Fiziksel Mağazacılık Ölüyor mu?

Son yıllarda sağladığı fiyat avantajı ve kolaylık gibi nedenlerden ötürü, insanların online alışverişe yöneldiği yadsınamaz bir gerçek. Online alışverişin bu yükselişi, doğal olarak insanların fiziksel mağazalara eskisi kadar gitmemesine neden oldu. Bu da online tarafa yeterince ağırlık vermeyen ya da başka bir deyişle online alışveriş trendine ayak uyduramayan firmaların iflasın eşiğine gelmesine ya da iflas etmesine neden oldu. Bu durum akıllara tek bir soruyu getiriyor: Fiziksel mağazacılık ölüyor mu?

Business Insider'ın geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir habere göre ABD'de, 2017 yılı içerisinde müşteri trafiğinin ve satışlarının azalması nedeniyle tamı tamına 8.053 mağaza kapandı. Asıl dikkat çekici olan nokta ise mağazalarını kapatmak zorunda kalan firmaların önemli bir kısmı ya iflas etti ya da iflasın eşiğine geldi. Henüz ABD'deki herhangi bir mağazasını kapatmasa da bu yıl içerisinde iflasın eşiğine gelen en önemli perakende markalardan biri de geçtiğimiz eylül ayında iflas koruma başvurusu yapan Toys R Us. Dev oyuncak perakendecisinin, 2018 yılı içerisinde ABD'deki mağazalarının 200 tanesini kapatmayı düşündüğü ifade ediliyor.

Business Insider, bu yıl içerisinde ABD'de çok sayıda mağazasını kapatan markaların bir listesini yayımladı. Listenin en başında elektronik ürün perakendecisi RadioShack yer alıyor. RadioShack'in 2017 yılında kapattığı mağaza sayısı 1.430 olarak belirtilmiş. Listede yer alan diğer bilindik markalardan biri olan giyim markası Gap Inc. 200 mağazasını kapatırken lüks giyim markası Michael Kors'un ise 125 mağazasını kapattığı görülüyor. Listede yer alan bir diğer giyim markası olan ve bu yıl içerisinde satışa çıkarılan, ancak alıcı bulamayan Abercrombie & Fitch 60 mağazasını kapattığı görülürken bir başka giyim markası olan Guess'ın da aynı sayıda mağaza kapattığı görülüyor.

Fiziksel perakende açısından işlerin yolunda gitmediğinin bir başka göstergesi de özellikle bu yıl içinde markaların büyük ilgi gösterdiği pop-up mağaza konsepti. AVM'lerde giderek yaygın hale gelen pop-up mağazalar, sadece belirli bir zaman aralığında hizmet veren mağazalar olarak adlandırılabilir. Bu süre kimi zaman birkaç gün ile sınırlı kalırken kimi zamansa haftaları bulabiliyor, bu tamamen markanın inisiyatifinde olan bir durum. Pop-up mağazaların, özellikle maliyet avantajı sağlaması nedeniyle markalar tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu yıl içinde Amazon, Honda ve Xbox gibi birçok büyük markanın pop-up mağazaları tercih ettiğini gördük.

Sonuç olarak birçok büyük perakendecinin müşteri trafiğinin ve dolayısıyla satışlarının azalması nedeniyle fiziksel mağazalarını kapattığı ve markaların pop-up mağazalar gibi yeni konsept arayışlarına girdiği düşünülürse en azından bildiğimiz anlamdaki fiziksel mağazacılığın yavaş yavaş ölmeye başladığını söyleyebiliriz. İnsanların her geçen gün online alışverişe daha fazla ilgi göstermesi, önümüzdeki süreçte markaların online tarafa daha fazla ağırlık verdiği ve fiziksel tarafta da daha verimli olabilecek, online ve offline deneyimi bir noktada birleştiren stratejiler belirlemesini zorunlu hale getirecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir