Fast Food Sektöründe Robotlar, İnsanların Yerini Almaya Başladı

Teknoloji girişimi Momentum Machines, insansız restoranlara ulaşma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Geçmişte Google Ventures ve Khosla Ventures’dan yatırımlar alan şirketin, geçen ay 18 milyon dolarlık bir finansman kaynağına kavuştuğu bildirilmişti. Girişimin beş yıl önce tanıttığı robot, saatte 400 hamburger yapabilme, tam bağımsız çalışabilme, dilimleme, hamur pişirme ve herhangi bir insan gücü olmaksızın bir hamburgeri toparlayıp paketleyebilme özellikleriyle öne çıkmıştı. Momentum Machines, yaklaşık bir yıldır ilk mağazasını açmak için uygun yer arıyor. Restoranın ilk şubesinin açılış tarihi hâlâ belli olmamakla birlikte, konum olarak San Francisco olması bekleniyor.

[caption id="attachment_59917" align="alignnone" width="800"] Momentum Machines'in saatte 400 hamburger yapan makinesi[/caption]

Aslında San Franciscolular robotların çalıştığı restoran fikrine yabancı değil. Eatsa’nın, kente 2015’te açtığı vejetaryen restoran kent sakinlerine otomatik sipariş alma ve yemek servisi hizmeti veriyor. Hatta restoran, çevreden büyük ilgi gördü ve New York ile başkent Washington D.C.’de yeni şubeler açtı. Eatsa'nın restoranlarındaki deneyimi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QVweHrTY31g[/embed]

Robotların insan gücünün yerini aldığı restoranlar fikri, elbette pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Eatsa’nın dışında San Francisco’daki restoranlarda şimdilik Cafe X ve Yelp’in Eat24 siparişlerinin adreslere ulaştırılmasıyla sınırlı olan robot kullanımı, şüphesiz ki Momentum Machines’in projesi gibi girişimlerle daha da etkili olacak, hatta doğal olarak iş gücünü de etkileyecek. Restoranların robot teknolojisine geçtiğinde işsizliğin artacağına yönelik iddialar da var. Hatta bu noktada restoranlardan “robot iş gücü vergisi” alınarak ortaya çıkacak sorunun ekonomik açıdan dengelenmesi gerektiğini savunanlar da var.

Momentum Machines ise bu konuda endişelenecek bir boyut olmadığını düşünüyor. Şirket, robot teknolojisine geçen restoranların müşterileri uzun kuyruklarda bekletmemesinin, sipariş verme ve servis hızını artırmasının yanı sıra, işletmelerin buradan oluşan tasarrufun yeni şube açmada ve dolayısıyla yeni çalışanları işe almada kullanılabileceğini belirtiyor.

Teknolojik gelişmenin kaçınılmaz olması kesin olmakla birlikte, oluşacak iş gücü fazlalığının da hesaba katılması ve bu fazlalığın nerelere aktarılacağı noktasında ayrıntılı ön çalışmalar yapılması gerekiyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, işsiz kalırsanız ve cebinizdeki paranın ne kadar yeteceğini bilmiyorsanız, asla bir restorana sırf hızlı servis için gitmezsiniz. Bakalım Momentum Machines, Eatsa ve benzeri şirketlerin insan gücü olmadan tamamen robotlarla işleyen restoranlara ulaşma yolunda atacağı yeni adımlar ne olacak?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir