Fenomen Pazarlamasını (Influence Marketing) 2017’de Neler Bekliyor?

Bugün kaç tane Facebook gönderisi beğendiniz? Peki, sabahtan beri kaç tane tweet okuduğunuzu saydınız mı ya da izlediğiniz hikayelerin dakikasını tuttunuz mu? Elbette, hiçbirimiz bu soruların net cevabını veremeyiz. Fakat eminim ki bir gün içerisinde tüm dünyada okunan ve paylaşılan; gönderi, tweet, video ve hikayelerin sayısını duyunca oldukça şaşıracaksınız. Birçoğumuz sabah kalkar kalkmaz elimize telefonlarımızı alarak, çeşitli sosyal platformlarda yaratılan içerikleri okuyoruz, izliyoruz veya dinliyoruz. Telefonu elinize aldığınız bir dakika içerisinde; Facebook’ta 4 milyondan fazla beğeni oluşurken, Instagram’da 2 milyondan fazla kalp kırmızıya dönüyor ve neredeyse 350 bin tweet atılıyor. The Word Pro infografiklerine göre; dünyanın çeşitli yerlerinde dakikada 300 saat YouTube videosu yükleniyor, neredeyse 7 milyon Snapchat videosu izleniyor, Google Translate üzerinden yaklaşık 70 milyon kelime çevriliyor ve Uber’de 694 kişi seyahat ediyor. Günlük rutinimizin bir parçası haline gelen sosyal medya eylemlerinin nicel sonuçlarını görmek oldukça ilginç değil mi?  Belki artık bir Facebook gönderisini beğendiğinizde, sizinle aynı dakika içinde bunu yapan yaklaşık 4,166,666 insan olduğunu hatırlarsınız. Tüm bu görkemli nicel verilerin sonucunda; müşterilerin dikkatini çekmenin, markalar için günümüz dijital dünyasında ne kadar güçleştiğini anlamak pek de zor olmayacaktır. Sonuç olarak; markalar artık müşterilerin ilgisini çekebilmek için her defasında farklı avlar peşinde koşuyorlar. Son zamanlarda, pazarlama dünyasının yeni silahı da Türkçe’ye “fenomen pazarlaması” şeklinde çevirebileceğimiz; influencer marketing.  Google trends sonuçlarının ortaya koyduğu gibi; son iki yılda pazarlama dünyasının ilgisi içerik pazarlamasından, fenomen pazarlamasına yönelmiş durumda. 2016 yılında pazarlamacıların %86’sı fenomen pazarlamasını kullanmış ve %94’ü bu stratejiyi etkili bulmuş. Pazarlama dünyasının bu denli hareketli ve öngörülemez olması, fenomen pazarlamasının önemini her geçen gün artırıyor. Sonuç olarak; 2017 yılında markaların fenomen pazarlaması için bütçelerini artırmaları ve giderek büyüyen bu trende ayak uydurmaları gerekiyor Peki, 2017 yılında fenomen pazarlamasıyla ilgili öngörüler neler? Sıralayalım.

Bütçeler Artıyor

Pazarlamacılar, fenomenler için daha fazla bütçe ayıracaklar. 2016 yılında her bir fenomen pazarlama programına ortalama 25,000-50,000 $ ayırdıklarını ifade eden pazarlamacılar, 2017 yılında bu rakamları 50,000-100,000 $ olarak ikiye katlamayı hedeflediklerini belirtiyorlar.

Canlı Yayın Yaygınlaşıyor

Facebook, Instagram ve Youtube gibi platformlar üzerinden gerçekleştirilen canlı yayınlar, zamanın hiç olmadığı kadar kıymetli olduğu bu dönemde fenomenlere kendilerini çabasızca ve anında ifade etme imkanı yaratıyor. Üstelik bunun için bir grafik tasarımcıya ya da mikrofon, kamera, stüdyo ışığı gibi yüksek teknolojili video araçlarına da gerek yok. Tek ihtiyaç, akıllı telefon. Bunun yanı sıra canlı yayınlar, markalara tüketicilerle gerçek zamanlı iletişim kurarak marka sadakati oluşturma ve sürdürme fırsatı sağlıyor.

Mikro Fenomenlerin Önemi Artıyor

Yapılan çalışmalarda takipçileri 10,000-100,000 arasında değişen mikro fenomenlerin mega fenomenlerden çok daha etkili olduğunu gösteriyor. Örneğin Kim Kardashian gibi 90 milyondan fazla takipçisi olan bir fenomen ile aynı yiyecek, kıyafet, seyahat zevklerine ve imkanına sahip insanların sayısı oldukça sınırlıdır. Oysa mikro fenomenlerin takipçileri; onun gibi pancake hazırlayan, onun gittiği mağazadan kıyafet satın alan veya benzer sporları yapan niş gruplardan oluşuyorlar. Daha da önemlisi mikro fenomenler; takipçileri ile kurdukları yakın iletişim sayesinde Kim Kardashian’dan daha fazla güven veriyorlar.

Markalar Kendi Network’lerini Oluşturuyor

2017 yılının en önemli taktiklerinden biri olarak; markalar, kendi fenomenlerini yaratan platformlar yerine kendi fenomenlerini yaratacak ağlara sahip hale geliyor. Markalara kendi ağlarını yaratma şansı vermek, markalarını herkesten daha iyi tanıyan pazarlamacılara da en iyi şekilde değer katma fırsatı yaratmak anlamına geliyor.

Ödeme Standardizasyon Sorunu Devam Ediyor

Fenomenlerle yapılan kampanyalarda standart bir ödeme metoduna hâlâ ulaşılamadı ve ne yazık ki 2017 yılında bu sorun devam edecek gibi görünüyor. Herhangi birinin etkisine, izleyici sayısına, bağlılığına veya içeriğinin kalitesine paha biçmek oldukça güç. Örneğin; sizce Kim Kardashian, her bir gönderi için aldığı 300,000 $’ı hak ediyor mu?

Instagram Gücünü Artırıyor

Aylık 600 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Instagram, hikayeler özelliğini de uygulamasına dahil etmesiyle gücüne güç katmış durumda. Her ne kadar bu yıl Snapchat, inanılmaz bir büyüme sergilese de Instagram’ın yerleşik fenomenlere sahip olması ve kullanım kolaylığı vaat etmesi onu rakiplerinin önüne geçiriyor. TapInfluence’ın Kasım 2016’da 258 ABD’li fenomen üzerinde yaptığı çalışma da bu durumu destekleyerek; Instagram’ın açık ara en çok kullanılan platform olduğunu doğruluyor.

Yatırımların Geri Dönüşü İçin Programlar Geliştiriliyor

Pazarlamacıların %78’i fenomen pazarlaması yatırımlarının geri dönüşleri (ROI) konusunun, hâlâ önemli bir sorun olduğunu belirtiyorlar. Bu doğrultuda; 2016 yılında tıklama başı maliyet ve tıklama başı sadakat fiyatlandırma metotlarının etkili olduğunu düşünen pazarlamacılar, 2017 yılında performans tabanlı fenomen pazarlaması fiyatlandırma modellerine yatırım yapıyorlar. Sonuç olarak; reklam engelleyicilerin sayısındaki artış, TV gibi konvansiyonel medya araçlarının izlenme oranlarındaki düşüş ve sosyal medyanın istikrarlı yükselişiyle birlikte evrilen yeni pazarlama dünyasında, markaların pastadaki paylarını büyümelerinin yolu fenomenlerden geçiyor. Üstelik markalar için bu trend çoktan, masaya oturup müşterileriyle ilişki kurabilmeleri için bir seçenek olmaktan çıkarak gereklilik haline gelmiş durumda. Öyleyse, bırakalım da fenomenler en iyi yaptıkları işi yapsınlar! -- Bu yazı konuk yazarımız Tuğba Ulaştıran tarafından kaleme alınmıştır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir