Fintekler için 2024'ün en merak edilen konusu yapay zekâ

Figopara Kurucu Ortak & CEO'su Koray Gültekin Bahar: "AI'nın finansal hizmetleri nasıl dönüştürebileceğine dair birçok farklı görüş var. Kimileri AI'nın finansal hizmetleri daha erişilebilir ve ucuz hale getireceğine inanırken kimileri de AI'nin finansal sistemde istikrarsızlık yaratabileceğinden endişe duyuyor."

Fintek sektörü son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bu değişimin en önemli itici güçleri ise yapay zekâ (AI) ve yapay öğrenme (ML) teknolojilerinin gelişmesi. 2024 yılında da bu trendin devam etmesi ve yapay zekânın finteklerde daha da yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor.

2024'te finteklerde en merak edilen konunun AI yani yapay zekâ olacağını düşünüyorum. AI'nın finansal hizmetleri nasıl dönüştürebileceğine dair birçok farklı görüş var. Kimileri AI'nın finansal hizmetleri daha erişilebilir ve ucuz hale getireceğine inanırken kimileri de AI'nın finansal sistemde istikrarsızlık yaratabileceğinden endişe duyuyor. Yapay zekâ finteklerde; finansal hizmetleri daha kişiselleştirilmiş hale getirmek, riskleri daha iyi yönetmek ve dolandırıcılık faaliyetlerinin tespit edilmesi gibi birçok olumlu gelişmeye yol açacağına inanıyorum. Ayrıca yapay zekâ manuel görevleri otomatikleştirmek ve finansal hizmetleri daha verimli hale getirmek için de kullanılabilir. 

Yapay zekâ dolandırıcılık riski taşıyan işlemleri belirleyebilir
Yapay zekânın finteklerde kullanılacağı alanları biraz daha açacak olursak; yapay zekâ ve yapay öğrenme kişiselleştirilmiş finansal ürünler ve hizmetlerde, müşterilerin finansal profillerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş ürünler ve hizmetler sunmak için kullanılabilir. Örneğin yapay zekâ bir müşterinin risk profiline ve finansal hedeflerine göre en uygun krediyi veya yatırım ürününü önerebilir. Yine aynı şekilde risk yönetimi ve dolandırıcılık tespitinde yapay zekâ ve yapay öğrenme riskleri daha iyi yönetmek ve dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etmek için kullanılabilir. Yapay zekâ bir müşterinin işlem geçmişini analiz ederek dolandırıcılık riski taşıyan işlemleri belirleyebilir. Finansal süreçlerin otomatize edilmesi kısmında ise yapay zekâ ve özellikle yapay öğrenme manuel görevleri otomatikleştirmek ve finansal hizmetleri daha verimli, hızlı hale getirmek için kullanılabilir. Yapay zekâ müşteri hizmetleri sohbet botları veya robo-danışmanlar gibi otomatik araçlar geliştirilebilir. Hatta bugün birçok sohbet botunda insanların yerine yapay zekânın yer aldığını görüyoruz. 

Regülatörlerin ve fintek geliştirici firmaların birlikte çalışması gerek
Yapay zekâ ve yapay öğrenmenin finansal teknolojilerde birçok faydası ve çok daha ileri potansiyeli olsa da, bazı riskler olduğu da göz ardı edilmemeli. Yapay zekânın en büyük risklerinden biri, finansal sistemde önyargı ve ayrımcılığa yol açma potansiyelidir. Yapay zekâ sistemleri, eğitildikleri verilerdeki önyargıları yansıtabilir ve bu da belirli grupların finansal hizmetlere erişimini zorlaştırabilir. Bir diğer risk de siber güvenliktir. Yapay zekâ sistemleri siber saldırılara karşı daha savunmasız olabilir ve bu da finansal verilerin çalınmasına veya finansal sistemlerin bozulmasına yol açabilir. Yapay zekânın finteklerde nasıl kullanılacağına dair net bir çerçeve oluşturmak ve bu riskleri yönetmek için regülatörlerin ve fintek geliştirici firmaların birlikte çalışması gerekiyor. 2024 yılında AI'nın finteklerde daha da yaygın bir şekilde kullanılacağına inanıyorum ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmeyi ve platformumuzu bu kapsamda geliştirmeyi sürdüreceğiz.

Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]