuncu potansiyelini gören şirket çok ama bazı ihtiyaçları var. Türk oyuncular rekabetçi oyunlara bayılıyor. Bu yüzden yerli bir oyun olan Zula, Counter Strike: GO gibi oyunlar burada tutuyor. Yabancı şirketler için Türkiye zor bir pazar. Çünkü yerelleşmek gerekiyor. Bunu başaran da seviliyor. Çeşitli örneklere bakarak söyleyebilirim ki, yerelleşmeyi doğru yapınca Türkiye’de oyuncu potansiyeli yüzde 81 artıyor. Bu konuda Netmarble ve Riot Games çok başarılı. Kısaca, ürününü Türkiye’ye gönderip hiç bir Türkçe reklam / pazarlama aktivitesi yapmayan firmalar doğal olarak sonuç alamıyor. Ama lokal uzmanlarla çalışan ve kendi pazarlama stratejilerini oluşturan firmalar, büyük başarılar sağlıyor. 

Önceki yıllardaki ve bu yılki fuar

Önceki yıllarda GAMING İSTANBUL’da sektör açısından önemli duyurular ve etkinlikler yapıldı. Örneğin Microsoft XBOX One konsolunun lansmanını GIST’te yaptı. Ubisoft, Far Cry 5’in piyasaya çıkmadan önceki son halini fuarımızda denetti. Kore’nin en büyük oyun geliştiricilerinden Pearl Abyss, Black Desert Online oyunun lansmanı için için dev bir stantla turnuvalar düzenledi, yeniliklerini duyurdu. 

Bu yıl da çarpıcı etkinlikler olacak. Dünyada 200 milyondan fazla oyuncusu bulunan, Türkiye’de de milyonlarca oyuncusu bulunan Fortnite, Türkiye’deki en büyük etkinliğini bu yılki GAMING İSTANBUL’da düzenleyecek. Toplam 10 bin TL ödüllü cosplay yarışması, dans yarışmaları, profesyonel dans gösterileri olacak. Ayrıca, fuara özel bir oyun içi eşya paylaşacaklar. Örneğin Blizzard gibi bir devin yöneticileri de bu yılki fuarımızı ziyaret edecekler. 

‘Destansı Sponsor’u Hepsiburada olan GAMING İSTANBUL’da Epic Games, Playstation, Epin – YesilyurtGame, Omen by HP, XDRIVE, 13 Aksesuar, Aral gibi şirketler de stantlarıyla yer alacak.

B2B

GAMING İSTANBUL, tüketici/oyuncunun yanı sıra profesyonel oyun dünyasına da hitap ediyor. Her yıl 600’ün üzerinde profesyonel katılımcı fuarı ziyaret ediyor. GIST B2B alanında her yıl GIST Geliştirici Konferansı düzenleniyor. Burada geliştiriciler, oyun yapımcıları, tasarımcılar, pazarlamacılar gibi oyun üretiminde yer alan yaratıcı sektörlerden ünlü isimler konferanslar veriyor. 

Her yıl 30’dan fazla bağımsız (indie) oyun geliştiricisine ya da şirketine destek amacıyla ücretsiz stant veriyoruz. Bunun için büyüklüğün 50 bin TL’den küçük olması ve daha önce yatırım almamış olmaları gerekiyor. Bu yıl da 38 stant alanı verdik. Bu oyunların daha fazla duyurulması için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bu sebeple bu yılki GAMING İSTANBUL’da ilk kez GIST Bağımsız Oyun Ödülleri’ni gerçekleştireceğiz.

Profesyonel bilet sahipleri, GIST Networking Partisi’ne katılma hakkının yanında 2Meet uygulamasıyla toplantı programlarını önceden yapıp dünyanın dört bir yanından gelen profesyonellerle buluşma ve iş geliştirme imkânına sahip olacak. 2Meet ile web üzerinden toplantı planlamak, randevulaşmak, GAMING İSTANBUL öncesi ve sırasında kişiler ve şirketlerle bağlantı kurulabilecek.

Gaming İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın!


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir